Garmin on tänään esitellyt uraauurtavan Garmin Catalyst -laitteen, joka on reaaliaikainen valmennus­työkalu ja ajosuorituksen optimoija. Laite on täysin erilainen kuin moottoriurheilupiireissä tähän mennessä käytössä olleet GPS-kierrosajastimet ja tietojärjestelmät. Garmin Catalyst asennetaan rata-auton ohjaamoon1, missä se kerää suoritustietoja ja opastaa reaaliaikaisin äänimerkein kuljettajaa hyödyntämään ajopotentiaaliaan parhaalla mahdollisella tavalla. Garmin Catalyst analysoi ajosuorituk­sen heti sen päätyttyä ja näyttää parantamista vaativat osa-alueet laitteen näytöllä – tietojen lataami­nen, kaavioiden konfigurointi tai kerätyn datan tulkitseminen ei ole tarpeellista. Garmin Catalyst -laitteen radalla tuottaman opastuksen ja ajon jälkeen antamien suoritusta parantavien vinkkien tarkoituksena on optimoida ajosuoritus kaiken tasoisten kuskien hyödyksi.

Kunnia laitteen kehittämisestä menee joukolle Garmin -yhtiössä työskenteleviä moottoriurheilun harras­ta­jia, jotka tunnetaan nimellä Garmin Pit Crew, ja jotka ovat hyödyntäneet intohimoaan alan ensimmäi­sen optimoijan luomisessa. Pit crew muodostuu erimaalaisista Garmin -työntekijöistä, joiden yhteisenä kiinnostuksen kohteena on moottoriurheilu ja joilla on monipuolista asiantuntemusta kilpa-ajamisesta.

“Catalyst -laitteen True Optimal LapÔ -toiminto on ainutlaatuinen”, kertoo Garmin -tuotepäällikkö ja Garmin Pit Crew -ryhmän vetäjä Adam Spence. “Tähän asti alan normina teoreettisesti nopeimmalle kierrosajalle on ollut jakaa jokainen kierros tiettyyn määrään sektoreita. Sitten on otettu jokaisen sektorin nopein aika ja laskettu ne yhteen käyttäjän teoreettisesti nopeimman kierrosajan saamiseksi. Menetelmän ongelmana on, että fysiikan laeista johtuen ehdotetun kierrosajan saavuttaminen voi olla mahdotonta. Catalyst on erilainen. Se kerää useita erilaisia tietoja ja tunnistaa, missä kohdassa kierrokset voidaan yhdistää saumattomasti nopeimman ajolinjan tuottamiseksi. Näin käyttäjä näkee oikeasti ajettuihin ajolinjoihin perustuvan nopeimman mahdollisen ajan ja saavutetta­vissa olevan ihannekierroksen.”

True Optimal Lap -toiminnon lisäksi innovatiivisiin ominaisuuksiin kuuluu mm. uusi True Track PositioningÔ -teknologia, joka on suunniteltu tuottamaan auton oikea ajolinja radalla käyttäen kattavaa yhdistelmää tietoja, jotka saadaan kiihtyvyysantureista, kuvankäsittelystä ja 10 Hz monisatelliittijärjes­telmän tuottamasta sijaintidatasta. Pakkauksessa mukana oleva Remote Cam -lisävaruste tallentaa 1080p HD-videokuvaa, joka voidaan toistaa Garmin Catalyst -laitteessa niin, että nopeus, kierrostiedot jne. näkyvät peittokuvana. Radalla Garmin Catalyst antaa kuljettajille reaaliaikaisia valmennusohjeita yhteensopivista kuulokkeista2 tai auton stereosoittimesta BluetoothÒ -tekniikan avulla. Laite antaa äänimerkkejä ennen käännöksiä ja niiden jälkeen, jolloin kuljettaja saa välitöntä palautetta mm. liian aikaisesta tai myöhäisestä apexista eikä joudu odottamaan tietoja kierroksen päättymiseen asti.

Tietojen lataaminen ja tulkitseminen saattaa olla haastavaa niin aloittelijoille kuin kokeneille kuljettajille­kin. Garmin Catalyst on mullistanut markkinat kehittämällä laitteen, joka analysoi tiedot heti automaatti­sesti. Kuljettajan on helppo tarkistaa heti ajosuorituksen jälkeen yksityiskohtaiset suoritus­tiedot ja parannettavat osa-alueet laitteen kosketusnäytöltä. Ajan säästön lisäksi tällä vältetään turhat arvailut, jotka aiheutuvat sekavien viivojen muodossa tuotetun tiedon hankalasta analysoinnista. Jos Garmin Catalyst ei ole käytettävissä, kuljettaja voi halutessaan tarkistaa yhteenvedon suoritustiedois­taan Garmin ConnectÔ -sivustolta mobiililaitteelta tai tietokoneella.

Garmin Catalyst tuottaa lisäksi tärkeää suoritustietoa, mm. paras kierrosaika, aikaero, kierrosmäärä ja ajosuorituksen kesto. Mukautuvat ehdotukset auttavat käyttäjää myös optimoimaan omaa rata-ajoai­kaan­sa. Laitetta on kätevä käyttää eri puolilla maailmaa siihen esiladatun maailmanlaajuisen kilparata­tietokannan ansiosta.

Garmin Catalyst voidaan kiinnittää turvallisesti rata-auton ohjaamoon pakkauksessa mukana olevalla, suurta rasitusta kestävällä imukupilla tai ruuvattavalla telineellä. Garmin Catalyst -ajosuorituksen optimoija tulee myyntiin Q3/2020 aikana suositushintaan 1099 €. Lisätietoja: garmin.com/catalyst.

Autoalan mullistaneet Garmin -tuotteet ovat keskeisessä roolissa kaikentyyppisten kuljettajien ja motoristien elämässä. Aikaa ja polttoainekuluja vähentävien käyttäjä­ystävällisten kannettavien navigointiratkaisujen suunnittelemiseen sitoutuneessa Garmin -yhtiössä uskotaan, että jokainen päivä tarjoaa uuden mahdollisuuden innovaatioon ja aikaisempien tulosten parantamiseen.

VAROITUS: Laite on tarkoitettu ainoastaan harrastekäyttöön rataympäristössä. Laitetta ei koskaan saa käyttää julkisilla teillä. Varoituksen noudattamatta jättäminen saattaa johtaa omaisuusvahinkoihin, vakaviin henkilövahinkoihin tai kuolemaan. Olet vastuussa laitteen turvallisesta ja huolellisesta käytöstä.

BLUETOOTH -tekniikalla varustettu kypärä tai kuulokkeet (lisävaruste) tarvitaan.