Auton luotettavuus on kirkkaasti tärkein ominaisuus autoilijoille, selvisi Suomalaiset autokaupoilla -tutkimuksesta. Kärkipaikkaa pitivät myös auton edulliset käyttökustannukset ja turvallisuus. Omaan tyyliin sopivuus koettiin tärkeämmäksi ominaisuudeksi kuin auton ympäristöystävällisyys.

Suomalaiset autokaupoilla 2018 -tutkimus: Auton on tärkeintä olla luotettava, käyttökustannuksiltaan edullinen ja turvallinen

Auton luotettavuus on sen tärkein ominaisuus Kamuxin teettämän tutkimukseen vastanneiden kesken, ja sen merkitys kasvaa aina ikävuosien myötä. Miehet arvostavat luotettavuutta enemmän kuin naiset, joille auton edulliset käyttökustannukset ja turvallisuus ovat lähes yhtä tärkeitä ominaisuuksia.

Ajo-ominaisuudet tärkeitä miehille ja vanhemmille ikäluokille

Puolet vastaajista arvostaa autossa miellyttäviä ajo-ominaisuuksia, mutta miehille mukavuus merkitsee hieman enemmän kuin naisille. Miehet arvostavat autoissa myös enemmän niiden suorituskykyä eli arvostusmittarissa värähtävät teho, kiihtyvyys ja riittävä huippunopeus.

Miellyttävien ajo-ominaisuuksien vaatimus kasvaa iän myötä, eivätkä nuoremmat kuskit anna ajonautinnolle samaa painoarvoa kuin vanhemmat autoilijat.

‒ Varsinkin uudemmissa autoissa on panostettu niin mukavuutta kuin turvallisuutta lisääviin varusteisiin, osassa nämä molemmat ominaisuudet kohtaavat. Myös edullisemman hintaluokan käytetyissä autoissa alkaa olla kiitettävästi tämän päivän turvavarusteita, kuten lukkiutumattomat ABS-jarrut, ajonvakautusjärjestelmä ja turvatyynyt ajamisen mukavuutta tuovien varusteiden lisäksi, toteaa Kamuxin maajohtaja Tommi Iiskonmäki.

Nuorten auto henkii omaa tyyliä ja kiihtyäkin saisi

Alle 35-vuotiaat nuoret aikuiset antavat auton luotettavuudelle hieman enemmän anteeksi, kunhan auto on käyttökustannuksiltaan edullinen. Alle 25-vuotiailla korostuu oman tyylin mukainen, tehokas menopeli.

‒ Nuoret aikuiset ovat ehkä tottuneet erilaiseen itsensä ilmaisun kulttuuriin, jota on nykyiset digitaaliset kanavatkin tukevat. Ymmärrettävästi myös auton on sovittava heidän profiiliinsa ja elämäntapaansa, luotaa Tommi Iiskonmäki tuloksia.

Yleisesti oman tyylisen auton tärkeys ei tunne miesten ja naisten välillä eroa, joskaan se ei yllä aivan kärkisijoille tärkeysjärjestyksessä.

Oma tyylinen auto merkitsee enemmän kuin ympäristöystävällisyys

Kamuxin teettämässä Suomalaiset autokaupoilla -tutkimuksessa luodattiin myös ympäristöystävällisyyden merkitystä. Ympäristöystävällisyys korostuu erityisesti niiden arvoissa, joilla on jo käytössään vähäpäästöinen auto, kuten sähkö- kaasu- tai hybridiauto.

‒ Lähes kaikissa ikäryhmissä oman tyyliin sopiva autoa pidettiin tärkeämpänä kuin sen ympäristöystävällisyyttä. Ainoastaan yli 65-vuotiaat seniorikuljettajat antoivat sille enemmän painoarvoa. Vähäpäästöisyyden vaatimus on lisääntymässä, ja osalle asiakkaita se on varsin tärkeää, mutta laajassa autoilijoiden ryhmässä muut seikat nousevat vahvemmin esiin ja Suomessa ilmanlaatu on hyvä verrattuna väkirikkaisiin maihin, mikä myös vaikuttanee asian painottumiseen tutkimuksessa, toteaa Tommi Iiskonmäki Kamuxilta.

Ympäristöystävällisyys saa kannatusta eniten Uudellamaalla sekä niiden keskuudessa, joilla ei ole autoa käytössä tai jotka olisivat halukkaita yhteisomistusautoon.