Fiksusti moottoritiellä ja tunneleissa – myös poikkeustilanteissa

Pelastustyöt tai tien avaus onnistuvat moottoritiellä hyvin, kun autot muodostavat niin sanotun pelastuskujan. Kuva: Keski-Uudenmaan Pelastuslaitos

Moottoriteillä ja tunneleissa ei saa pysähtyä kuin pakottavasta syystä. Liikenneturva muistuttaa, että poikkeustilanteissa ei voi lähteä vaarantamaan liikennettä hätiköidyillä ratkaisuilla. Hälytysajoneuvoilla on aina annettava mahdollisimman esteetön kulku.

Aika ajoin nousee esiin tapauksia, joissa jokin poikkeustilanne tai muu syy saa ihmiset käyttäytymään erikoisesti ja jopa vaarallisesti moottoriteillä tai tunneleissa. Viimeksi syyskuun alussa, kun tunnelin paloilmoitus aiheutti liikennekaaoksen Ykköstiellä.

”Moottoritietä lähdettiin tuolloin ajamaan jopa väärään suuntaan vain hetken odottelun jälkeen. Kun ensimmäinen alkaa toimia vasten liikennesääntöjä, muutamia muita seuraa usein perässä. Näytä muille hyvää esimerkkiä”, toivoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Vastakkaiseen suuntaan ajaminen moottoritiellä on luonnollisesti kiellettyä. Samoin kuin U-käännöksen tekeminen sekä peruuttaminen. Samat kiellot ovat voimassa myös tunneleissa, joissa lisäksi on aina kytkettävä ajovalot päälle.

”Myös pysäyttäminen ilman pakottavaa syytä on kielletty, kuten totta kai myös pysäköinti. Taannoin on ollut jopa tapauksia, joissa kuljettaja on pysähtynyt tunneliin harjaamaan lumia autostaan. Pitäisi olla selvää, että kyseessä on väärä paikka ja aika kyseiselle toiminnalle”, Heiskanen sanoo.

Odota rauhassa ja anna pelastuskalustolle esteetön kulku

Jos liikenne moottoritiellä tai tunnelissa seisahtuu, ei kannata tehdä hätiköityjä ratkaisuja. Tilanteeseen on aina hyvä syy. Kannattaa odottaa rauhassa ja katsoa, mitä tapahtuu. Autosta ei myöskään kannata nousta turhaan ulos.

”Paikalle saapuvalle pelastuskalustolle on tärkeää antaa mahdollisimman esteetön kulku tapahtumapaikalle. Kaksikaistaisella yksisuuntaisella tiellä olisi hyvä pyrkiä avaamaan toinen kaista kokonaan hälytysajoneuvon käyttöön, mutta mikäli tämä ei ole mahdollista, voivat autoilijat luoda väylän eli niin sanotun pelastuskujan kaistojen keskelle”, Heiskanen sanoo.

Vuoden pimein aika lähestyy, ja viimeistään nyt on tarkistettava oman kulkupelin varustus ja huolehdittava sekä kuskin että matkustajien näkyvyydestä, mikäli auto esimerkiksi jättää tien päälle. Ajoneuvo on tällöin syytä pysäyttää turvallisesti mahdollisimman kauas varsinaisesta ajoradasta.

”Jos autosta on pakko nousta ulos, näkyy heijastinliivin avulla hyvin jo kauas. Tien poskeen jääneestä autosta on varoitettava muita sekä hätävilkuilla että riittävän kauas asetetulla varoituskolmiolla. Kun tilanne on tehty mahdollisimman turvalliseksi, on hälytettävä hinaus tai muuta apua”, Heiskanen toteaa.

Jos liikenne seisahtuu moottoritiellä tai tunnelissa:

  • Odota rauhassa ja katso, miten tilanne kehittyy.
  • Pysy autossa, mikäli selvää syytä ajoneuvosta poistumiseen ei ole.
  • Anna hälytysajoneuvoille mahdollisimman esteetön kulku.
  • Kiire tai mikään muukaan ei ole syy liikenteen vaarantamiselle

unohda väärään suuntaan ajaminen tai muut koukkaukset