Neljä vuotta sitten Audi toi maanteille uuden edelläkävijämallin, Audi Q2:n, josta tuli valtava menestys. Kompaktin SUV:n edistyksellinen luonne näyttäytyy nyt entistä selkeämmin – ulkopuolella huomiota herättävämpi profiili uusilla ajovaloilla, sisällä Audi connect -lisäpalvelut sekä kuljettajaa avustavat järjestelmät. Audi Q2 on paitsi katseenvangitsija myös entistäkin hauskempi ajettava.

Moniulotteinen ulkomuoto

Audi Q2 on sekä arkipäivän liikenteeseen että vapaa-aikaan soveltuva monikäyttöinen malli. Luonne näkyy myös korin linjoissa: pitkänomainen ja samalla sekä urheilullinen että voimakas. Dynaaminen muotoilu tekee kompaktin SUV:n ulkoasusta luottamusta herättävän. Uudistuksen myötä Audi Q2 on muutaman millin aiempaa pidempi (4,21 metriä), kun taas leveys (1,79 m) ja korkeus (1,54 m) ovat säilyneet ennallaan. Ilmanvastuskerroin (urheilullisella alustalla) 0,31 on segmentin huippuluokkaa.

Suunnittelijoiden luoma monikulmioteema näkyy niin keulassa, olkalinjassa kuin auton takaosassakin. Puskuriin integroitua diffuusoria koristavat laajat viisikulmiot. Uudelleen muotoillussa keulassa huomio kiinnittyy ajovalojen alapuolisiin pintoihin. Monikulmio toistuu myös kahdeksankulmaisessa Singleframe-jäähdyttimen säleikössä, joka on aiempaa matalampana ja saa auton etuosan näyttämään leveämmältä. Advanced- ja S line -varustelutasoissa jäähdyttimen säleikön ja konepellin väliset linjat muistuttavat Audin ikonisesta Sport quattrosta. Suuret ilmanottoaukot lisäävät ulkoasun ilmeikkyyttä – erityisesti S line -varustelussa.

Led- tai Matrix-led-ajovalot asiakkaan valinnan mukaan

Uudistunut Audi Q2 on täynnä viimeisteltyjä yksityiskohtia

Audi Q2:ssa on vakiovarusteena led-ajovalot ja lisävarusteeksi voi valita Matrix-led-ajovalot, jossa älykäs kaukovalo muodostetaan seitsemällä samaan moduuliin asennetulla erillisellä ledillä. Niiden avulla tie valaistaan aina mahdollisimman kirkkaasti, mutta muita tienkäyttäjiä häikäisemättä. Päiväajovalot on toteutettu kymmenellä vinosuunnikkaan muotoisten optisten elementtien taakse sijoitetulla ledillä ja dynaamisissa vilkuissa on vielä seitsemän lediä lisää. 

Takavaloihin on tarjolla kaksi led-versiota, toisessa on mukana dynaamiset vilkut. Matrix-led-ajovalojen seuraksi kuuluvat aina dynaamiset vilkut myös takana. Kun auton ovet lukitaan tai avataan välähtää ajovaloissa ja takavaloissa Q2:lle tunnusomainen valosekvenssi.

Audi Q2:n väripaletissa on viisi uutta väriä: Audin valikoimaan tulee ensimmäistä kertaa Apple Green -vihreä, jonka lisäksi Q2:n uusia värivaihtoehtoja ovat Manhattan-harmaa, Navarra-sininen, Arrow-harmaa ja Turbo-sininen. C-pilarit on maalattu korinvärisiksi tai varustelusta riippuen vaihtoehtoisesti mustiksi, harmaiksi tai hopeanväriseksi. Mallin alahelmat ja pyöränkaaret ovat vakiomallissa mustat, Advanced-varustelussa Manhattan-harmaat ja S line -varustelussa korinväriset.

Uudet varustepaketit: sisätila ja varusteet

Uudistunut Audi Q2 on täynnä viimeisteltyjä yksityiskohtia

Audi Q2:n reilunkokoiseen matkustamoon mahtuu viisi henkilöä. Sisätiloissa toistuu ulkopuolen muotokieli, myös ilmansuuttimilla ja S tronic -vaihteenvalitsimella on uusi ilme. Vakiosisustan lisäksi tarjolla on S line -sisätilapaketti ja molempiin voidaan vapaasti yhdistää kolme eri ulkonäköpakettia. Lisäksi lisävarusteena saatavilla oleva tunnelmavalaistuspaketti tuo mukanaan elegantin taustavalaistuksen myös kojelaudan koristelistaan sekä keskikonsolin alaosaan.

Pintamateriaalien valikoimaa täydentää uusi Dinamica-mikrokuitu, joka korvaa Alcantaran. Audi on koonnut kaikki verhoilu- ja värivaihtoehdot kahdeksaan pakettiin, joista neljä on suunniteltu liitettäväksi perussisustukseen ja neljä muuta on S line -varustukselle. Myös lisävarusteista on koottu valmiita varustepaketteja, jotka antavat paremman yleiskuvan laajasta valikoimasta. Olipa kyseessä ilmastoinnin hallinta, mukavuus, toiminnallisuus, sisustus, viihde- tai avustavat järjestelmät – kaikki paketit on koottu asiakkaiden mieltymyksiin sopiviksi kokonaisuuksiksi. Audi ottaa vastaavan lisävarustepakettimallin käyttöön tulevaisuudessa kaikissa malleissaan ja mukauttaa paketit globaaleiden markkinoiden mieltymysten mukaiseksi.

Audi Q2:n tavaratilan koko on ennallaan: perusasennossa tilaa on 405 litraa ja selkänojat taitettuina 1 050 litraa.  

Digitaalisuus: toiminnot, näytöt, infotainment ja Audi connect

Myös toimintojen ja näyttöjen valikoima on organisoitu uudelleen. Vaihtoehdot ulottuvat analogisesta mittaristosta ja MMI-radio plussasta aina 12,3 tuuman Audi virtual cockpit -mittaristoon täydennettynä 8,3-tuumaisella MMI Navigointi plus –järjestelmän näytöllä. Näyttöjä hallintaan keskikonsolin MMI touch -kiertopainikkeella tai luonnollisella ääniohjauksella (ääniohjaus ei saatavilla Suomen kielellä). Järjestelmän täydentää Audi phone box, johon on saatavilla myös älypuhelimen lataustoiminto. Pienempien SUV-mallien segmentissä ainutlaatuinen varuste on 705-wattinen Bang & Olufsen Premium -järjestelmä 14 kaiuttimella.

MMI Navigointi plus -järjestelmään sisältyy nopean tiedonsiirron takaava LTE-moduuli sekä WiFi-hotspot, johon matkustajat voivat yhdistää omat mobiililaitteensa. Huipputason infotainment-järjestelmä tuo Q2:een Audi connect -palvelut, mm. ajantasaiset liikennetiedot. Tarjontaa täydentävät Audi Q2 -mallissa uudet Audi connect -palvelut: Mallissa on nyt vakiovarusteena Audi connect safety & service – järjestelmä, joka sisältää mm. auton etähallintaominaisuudet. Tämän järjestelmän avulla voidaan esimerkiksi lukita auton ovet tai tarkistaa polttoaineen määrä ja toimintamatka maksuttomalla älypuhelimen myAudi-sovelluksella. Mikäli tiedonsiirto halutaan estää, voidaan MMI-järjestelmä asettaa yksityisyystilaan.

Viisi tehokasta voimanlähdettä: kolme TFSI- ja kaksi TDI-moottoria

Audi Q2 lanseerataan tehokkaalla bensiinimoottorilla: 1,5 TFSI tuottaa 110 kW (150 hv) tehoa ja 250 Nm vääntömomentin. Alhaisilla kuormilla ja kierrosnopeuksilla COD-järjestelmä (Cylinder on Demand) deaktivoi tilapäisesti toisen ja kolmannen sylinterin taloudellisuuden parantamiseksi.

Lisää TDI- ja TFSI-moottorivaihtoehtoja tulee saataville jo ennen vuodenvaihdetta. Kaikki moottorit täyttävät uudet Euro 6 AP -päästöstandardit, ja dieselmoottoreiden kaksivaiheinen ruiskutus minimoi typenoksidipäästöt. Kahden toisiaan täydentävän SCR-katalysaattorin järjestelmä kattaa auton erilaiset käyttötilanteet.

Audi Q2:n perusluonne: urheilullinen ja ketterä

Kompaktin kokoinen Audi Q2 on jo vakiovarusteltuna ketterä SUV. Vakiovarusteena on progressiivinen ohjaus, joka lisää hallittavuutta ja ajodynamiikkaa mutkaisilla teillä ja ahtaissa paikoissa.

Lisävarusteena saatava urheilullinen alusta laskee koria kymmenen millillä alaspäin. Jousituksen saa myös säätyvällä iskunvaimennuksella, jonka ansiosta alustaa voi säätää laajalla alueella mukavuuspainotteisesta dynaamiseen. Säätyvän iskunvaimennuksen mukana tulee dynaaminen Audi drive select -hallintajärjestelmä, joka on saatavana myös erikseen. 

Vanne- ja rengaskoot alkavat 16-tuumasta ja koosta 205/60. Huippuvaihtoehtona ovat Audi Sportin 19-tuumaiset alumiinivanteet 235/40 renkailla. Valikoimaa täydentää kolme uutta alumiinivannemallia. Lähes 15 cm maavaralla Audi Q2 toimii hyvin myös kevyissä maasto-olosuhteissa, joissa apuna on elektronisen ajovakauden hallinnan (ESC) integroitu off-road-tila.

Isojen autojen luokasta: kuljettajaa avustavat järjestelmät

Audi Q2:n kuljettajaa avustavat järjestelmät ovat suoraan isommista malleista. Audi pre sense -järjestelmän tutka-anturi tarkkailee auton edessä olevaa aluetta onnettomuuksien välttämiseksi tai niiden lieventämiseksi (vakiovaruste). Myös kaistaltapoistumisvaroitin on mallissa vakiovaruste.

Lisävarusteena saatavat järjestelmät on jaettu Drive-, Safety- ja Park-paketteihin. Park-paketissa on peruutuskamera sekä pysäköintiavustin plus. Lisäoptiona on saatavana pysäköintiavustin, joka ohjaa auton automaattisesti pysäköintipaikalle ja siitä pois. Safety-pakettiin kuuluvat kaistanvaihtovaroitinjärjestelmä, poikittaisliikenteestä varoittava cross-traffic assist, sekä Audi pre sense -järjestelmät edessä ja takana.

Drive-paketti sisältää uuden huippuluokan järjestelmän: mukautuvan vakionopeudensäätimen, joka toimii yhdessä MMI Navigointi plus -järjestelmän, virtuaalisen Audi virtual cockpit -mittariston ja S tronic -automaattivaihteiston kanssa. Kuljettajalla on useissa tilanteissa mahdollisuus antaa järjestelmän hoitaa kiihdyttäminen, jarruttaminen ja ohjaaminen auton pysyessä omalla kaistalla. Järjestelmän pitämiseksi toiminnassa riittää kevyt kosketus kapasitiivisella tunnistuksella varustettuun ohjauspyörään, joka kertoo autolle, että kuljettaja on tilanteen tasalla.

Mukautuva vakionopeudensäädin toimii kaikilla nopeuksilla. Yhdessä kamerapohjaisen liikennemerkkien tunnistusjärjestelmän kanssa se hidastaa nopeutta automaattisesti tietyissä tilanteissa, esimerkiksi taajamaa lähestyttäessä ja kiihdyttää jälleen, kun suuremmat nopeudet ovat sallittuja.

Uudistunut Audi Q2 saapuu Suomen Audi-jälleenmyyjille loppuvuodesta 2020.