Jos olet joskus matkustanut lasten kanssa, olet varmasti tottunut jatkuviin ”joko ollaan perillä ja minulla on pissahätä” -huutoihin.

Lasten kanssa matkustamisen ei tarvitse olla hampaiden kiristelyä, joten tässä muutamia vinkkejä tehdäksesi matkustamisen helpommaksi.

Äänikirjat


Äänikirjat ovat mukava tapa viettää autossa aikaa ja soveltuvat sekä lapsille että kuljettajalle. Lähes jokaisesta kirjasta löytyy nykyään äänikirja ja niitä on helppo kuunnella netistä. Esimerkiksi www.bookbeat.fi tarjoaa paljon äänikirjoja.

Pelit

Erittäin helppo lasten viihdytyskeino on erilaiset pelit. Ilman apuvälineitä pelattavat pelit sopivat mainiosti automatkoille. Yksi hyvä peli on esimerkiksi tavutuspeli. Tätä peliä voi pelata koska tahansa ilman minkäänlaisia pelivälineitä. Pelin kulku on seuraavaa: Nuorin pelaaja aloittaa pelin yksinkertaisella sanalla, kuten esimerkiksi aasi. Seuraava pelaaja jatkaa peliä sanan viimeisellä tavulla, eli esimerkiksi sanalla sika. Näin jatketaan kunnes vastaajat eivät keksi enää uusia sanoja. Viimeinen pelissä mukana oleva voittaa. Tätä yksinkertaista peliä pelaten saadaan tunteja kulumaan pitkällä automatkalla.

Myös yksinkertaiset lautapelit ja korttipelit voivat pitää lapsia viihtyneinä pitkiä aikoja. Esimerkiksi heitä sikaa peli ja Uuno soveltuvat hyvin autossa pelattaviksi. Molemmat ovat helppoja pelejä ja niiden pelaamiseen tarvitaan vain hyvin vähän tilaa.

Nykyään lapset ovat tottuneet pelaamaan digitaalisilla laitteella kuten tableteilla ja kännyköillä. Siksi tabletin hankkiminen pitkille automatkoille ei ole lainkaan huono idea. Tällöin lapset voivat kuluttaa aikaansa pelaamalla vaikka autopeliä.

Eväät

On järkevää pakata mukaan erinäisiä välipaloja. Esimerkiksi omena ja banaani ovat terveellisiä ja hyviä välipaloja lapsille. Pieni määrä lasten herkkukaramelleja on myös sallittavaa pitää mukana ja tarjota niitä hillitsemään lapsien pahimpia raivokohtauksia.

Riittävän tiheät pysähdykset

Ajoreitti kannattaa suunnitella niin että pysähdyksiä on vähintään tunnin välein. Yleensä tunnin välein löytyy huoltoasema, jossa on WC ja muuta palvelut. Huoltoasemilta löytyy usein myös erilaisia rahapeliautomaatteja aikuistenkin makuun. Erilaiset kasinopelit ovatkin mukavaa ajanvietettä tauoille. Niitä voit pelata esimerkiksi sivustolla https://www.comeon.com/fi.

Elokuvat ja sarjat

Kun äänikirjat on kuunneltu ja pelit pelattu, on aika keksiä lapsille muuta tekemistä. Elokuvat ja sarjat ovat erinomainen ajanviete. Tableteille valmistetaan monenlaisia kiinnitystarvikkeita, joilla takapenkin saa muutettua helposti elokuvateatteriksi. Useat suoratoistopalvelut kuten esimerkiksi Netflix tarjoavat erinomaisia lastenohjelmia, joita voit myös tallentaa laitteen muistiin. Elokuvia ja sarjoja katsellessa lapset pysyvät tyytyväisinä tunteja.

Mukavat vaatteet

Lapsille ja miksei myös aikuisille automatkoille sopivat vaatteet ovat löysät colleget ja hupparit. Tuntikausia huonoissa alusvaatteissa ja kireissä farkuissa istuminen on tuskaa kenelle tahansa. Mitä pehmeämmän ja löysemmät vaatteet kaapista löytyy, sen parempi. Ei myöskään sovi unohtaa mukavaa torkkupeittoa, tyynyä ja villasukkia. Mikään ei tee lapsia kiukkuisemmaksi kun väsymys ja kylmyys.

Auto on stressitön vaihtoehto

Pitkät matkat voi tietysti suorittaa vaikka junalla tai lentokoneella, mutta mikään ei vedä vertoja automatkalle. Autossa saat sotkea ja meluta rauhassa ilman huolta kanssamatkustajien häiriintymisestä. Myös pysähdyspaikat ja matkaan kulutettu aika on täysin itse päätettävissä.

Puhumattakaan kaikesta lentämisen hankaluudesta rajoitettuine matkatavaroineen ja hankaline turvatarkastuksineen.

Näillä vinkeillä seuraava automatkasi lasten kanssa sujuu kuin tanssi, eikä sinun tarvitse enää kuunnella takapenkin kitinää.