”maanantai on hyvä päivä jouluaatolle liikenneturvallisuuden kannalta”

Joulun vilkas menoliikenne ruuhkauttaa jälleen tiet tällä viikolla. Onnettomuuksien määrä vaihtelee vuosittain paljon säästä ja joulun ajankohdasta riippuen. Jouluaattoa edeltävinä päivinä sattuu myös keskimääräistä enemmän parkkipaikkavahinkoja.

– Joulun seudun liikennevahinkojen määrä vaihtelee vuosittain. Onnettomuuksien määrissä näkyy suoraan jouluaaton viikonpäivän ja ajokelien vaikutus. Runsas menoliikenne näkyy valitettavasti usein myös onnettomuusmäärissä. Joulun lisäksi selvät piikit liikennemäärissä näkyvät vuosittain juhannuksen, pääsiäisen ja äitenpäivän tienoilla, kertoo Liikennevakuutuskeskuksen Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty.

Onnettomuustietoinstituutin kokoamista tiedoista selviää, että viime vuosien joulut ovat sujuneet tieliikenneonnettomuuksien näkökulmasta hyvin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana erityisesti jouluina 2009 ja 2010 on sattunut enemmän onnettomuuksia. Molempina vuosina joulua edeltäville päiville sattui lumisadetta ja yksittäisinä päivinä tapahtui jopa yli 500 liikenneonnettomuutta. Jouluaatot osuivat tuolloin myös torstaille ja perjantaille, jolloin menoliikenne tyypillisesti keskittyy vain muutamalle tai jopa yhdelle päivälle.

– Jouluaatto on tänä vuonna maanantaina, joka on liikenneturvallisuuden kannalta hyvä päivä. Liikenne jakautuu tänä vuonna useammalle päivälle perjantaista alkaen ja ruuhkiakin syntyy vähemmän. Onnettomuuspiikeissä kova lumisade on tyypillinen syy suurempien onnettomuusmäärien taustalla. Lumetonta joulua harva toivoo, mutta tieliikenteessä lumettomuus on selkeä turvallisuustekijä, kertoo liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

Joulukiireissä pelti rytisee parkkipaikoilla

Joulua edeltävät päivät näkyvät myös parkkipaikoilla sattuvien vahinkojen määrissä.

– Jouluaattoa edeltävinä kiireisinä päivinä käydään paljon kaupoissa, jolloin myös parkkipaikoilla on keskimääräistä enemmän liikennettä. Kiireessä ja ruuhkassa sattuu myös enemmän vahinkoja, joka näkyy suoraan vahinkotilastoissa, Markus Nieminen kommentoi.

Keskimäärin lähes puolet kaikista liikennevahingoista sattuu parkkipaikoilla. Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee vuosittain yli 40 000 parkkipaikoilla sattunutta vahinkoa. Eniten vahinkoja sattuu peruuttaessa parkkipaikalla.

Viisi vinkkiä joulun automatkoille:

1. Tarkasta auton kunto
Tee hyvissä ajoin ennen lähtöä tarkastus autoon, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä tien päällä. Tarkasta ainakin öljyn, jäähdytysesteen ja lasinpesunesteen riittävyys. Jos sää on pakkasen puolella, käytä esilämmitystä. Tarkasta myös talvirenkaiden kunto, auton akku ja varaa mukaan lumiharja, jääraappa, taskulamppu sekä lumilapio.

2. Suunnittele matka-ajat
Mikäli pystyt joustamaan lähtöajoissa, ei joulunviettoon kannata startata pahimpien ruuhkien aikaan. Koska joulu on tänä vuonna maanantaina, alkavat ruuhkat jo perjantaina. Paluuliikenne taas ajoittunee joulu- ja tapaninpäivälle. Mikäli joudut ajelemaan ruuhkapäivinä, varaa matkaan riittävästi aikaa.

3. Muista nollatoleranssi
Jouluna on mukava ottaa kinkun palanpainikkeeksi vaikkapa glögiä. Myös jouluna on kuitenkin tärkeää muistaa nollatoleranssi alkoholin suhteen liikenteessä – eli jos glögi on terästettyä, vaihtuu kuski.

4. Nopeus kelin mukaan
Suomen talvi on tunnetusti todellinen yllättäjä, ja tänäkin vuonna saadaan ainakin etelässä jännittää, tuleeko valkea joulu vai ei. Talviliikenteen vaihtelevissa keleissä korostuvat ajonopeus ja ajoetäisyydet. Vähennä nopeutta ja lisää välimatkaa edessä ajavaan aina kelin mukaisesti.

5. Keskity ajamiseen
Yksi kasvava ongelma autoliikenteessä on älypuhelin hienoine sovelluksineen. Kiusaus lukea viestejä tai vastata niihin on suuri monelle autoilijalle. Nyt on hyvä hetki tehdä oikea päätös: kun ajan, keskityn ajamiseen. Päätöksen tekeminen on pieni uhraus saavutettuun hyötyyn nähden.

Tarvitsetko liikenne-, koti- tai matkatilanteessa apua? Hätäpalvelu auttaa LähiTapiolan asiakkaita 24 h/7 numerossa +35880004531