Autot ja renkaat

Autonrenkaat

Renkaat ovat merkittävin ajo-ominaisuuksiin liittyvä turvallisuustekijä henkilö- ja pakettiautojen kolareissa. Onnettomuustutkinnassa havaitut rengasriskit liittyvät yli 90-prosenttisesti

  • huonokuntoisiin renkaisiin
  • sopimattomiin renkaisiin
  • vääriin rengaspaineisiin.

Valitse renkaat oikein

Auton rekisteritiedoista löydät autoosi oikean rengaskoon. Suositeltuja ja hyväksyttyjä rengaskokoja voi olla yksi tai useampia.

Renkaita valitessa myös renkaiden aiheuttama melu ja vaikutus polttoaineen kulutukseen on hyvä tarkistaa ja minimoida.

Vältä käyttämästä autossasi samanaikaisesti erimerkkisiä ja -tyyppisiä renkaita. Jos esimerkiksi käytät talviajossa nastarenkaita, kaikkien renkaiden tulee olla nastoitettuja.

Suomessa nastarenkaita saa käyttää pääsääntöisesti 1.11.–31.3. Muunakin aikana nastarenkaita saa käyttää, mikäli keliolosuhteet sitä edellyttävät.

Tarkista renkaat säännöllisesti

Renkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla lain mukaan kesärenkailla vähintään 1,6 mm ja talvirenkailla vähintään 3 mm.

Kesärenkaiden urasyvyyden turvasuositus vetisellä kelillä ajettaessa on kuitenkin vähintään 4 mm. Talvirenkaiden turvasuositus lumisella ja jäisellä kelillä ajettaessa on 5-6 mm.

Muista tarkistaa myös rengaspaineet säännöllisesti, suosituksen mukaan vähintään kerran kuukaudessa. Oikeat rengaspaineet eri kuormituksille löydät autosi ohjekirjasta. Älä unohda vararengasta. Väärät rengaspaineet vaikuttavat auton ajo-ominaisuuksiin ja polttoaineenkulutukseen sekä lyhentävät renkaiden käyttöikää.

Kesärenkaat

Lain mukaan kesärenkaat saa vaihtaa alle 1.3. alkaen, mutta niiden vaihdossa ei kannata hoppuilla. Kesärenkaisiin kannattaa siirtyä vasta, kun sääolosuhteet ovat keväiset vuorokaudenajasta riippumatta.

Syksyllä kesärenkaat tulee vaihtaa talvirenkaisiin viimeistään 1.12.

Lain mukaan kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden on oltava vähintään 1,6 mm. Mutta vaikeissa olosuhteissa esim. vesiliirron välttämiseksi kesärenkaiden kulutuspinnan syvyyden on hyvä olla vähintään 4–5 mm.

On syytä muistaa, että kitkarenkaiden pito märällä tai kuivalla asvaltilla on huomattavasti kesärenkaita huonompi. Vanhoja kitkarenkaita ei myöskään tulisi siirtää kesärenkaiksi.

Talvirenkaat

Talvirenkaat on vaihdettava alle viimeistään 1.12. ja niitä on käytettävä helmikuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää 1.11. alkaen.

Lain mukaan nastarenkaita saa käyttää aina sään ja kelin niin vaatiessa. Lainsäädännössä nastarenkaiden käyttöaika on määritelty myös pääsiäisen mukaan, ja nastarenkaita saa käyttää vähintään pääsiäismaanantaita seuraavaan maanantaihin. Pääsiäisen perusteella määritelty vaihtopäivä vaihtelee siis vuosittain.

Talvirenkaat voivat olla nastattomia tai nastallisia. Nastattomia talvirenkaita kutsutaan kitkarenkaiksi. Niiden pito-ominaisuudet ovat parhaimmillaan lumisella tiellä. Jäisellä tiellä nastarenkaiden pitävyys on parempi, mutta niiden teitä kuluttava vaikutus on kitkarenkaita suurempi.

Määräyksissä edellytetään talvirenkaille vähintään 3,0 mm urasyvyyttä rengaskuvion pääurien leveydeltä. Loskaisella tai lumisella kelillä tai muuten vaikeissa olosuhteissa talvirenkaiden kulutuspinnan syvyys olisi hyvä olla vähintään 5–6 mm.

Talvirenkaita on käytettävä henkilö- ja pakettiautoissa. Myös ulkomailla rekisteröityjen henkilö- ja pakettiautojen on käytettävä Suomessa talvirenkaita.

Parhaiten talvirenkaat tunnistaa rengasmerkinnöistä M+S tai MS tai M & S.