Oletko sinä kesäautoilija?

Liikenteessä on yhtä monta kuskia, kun on autoja. Vaikka jokainen meistä autoilijoista on periaatteessa käynyt läpi samat autokouluajan tiedot ja kokeet, ajotaitomme ja ennen kaikkea ajotapamme ovat erilaiset.
Kesällä autojen määrä teillä lisääntyy paristakin eri syystä. Toisaalta ihmisillä on kesälomat ja lisäksi Suomessa on yli 600 000 vapaa-ajan asuntoa, joilla käy säännöllisesti 2,4 miljoonaa mökkeilijää, se tarkoittaa melkoisesti enemmän liikennettä kesäisin kuin talvella. Lisäksi on kuskeja, jotka eivät aja talvella oikeastaan lainkaan, vaan ainoastaan kesällä ja sitten on vielä erikseen kesäautot.

Arvaatko, kuinka monta kesäautoa Suomen liikenteessä on? Siis autoja, jotka ovat liikennekäytössä vain kesällä?

Millainen auto on kesäauto?

Kesäauto on yleensä jokin vanhempi auto, klassikko, joka talven on turvassa autotallissa, ja jota huolletaan ja pidetään yleensä paremmin kunnossa kuin sitä päivittäistä kauppakassia. Kesäautolla yleensä myös ajetaan vähän hitaaammin, myös moottoritiellä, jos sinne nyt sillä kesäautolla mennään.
Autojen lisäksi kesä tuo liikenteeseen myös moottoripyörät ja jos meissä autoilijoissa on monen moista kuskia, niin samoin on moottoripyöräilijöissä, joista tosiaankaan jokainen ei ole kaahaajatyyppiä, mutta sitten on niitä moottoripyöräilijöitä, jotka kuvittelevat olevansa RR-ajoissa moottoritien ruuhkassa.
Kesäautoilu, samoin kuin talvella ruuhkissa ajaminen vaatii pitkää pinnaa ja onneksi nykyään autoissa on jo yleensä ilmastoinnit, joten kuumuus ei enää aiheuta niin paljon tieraivoa kuin kenties vielä 80- ja 90-luvuilla oli täysin mahdollista.

Valmistaudu matkalle

Jos nyt kuitenkin olet lähdössä kesälomalla Suomea kiertämään, muutama vinkki: pidä autosi kunnossa, tarkista renkaat, rengaspaineet ja autosi vesitilanne. Samoin katso, että sinulla on vararengas autossa ja kenties olisi hyvä idea ottaa vaikka kylmälaukku autoon – varsinkin jos on ajamassa pidempää etappia, sillä kaikkialla Suomessa ei välttämättä ole Etelä-Suomen tapaan huoltoasemia joka toisella kilometrillä. Tarkista myös, onko autossa ensiapulaukku, ja jos ei ole, hanki sellainen.
Yksi hyvä vinkki on myös katsoa etukäteen tulevan matkasi varrella mahdollisesti olevat tietyöt, kiertämällä pahimmat tietyöt voit todennäköisesti säästää aikaa ja hermojasi sekä nähdä uusia paikkoja, jotka ovat aiemmin vain paahtunut nopeasti ohitse.
Kesälomalla ja kesällä tiellä on hyvä varata aikaa ja jättää se stressi ja kiire sinne työpaikalle. Ajaminenkin on kivempaa, jos ei tarvitse koko ajan sitä kelloa katsella.

Laita se kännykkä sivuun!

Itsestään selvä vinkki on myös se, että laita se älypuhelin jonnekin pidemmälle äläkä käytä sitä ajaessasi. Jos autossasi on bluetooth valmius, yhdistä puhelimesi autoosi ja puhu ne välttämättömät puhelusi sitä kautta, muuten älä käytä puhelinta ajaessasi. Olit sitten kuinka hyvä kuski tahansa, puhelin häiritsee ajoasi ja jos jotain tapahtuu, voit olla varma, että se puhelimeesi katsominen tai sen räplääminen ei ollut sen arvoista.
Ja sitten vastaus tuohon alkupuolella esittämääni kysymykseen, kuinka monta kesäautoa on liikenteessä: noin 250 000 autoa.

KO