Tiistaina 1.10. vietetään valtakunnallista heijastinpäivää, joka kannustaa käynnistämään heijastinkauden – viimeistään nyt. Yli yhdeksän kymmenestä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta kertoo arvostavansa sitä, että pimeän aikaan kävelijällä on heijastin ja pyöräilijällä valo. Myös vaaratilanteita on pimeällä tullut vastaan.

Syysiltojen pimeneminen tarkoittaa vähemmän valoa myös liikenteessä. Kolme neljästä Liikenneturvan kyselyyn* vastanneesta kertoo yleensä käyttävänsä heijastinta pimeän aikaan liikkuessaan, jotta hän tulisi huomatuksi liikenteessä. Yli kuusi kymmenestä pyörällä tai autolla kulkevasta kiinnittää pimeällä ajoneuvonsa nopeuteen enemmän huomiota valoisaan aikaan verrattuna.

”Pimeys ja hämärä haastavat liikenteessä. Näkemäalue pienenee ja havaintoaikaa on vähemmän kuin valoisalla. Hämärässä näkemiseen tuovat ongelmia niin liikenne- ja katuvalot, vastaantulevien ajoneuvojen valot kuin häikäistyminenkin. Syyskeleihin kuuluva sade hankaloittaa havaintojen tekoa entisestään riippumatta onko liikenteessä jalan, pyörällä vai autolla”, toteaa Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Loikkanen kertaa, että kun näkyvyys on heikentynyt, ajonopeuden alentaminen antaa auton tai pyörän kuljettajalle tarvittavaa lisäaikaa havaintojen tekoon. Kävellen pimeällä liikkuva voi parantaa omaa havaittavuuttaan merkittävästi käyttämällä heijastinta.

”On hienoa, että monelle heijastimen käyttö on lähes tapa. Kuten kyselymme kertoo, pimeään varautuneita kulkijoita myös arvostetaan laajalti. Laajasta valikoimasta löytyy varmasti jokaiseen makuun ja käyttötarkoitukseen sopiva heijastin: on korun kaltaisia design-heijastimia ja lenkkivarusteisiin sopivia stretch-malleja. Heijastin on tarpeen myös valaistuilla taajama-alueilla”, Loikkanen muistuttaa.

Heijastin auttaa vaaratilanteiden välttämiseen

Neljä viidestä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta autoilevasta kertoo, että hankalista olosuhteista huolimatta on huomannut kävelijän hyvissä ajoin heijastimen ansiosta. Vastaava joukko kertoo myös hankaluuksista havaita ilman heijastinta liikkuva jalankulkija. Lähes joka kolmas kertoo läheltä piti -tilanteesta ilman heijastinta kulkeneen kanssa.

”Kuljettajan tehtävä on sovittaa ajonopeus olosuhteiden mukaan. Erittäin tärkeää tämä on alueilla, joissa on paljon valottomia tai valo-ohjaamattomia suojateitä. Heijastin – tai mielellään useampi – on hyvin tehokas väline kertomaan jo kaukaa, että täällä kävelee joku. Lähivaloilla ilman heijastinta kulkeva havaitaan vasta noin 50 metrin päästä, kun heijastimen kanssa henkilö voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä”, Loikkanen kertoo.

Kausi alkaa – muista heijastin

Valtakunnallista heijastinpäivää vietetään 1.10. Liikenneturva muistuttaa kauden käynnistymisestä kampanjalla, jossa tutut urheilukasvot kannustavat heijastimen käyttöön. Vahvasti näkyvä -kampanjassa ovat mukana jääkiekkoilija Noora Räty, koripalloilija Tuukka Kotti ja jalkapalloilija Nikolai Alho

”Samalla tavalla kuin urheilijat valmistautuvat tulevaan kauteensa, myös pimeää kautta liikenteessä voi ennakoida. Kiinnitetään takkeihin, laukkuihin ja muihin vermeisiin heijastimet ja huolehditaan pyörien valot kuntoon vaikka koko perheen yhteisenä projektina – ja ollaan vahvasti näkyviä liikenteessä”, tiivistää kampanjan idean Liikenneturvan viestinnän suunnittelija Minna Saarinen.

Heijastinkausi alkaa – näkyvää kulkijaa arvostetaan
Illat pimenevät. On oltava valmis erottumaan. Koripalloilija Tuukka Kotti on mukana Liikenneturvan #vahvastinäkyvä-heijastinkampanjassa.