Lohjan vuoden yrittäjän palkinnon 2018 sai Autotalo Lohja, tapasimme yrittäjät Autotalon omissa tiloissa ja keskustelimme yrityksen lyhyestä kahdeksan vuoden historiasta. Meitä kiinnosti mm. tietää, miten täysin automyynnin ulkopuolinen taho onnistui saamaan VW-jälleenmyyntiyrityksen – vastaavaa ei ole tapahtunut sitten vuoden 1988 eli yli 20 vuoteen.

Autotalo Lohjan vetäjät eli isä Jorma Mattinen ja poika Juhani Mattinen tulivat Lohjalle ilman automyyntitaustaa. Jormalla oli takanaan pitkä ura Konekeskossa ja Juhanilla mm. yksi kesä automyyjänä, mutta kun Lohjan VW-edustajan paikka oli tulossa vapaaksi ja liiketoiminnalle etsittiin uutta omistajaa, silloinen VV Auton toimitusjohtaja Pekka Lahti kysyi suoraan entiseltä alaiseltaan Jorma Mattiselta, jos tällä ja hänen pojallaan olisi mielenkiintoa – tämä tapahtui vuonna 2010. Jorma ja Juhani miettivät ja tarttuivat härkää sarvista tehden liiketoimintasuunnitelman ja suunnaten kulkunsa kohti pankkia lainanhakumatkalle.

– Olihan se meille perheenä iso asia lähteä tekemään jotain aivan uutta. Ostimme siis liikevaihdoltaan reilut 13 miljoonaa tekevän autokaupan ja aloitimme autokauppiaina vuonna 2011, kertovat Jorma ja Juhani Mattinen vielä uudenkarhean toimitilansa kokoushuoneessa.

– Jo liiketoimintasuunnitelma sisälsi paljon uudistuksia vanhaan toimintaan ja siirtyminen nykyisiin tiloihin Lehmijärventie 5:een vuonna 2015 oli meille iso askel ja investointi, jota maksetaan vielä monta vuotta, kertovat Mattiset.

Kahdeksan kasvun vuotta

Autokauppaa on viime aikoina koetellut valtiovallan pomppiva autoverokäsittely ja Euroopan autoteollisuuden päästömittaus epäselvyydet, mutta 1.9.2018 tullut uusi WLTP-päästömittaus on entistä tarkempi ja varmempi ja siihen perustuu nykyinen autoverotus. Suomen valtio onkin omalla toiminnallaan edistänyt aktiivisesti pienempien ja vähempipäästöisten autojen myyntiä verottamalla niitä vähemmän kuin enemmän päästöjä aiheuttavia isompia autoja.

Huomaa veromuutos 1.9.2019

– Viimeisimmät autoveromuutokset saivat aikaan sen, että vähäpäästöisten autojen autovero tippui parhaimmillaan lähes tuhannella eurolla ja vastaavasti toisessa päässä hintalappuun on tullut pari kolme tonnia lisää hintaa. Seuraava suuri ja merkittävä muutos autoverossa onkin WLTP:n tulo käsittämään myös pakettiautoja eli tämän vuoden syksyllä, 1.9.2019 tulee tuo muutos. Muutos tarkoittaa käytännössä kaikkien pakettiautojen hintojen nousua, eli jos tänä vuonna on listalla pakettiauton ostaminen, suosittelemme säästämään ostohinnassa ja tekemään tilauksen ennen 1.9.2019, kertoo Jorma Mattinen.

Yksi tärkeä tekijä Autotalo Lohjan kasvusta vuoden 2010 reilusta 13 miljoonasta nykyiseen reiluun 34 miljoonaan on ollut panostus hyötyajoneuvoihin.

– Totta kai kasvu on vaatinut myös paljon töitä. Olemme myös lisänneet henkilökuntaa sekä myynnin, asiakaspalvelun että huollonpuolelle ja pitäneet huolta oman henkilöstön koulutuksesta. Vuoden 2015 muutto aivan uusiin tiloihin ja panostukset huollon laitteisiin olivat investoinniltaan suuria, mutta uskoimme jo silloin tekevämme oikein ja tilamme ovatkin saaneet asiakkailtamme paljon kiitosta. Meille asiakas ja hänen autonsa ovat tärkeimmät asiat ja ne kun hoidamme kunnolla, olemme oikealla tiellä, kertoo nykyään Autotalo Lohja Oy:n myyntipäällikkönä toimiva Juhani Mattinen.

– Olemme olleet iloisia siitä, että vanhat Autotalo Lohjan asiakkaat ovat sekä löytäneet että hyväksyneet meidät ja muuttomme uusiin tiloihin. Lisäksi voimme todeta ilolla, että myös uudet VW ja Seat asiakkaat ovat löytäneet meidät hyvin.

Autotalon panostaminen palveluun ja sen joustavuuteen näkyy myös henkilöstössä, joka kattaa nykyään 47 henkilöä eli kasvua on tullut kahdeksan vuoden aikana 14 henkilöä.

– Se että ostimme liiketoiminnan oli vasta alkua, sillä nyt olemme edenneet suunnitelmassamme seuraavaan vaiheeseen eli sukupolven vaihdokseen. Minulla on vielä pari aktiivista vuotta työntekoja ja Juhanin opastamista ennen kuin siirryn eläkkeelle. Jo nyt olemme sopineet ja siirtäneet Juhanin Autotalon omistajaksi ja sitä myötä hänestä tuli nuorin Suomen VW-jälleenmyyjistä. Kiinteistömme on meillä Autotalo Mattisen omistuksessa ja sekin siirtyy ajallaan Juhanin hallintaan, kertoo Jorma sukupolvenvaihdoksesta.

Asenne ratkaisee

Asiakaspalvelulla pääsee pitkälle ja sillä, että autoliike toimii kuin hyvä tehdas. Toimivat yhteydet maahantuojaan ja tehtaaseen, sekä oman autotalon toimivat sisäiset prosessit, automyynti, asiakaspalvelu ja autohuolto antavat Autotalo Lohjalle kokonaisvaltaisen mahdollisuuden palvella asiakkaita hyvin ja toimivasti.

– Minulle itselleni autokaupassa parasta on tyytyväinen asiakas ja se, että pääsee tekemään kauppaa, kertoo Juhani. Volkswagen autona ja merkkinä tarjoaa meille laadukkaan pohjan hyvällä brändiarvolla ja nykyinen VW-automallista tarjoilee niin yksityisauto- kuin hyötyautopuolelle hyvän ja laajan valikoiman, josta löytyy kyllä auto jokaiselle.

– Oikealla asenteella ja asiakasta palvellen, kovasti töitä tehden ja tarkasti suunnittelemalla jatkamme seuraavatkin vuoden Autotalo Lohjan kehittämistä ja asiakkaiden palvelemista. Kiitämme Lohjan Yrittäjiä valinnasta vuoden Yritykseksi ja samalla kiitämme sekä asiakkaitamme että henkilökuntaamme, joita ilman tätä yritystä ei olisi, kiittelevät Jorma ja Juhani yhteen ääneen.

Menestyneelle yritykselle ja yrittäjille tunnustusta
Uuteen kiinteistöön ja sitä kautta uuteen huoltopuoleen investoiminen oli kannattava päätös Autotalo Lohjalle.