Autoliiton yleisen tiepalvelun Operaatio Pajunkissa päivystää jälleen pääsiäisliikenteessä. Kelit voivat olla varsinkin aamuisin liukkaita, joten kesärenkaita ei kannata vielä vaihtaa.

Autoliiton yleisen tiepalvelun perinteinen Operaatio Pajunkissa käynnistyy kiirastorstaina 29.3. ja jatkuu pääsiäismaanantaihin 2.4. saakka. Operaation aikana Autoliiton yleisen tiepalvelun vapaaehtoiset tiepalvelumiehet ovat tehostetussa valmiudessa auttamaan pulaan joutuneita tienkäyttäjiä.

Apua voi hälyttää paikalle Autoliiton yleisen tiepalvelun numerosta 0200 8080 (1,95 €/min + pvm tai mpm, jonotus on maksuton). Autoliiton jäsenille ja Plus-jäsenille ovat omat lisämaksuttomat palvelunumeronsa, jotka löytyvät jäsenkortista.

Musta jää yllättää myös keväällä

Kevätaurinko lämmittää jo päivisin ja sulattaa tienvarsien penkkoja. Joillakin tieosuuksilla penkkoja on levitetty niin, etteivät sulamisvedet valuisi tielle – läheskään kaikkialla tätä ei kuitenkaan ole tehty.

”Autoilijan on syytä tiedostaa, että illalla auringon laskiessa sulamisvesien kastelema tienpinta jäätyy nopeasti liukkaaksi. Päivisinkin jäisiä kohtia voi olla esimerkiksi ajettaessa aurinkoiselta peltoaukeamalta metsän varjoon”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen varoittaa.

Pääsiäisen viettoon kannattaakin vielä lähteä talvirenkailla. Vaikka paikoitellen ajellaan jo kesäisillä tienpinnoilla, saattavat olosuhteet vaihdella hyvinkin nopeasti.

”Yksin talvirenkaat eivät kuitenkaan takaa turvallista etenemistä, vaan myös kuljettajalta edellytetään huolellisuutta ja varovaisuutta”, Vesalainen muistuttaa.

Muista turvaväli

Pääsiäisen viettoon mentäessä ja sieltä palattaessa liikenne jonoutuu paikoitellen pääväylillä. Kun edessä on autoja silmänkantamattomiin, ei ohittelulla voita juuri aikaa – pikemminkin jonossa pomppiminen vain puurouttaa liikennettä entisestään. Ajamalla liikennevirran mukana tasaisella nopeudella ja ilman turhia ohituksia pääsee perille leppoisammin ja turvallisemmin.

”Hyvä nyrkkisääntö turvaväliksi on, että kun etäisyyden edellä ajavaan pystyy säätämään pelkän kaasupolkimen avulla, on turvaväliä riittävästi. Mikäli vähän väliä on tarpeen siirtää jalkaa jarrupolkimelle, ajaa liian lähellä”, Vesalainen neuvoo.