Viekö kesäloma autolla Venäjälle? Vaikka suomalainen liikennevakuutus on nykyään voimassa Venäjällä, se korvaa huomattavasti suppeammin kuin Suomessa. Varaudu matkaan tarkistamalla vakuutuksesi ja hanki tarvittaessa kasko- ja matkustajavakuutukset. Muista pyytää Green card vakuutusyhtiöstäsi.

Autolla Venäjälle: näin vältät turhat riskit

Heinäkuu on Ifin vahinkotilastojen perusteella vuoden ruuhkaisin kuukausi ulkomaan autovahingoissa. Eniten vahinkoja sattuu suomalaisten suosituimmissa automatkakohteissa – Ruotsissa, Virossa, Venäjällä, Norjassa ja Saksassa.

Ennen matkaa kannattaa huomioida, että Venäjä eroaa Suomesta ja muista lähimaista paitsi liikennekulttuuriltaan, myös lakisääteisen vakuutusturvan osalta. Vaikka suomalainen liikennevakuutus on voimassa Venäjällä, vahinkotilanteessa korvaukset määräytyvät Venäjän liikennevakuutuslainsäädännön perusteella. Liikennevahingon aiheuttaja on Venäjän lain mukaan velvollinen korvaamaan toiselle aiheuttamansa vahingon.

– Venäjän liikennevakuutuksen korvausrajat ovat erittäin alhaiset, mikä voi tulla yllätyksenä suomalaiselle autoilijalle. Kun Suomessa liikenneonnettomuuden uhrin vahingot korvataan ilman ylärajaa, Venäjällä korvauksen yläraja on alle 7000 euroa. Syyttömän osapuolen auton vahingoista enimmäiskorvaus on puolestaan alle 6000 euroa, kertoo ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius Ifistä.

Toisin kuin Suomessa, Venäjällä liikennevakuutus ei kata kuljettajan omia vahinkoja, jos on itse vahingon aiheuttaja. Autossa olleen matkustajan henkilövahingot korvataan Venäjän liikennevakuutuslainsäädännön mukaan. Korvausmäärät ovat kuitenkin melko alhaisia ja vahingon aiheuttaneen ajoneuvon kuljettaja tai omistaja voi joutua henkilökohtaiseen korvausvastuuseen korvausmäärät ylittävistä vahingoista.

– Autossa kannattaa olla kaskovakuutus, joka sisältää vastuuturvan ulkomaille. Se auttaa esimerkiksi, kun kuljettajan vahingonkorvausvastuu ulkopuolisille tai ajoneuvon matkustajille ylittää ulkomaisen liikennevakuutuksen korvausmäärät. Kaskovakuutuksesta korvataan myös omalle autolle tapahtuvat vahingot.

Varaudu erilaiseen liikennekulttuuriin

Auto kannattaa käyttää huollossa aina ennen pidempää matkaa. Ajoneuvossa täytyy olla mukana rekisteröintitodistuksen tekninen osa. Jos auto ei ole omissa vaan esimerkiksi rahoitusyhtiön nimissä, on mukana hyvä olla myös valtakirja. Palosammutin, ensiapulaukku ja varoituskolmio ovat paitsi hyödylliset, Venäjällä pakolliset varusteet.

– Missä tahansa vieraassa paikassa autoilu vaatii erityistä tarkkaavaisuutta. Kannattaa myös suosia valvottuja pysäköintipaikkoja eikä jättää autoon näkyville mitään arvoesineitä. Venäjän liikenteessä riskejä kasvattavat teiden vaihteleva kunto, vanha autokanta ja ylipäätään suomalaiselle kuskille erilainen ja välillä arvaamaton liikennekulttuuri, muistuttaa Roselius.

Jo viisumin saaminen edellyttää, että Venäjälle matkatessa on voimassa matkustajavakuutus. Matkustajavakuutus korvaa liikennevahingosta aiheutuvia hoitokuluja. Omasta matkustajavakuutuksesta kannattaa tarkistaa korvausmäärät ja se, kuinka pitkään hoitokuluja korvataan liikennevahingon jälkeen. Lisäksi vakuutusturvaa kannattaa täydentää tapaturmavakuutuksella, joka korvaa liikenneonnettomuudesta aiheutuvan pysyvän haitan.

Muista Green card

Venäjälle autoillessa on oltava mukana Green card eli Vihreä kortti, joka todistaa, että ajoneuvosi liikennevakuutus on voimassa. Kortti kannattaa tilata hyvissä ajoin ennen matkaa omasta vakuutusyhtiöstä.

– Jos Vihreä kortti unohtuu ja olet jo matkalla tai matkasi lähtöpäivä on niin lähellä, ettei posti ehdi toimittaa korttia, Ifin asiakkaat voivat noutaa sen nyt myös tietyiltä huoltoasemilta lähellä rajaa, vinkkaa Roselius.

Vihreää korttia ei sen sijaan tarvitse Pohjoismaissa, EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä ja Liechtensteinissa, kun autossasi on suomalaiset rekisterikilvet. Suomalainen liikennevakuutus on näissä maissa automaattisesti voimassa.

Lisätietoja:
Omalla autolla ulkomaille