Autokauppa on koko Euroopassa ongelmissa tehtaiden oltua jo välillä kiinni. Ongelmat korostuvat Suomessa, missä keskimääräinen käytössä oleva auto on melko iäkäs, ja asia tulee esille nyt uusien autojen kaupassa. Uusien autojen tuleminen Suomeen on hidasta, eikä vaihtoautoissakaan ole kohta liiemmin vaihtoehtoja, onko vastaus sitten käytettyjen autojen lisätuonti?

Siinä missä autojen tekniikka kehittyy ja uusia autoja kuitenkin esitellään kokoajan, on kohta niiden autojen itselle saaminen vähän kuin heittäisi noppaa. Uudet casinot tarjoavatkin jo livenoppaa ja vaikka liverulettia pelattavaksi, sillä ihan samalla tavalla kuin voit pelata mustaa tai punaista, niin autosi voi tulla Suomeen tai mennäkin ”enemmän” kaipaavilla isommille markkinoille.

Tehtaat avautuvat vähitellen

Maaliskuussa suljetut tehtaat ovat nyt vähitellen availemassa jopa Espanjassa ja esimerkiksi Seatin tehtailla kerrotaan, että normaali tuotantorytmi saavutetaan kesäkuun aikana, eli kuukaudessa. Uudenkaupungin autotehdas oli myös toukokuun pysähdyksissä syynä lähinnä komponenttipua, joka vähitellen alkaa helpottaa tuotannon alkamassa käynnistyä ympäri maailmaa uudelleen. Puolet tehtaan 4 000 työntekijästä aloittaa ensimmäisessä vaiheessa. Samaisen tehtaan Salossa sijaitseva akkutehdas on myös käynnistänyt tuotantonsa uudelleen.

Miltä autokauppa näytti alkuvuodesta

Viime vuonna ennen näitä erikoisia aikoja puhuttiin jopa siitä, että autoja myytäisiin tänä vuonna tappiohintaan päästörajoitusten vuoksi, mutta markkinat ovat nyt hieman erilaiset. Autokauppa itseasiassa käväisi ensimmäisessä aallonpohjassa toukokuussa ja seuraavaan pohjaa odotellaan syksyyn.

Viime vuonna Suomessa myytiin lälhes 11 000 uutta autoa ja tänä vuonna lukemat olivat vain 5110 autoa. Käytettyjä autoja myytiin lähes samanverran, muutosta oli vain 3,6 % ja alkuvuoden viiden kuukauden aikana ehdittiin myydä 53 565 autoa. Autoala kuitenkin pelkää syksyn tuovan vielä suuremmat ongelmat, koska keväällä myytiin vielä niitä autoja, jotka oli tilattu Suomeen vuoden 2019 puolella. Näin ainakin kerrotaan maahantuojien suunnalta, että suuremmat ongelmat ovat nyt tulossa ennenkuin autotehtaat pääsevät uudelleen täyteen vauhtiin ja uusia autoja saadaa Suomeenkin normaaliin tapaan.

Nyt Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa on kertonut julkisuuteen autoalan toiveita. Autoala tarvitsee tukea, aivan kuten ravintolat ja monet muutkin alat ja Rissa kertoo mahdollisiksi asioiksi mm. romutuspalkkion paluun. Romutuspalkkio järjestelmä on olemassa, eikä hallitukselta vaadittaisi ihmeitä sen uudelleen aktivointiin. Lisäksi toiveissa olisi suurempia hankintatukia autokaupalle.

Autoalan on itse omassa ennakkoraportissaan povannut autotalan painuvan tänä vuonna jopa 1990-luvun lamavuosien lukemiin. Ennusteet ovat pudonneet 116 000 autosta 85 000 autoon. Rissa kertoo, että autokauppa tarvitsee tukea nimenomaan seuraaville 3-6 kuukaudelle.

Tulevaisuus rakennetaan tänään

Tulevaisuuden asioista Rissa ottaa esille hyväksi havaitun romutuspalkkion, jonka ansiosta Suomen maanteiltä saatiin pois paljon vanhoja autoja. Hankintatuet voitaisiin romutuspalkkion yhteydessä suunnata vähäpäästöisiin autoihin kuten hybrideihin sekä sähköautoihin ja tukisumman voisi hyvin nostaa siitä entisestä 2000 eurosta jopa 3000-4000 euroon, sanelee Rissa.

Muuttuva autokauppa

Samalla kun maailmaa koettelee ennaltanäkemätön virus, myös autokauppa on muutoksen tilassa. Olisitko itse kuvitellut ostavasi autosi näkemättä sitä? Nykyään entistä suurempi osa autoista ostetaan suoraan netistä. Sinulla on pari viikkoa aikaa ajaa autoa ja vaikka palauttaa se kauppaan, jos auto ei vastaakaan odotuksia.

Verkossa on jo palveluita, missä järjestelmä laskee omalle autollesi sitovan hyvityshinnan. Nettikauppa nopeuttaa autojen myyntiä ja varsinkin nuoret aikuiset autonostajat ovat ottaneet uudet palvelut nopeasti omakseen. Vanhemmilla auton ostajilla sen sijaan on jo olemassa olevia kontakteja autoliikkeisiin ja vanhemmissa ikäryhmissä arvostetaan yhä henkilökohtaista palvelua ja varsinaisessa autoliikkeessä asiointia.

Oletko sinä ollut jo aikeissa ostaa autosi suoraan verkosta?