Meitä on kaksi aikuista ja kolme lasta. Ja yksi auto. Ajoittain tuntuu, että tarvitsisimme toisen menopelin. Emme silti missään tapauksessa halua toista autoa.

Olen kirjoittanut aiemmin Isäkuukaudet-blogissani miksi emme halua toista autoa ja miten hangoittelemme hankintaa vastaan.

Lyhyesti sanottuna koemme toisen auton talouden norovirukseksi. Noro tyhjentää elimistön, toinen auto tilin. Myöskään huollot, renkaanvaihdot tai vaikkapa pissapojan nesteen täyttäminen pakkasillassa eivät kiinnosta. Panostamme mieluummin perheen kuin toisen auton hyvinvointiin.

Olemme pärjänneet yhdellä autolla muun muassa kimppakyytien, monipuolisen pyöräilyn ja etätyön turvin. Silti varsinkin kovilla pakkasilla toisen auton kutsuhuuto kaikuu korvissa kuin Tarzanin karjunta lapsuuden televisiossa.

OP Kausiauto on tällaisesta perspektiivistä mielenkiintoinen palvelu: Käskytetään nettiselain osoitteeseen op-kausiauto.fi, valitaan auto kiinteällä kuukausihinnalla käyttöön, täytetään lomake, vannotaan että ajokortti on ollut voimassa vähintään vuoden, annetaan luottokortin numero ja seuraavana päivänä auto tuodaan kotiovelle.

Pääsimme kokeilemaan palvelua. Hankintaprosessia ei voi kuvata kuin yhdellä sanalla: sujuva.

Kas näin homma eteni:

TO 1.2. 16.34 Klikkaan tilaa-nappia. Harmittaa, että kello on yli neljän. Virka-aikana olisin voinut valita toimitusajan seuraavalle päivälle.

TO 1.2. 16.38 Paikallisesta autovuokraamosta soitetaan: ”Mihin aikaan maanantaina voisimme toimittaa auton?” Kysyn, että onnistuisiko toimitus jo perjantaina? ”Onnistuu. Mihin aikaan?”

TO 1.2. 16.44 Sähköpostiin saapuu toimitusaikavahvistus: ”Kuten hetki sitten sovimme, ajoneuvosi Audi A3 toimitetaan sinulle 02.02.2018 klo 14:00.”

PE 2.2. 13.50 Vuokraamon mies pingaa ovikelloa: ”Teille olisi tuolla parkkipaikalla auto.”

PE 2.2. 13.55 Kuukausihintaan sisältyy kasko, mutta isohkolla omavastuulla. Kierrän siis vuokra-auton tarkistaakseni, että siinä ei ole lommoja tai naarmuja. 2000 km ajetussa autossa ei ole.

PE 2.2. 13.58 Vuokraamon väki poistuu. Minä istahdan autoon ja otan ratista kiinni – fiilis on kuin autokaupassa.

Ainoat miinukset mieleeni piirtyvät siitä, ettei vuokraamon heppu osannut vastata kahteen mielestäni ollennaiseen kysymykseen: 1) Yleensä vuokra-autolla saa ajaa vain vuokraaja, onko näin myös OP Kausiauton tapauksessa? 2) Kuuluvatko auton ulkopesut sopimukseen?

Molempiin löytyy kuitenkin nopeasti vastaus Kausiauton chatista. Myöhemmin opin, että myös FAQ olisi vastannut ensimmäiseen mieltäni painaneeseen asiaan. Ja niin, ne vastaukset: autolla saa ajaa kuka vain, mutta pesut eivät kuulu sopimushintaan.

Tätä kirjoittaessani olen kurvaillut autolla pari viikkoa. Kotona lapsia hoitavalla vaimolla on ollut oma automme joka päivä käytettävissään. Ratkaisu nosti suupieliin hymyä erityisesti, kun elohopea laski alle kahteenkymmeneen pakkasasteeseen.

Kun haluamme lopettaa kausiauton käytön, kirjoitan mailin OPlle ja ”tilaus” loppuu seuraavaan päivään. Autovuokraamon tyypit hakevat auton jälleen kotiovelta.

Ja mikä parasta: ensimmäisen kuukauden jälkeen palvelun voi irtisanoa milloin tahansa ja asiakkaana maksan vain käytetyistä päivistä.

Vain yksi asia jäi niiden kahden kysymyksen lisäksi mietityttämään: Jos tarvitsisimme palvelusta niin sanotusti ykkösauton perheellemme, homma ei onnistuisi. Autossamme on kolmet Isofix-kiinnikkeet takapenkillä, mutta Kausiauto-valikoimassa ei tila-autoja ainakaan tällä hetkellä ole.

“Hyvää päivää, tarvitsisimme 1,2 autoa!” - olisiko OP Kausiautosta lapsiperheen kakkoskulkineeksi?

Viimeistään tässä vaiheessa luonnollinen kysymys lienee, että paljonko se maksaa?

Halvimmillaan penkin ja ratin väliin pääsee kuukaudeksi 569 eurolla. Meillä oleva Audi A3 maksaa 779 euroa ja esimerkiksi farkku-Auris hybridinä 740 tai Toyota Rav4 1199 euroa kuukaudessa.

Onhan se iso kasa rahaa, ainakin lapsiperheessä jossa vain toinen aikuisista on palkkatyössä. 800 lastenruokapurkkia tai puolentoista vuoden vaipat taaperolle.

Vertaus vaippoihin tai lastenruokiin ei kuitenkaan ole reilua. Rahakasa pitää suhteuttaa setelinippuun, jonka tarvitsee auton omistamiseen vuodessa. Sitä kuluerää vasten kausiautoilu kuukauden tai kaksi vuodessa näyttäkin yhtäkkiä varsin kiinnostavalta vaihtoehdolta.

Meidän perheeseemme oikea autojen määrä olisi noin 1,2. Autoja myytäessä käytetään kuitenkin kokonaislukuja. Tätä rajoitusta voi silti ovelasti kiertää vingauttamalla Visaa vähintään 569 euron arvosta kuukaudessa.

Tuomaksen omaa Isäkuukaudet-blogia voit lukea täällä. Tutustu myös muihin op.median omistaja-asiakasbloggaajiin!

OP Kausiauto on helppo tapa hankkia auto. Siinä on kiinteä kuukausihinta, ei pitkiä sitoutumisaikoja ja voit vaikka vaihtaa autoa helposti elämäntilanteesi mukaan. Tilaa heti ja saat auton käyttöösi jopa huomenna. Palvelun tarjoaa Pivo Wallet Oy, joka on osa OP Ryhmää.