Audi jatkaa sähköistämisstrategiaansa ja malliston uudistamista. Audi Q5 55 TFSI e quattro on ensimmäinen Audin uusista ladattavista hybridimalleista ja se tarjoaa 270 kW:n (367 hv) tehon. Yhdistetty polttoaineenkulutus Suomen vakiovarustelulla on 2,2 l/100 km ja yhdistetyt CO2-päästöt 50 g/km. Audi yhdistää perinteisen polttomoottorin ja sähkömoottorin älykkäällä hallintajärjestelmällä, joka mahdollistaa suurimman osan jokapäiväisestä ajomatkasta sähköllä. Toimintamatka sähköllä on yli 40 kilometriä (WLTP).

Uusi voimalinja sisältää sähkömoottorin ja nelisylinterisen turboahdetun 2,0 TFSI -bensiinimoottorin, joka tuottaa 185 kW (252 hv) maksimitehon ja 370 Nm maksimiväännön. Sähkömoottorin huipputeho on 105 kW ja maksimivääntö 350 Nm:ä. Sähkömoottori ja erillinen kytkin on yhdistetty seitsemänvaihteiseen S tronic -automaattivaihteistoon, siirtääkseen voiman quattro ultra -nelivedolle. Audi Q5:n ladattava hybridi tekee vaikutuksen 270 kW:n yhteisteholla ja 500 Nm:n maksimiväännöllä, joka on käytettävissä 1 250 kierrosluvusta alkaen. Audi Q5 55 TFSI e quattro kiihtyy 0–100 km/h 5,3 sekunnissa ja saavuttaa 239 km/h maksiminopeuden. Pelkästään sähkömoottorilla ajettaessa huippunopeus on 135 km/h.  

Audi Q5 55 TFSI e -mallin litiumioniakku on sijoitettu tavaratilan lattian alle. Se on tehty 104 prismakennosta ja se varastoi 14,1 kWh energiaa, 381 voltin jännitteellä. Optimaalisen lämmönhallinnan vuoksi korkeajänniteakun jäähdytysnestekierto on integroitu ilmastointijärjestelmään ja jäähdytyskiertoon, johon myös sähkömoottori ja tehoelektroniikka on intergoitu. Ilmastointijärjestelmä käyttää erittäin taloudellista lämpöpumppua, joka varastoi korkeajännitekomponenttien hukkalämpöä. Lämpöpumppu voi generoida jopa 3 kW:a lämpöenergiaa 1 kW:n sähköenergiasta. Tämä tekee autosta vielä taloudellisimman ja samalla myös mahdollistaa miellyttävän ilmastoinnin matkustajille.

Quattro-neliveto ultra-teknologialla

Uusi Audi Q5 55 TFSI e quattro – taloudellisuutta ja suorituskykyä ladattavalla hybridillä

Audi Q5 55 TFSI e merkitsee ensimmäistä kertaa myös sitä, että taloudellisuusoptimoitu quattro ultra -neliveto yhdistetään sähkömoottoriin.  Nelivetojärjestelmän älykäs ohjaus toimii ennakoivasti, aina valmistautuen tulevaan. Se käyttää apunaan sensoreita ja analysoi jatkuvasti tietoa, jota kerätään ajodynamiikasta ja kuljettajan käyttäytymisestä. Ajettaessa alhaisella kuormalla ja kun tienpinnan ja renkaiden välinen kitka on riittävä, voimansiirto takapyörille katkaistaan. Tällöin voimansiirto toimii erittäin taloudellisesti pelkästään etuvetoisena. Neliveto kytketään pois aina kun sitä ei tarvita, mutta se on silti jatkuvasti saatavilla. Nopea, automaattinen nelivedon aktivointi tapahtuu kolmessa eri tasossa: ennakoiva, ennustava ja reagoiva. Audin quattro-neliveto toimii yhdessä Audi drive select -järjestelmän kanssa ja kuljettaja voi säätää, ei pelkästään moottorin ominaisuuksia vaan myös nelivedon ominaisuuksia, omaan ajotyyliin sopivaksi.

Ajotilat ja uudistunut taloudellisuusavustin

Erityisen hiljainen ja nollapäästöinen kaupunkiajossa, riittävästi toimintamatkaa pidemmille matkoille tai sporttisempi ajodynamiikka polttomoottorin ja sähkömoottorin yhdistelmällä: Audi Q5 55 TFSI e quattro hallitsee monenlaiset ajotilanteet. Konsepti on suunniteltu niin, että suurin osa päivittäisistä ajomatkoista voidaan ajaa sähköllä.

Ennakoiva taloudellisuusavustin säätää jarrutusenergian talteenottoa ajotilanteesta riippuen. Se käyttää ennakoivasti navigoinnin reittitietoa ja tarkkailee välimatkaa edellä ajavaa autoon käyttäen kameraa ja tutkaa. Ajotilanteesta riippuen järjestelmä valitsee ennakoivasti joko rullauksen moottori sammutettuna tai jarrutusenergian talteenoton välillä.

Jos autoon on valittuna lisävarusteena saatavilla oleva adaptiivinen vakionopeudensäädin ja se on aktivoitu, ennakoiva taloudellisuusavustin tukee kuljettajaa jarruttamalla ja kiihdyttämällä automaattisesti tarkoituksenaan parantaa taloudellisuutta ja mukavuutta. Mikäli adaptiivinen vakionopeudensäädin ei ole käytössä, kaasupolkimen haptisella palautteella ja mittariston sekä head-up-tuulilasinäytön visuaalisella ilmoituksella kuljettaja saa kuitenkin tiedon, milloin jalka kannattaa ottaa pois kaasulta, jotta jarrutusenergiaa saadaan talteen mahdollisimman paljon.  Samaan aikaan mittariston symbolit ilmaisevat ajonopeuden alenemisesta. Mittaristosta löytyy merkinnät nopeusrajoitukselle, kaupunkialueille, kaarteille ja alamäille, liikenneympyröille, risteyksille, moottoritieliittymille sekä edessä olevalle liikenteelle.

Kuljettaja voi vapaasti valita miten haluaa käyttää polttomoottoria ja sähkömoottoria. Valittavissa on kolme eri ajotilaa:

Auto-hybridiajotila aktivoituu automaattisesti lisävarusteena saatavilla olevan MMI Navigointi plus -järjestelmän yhteyteen kuuluvan reittiopastuksen kanssa. Tila voidaan aktivoida myös manuaalisesti Mode-painikkeen avulla. Tässä tilassa akun lataus on optimaalisesti jaettu reitille, siten että polttoaineen kulutusta vähennetään ajamalla sähköllä pääasiallisesti kaupunkialueella ja ruuhkaliikenteessä. Järjestelmä valitsee rullauksen moottori sammutettuna ja jarrutusenergian talteenoton välillä. Rullauksen avulla energiaa voidaan ottaa talteen jopa 25 kW. Sähkömoottoria käytetään kaikissa kevyissä jarrutuksissa 0,1 g hidastuvuuteen saakka, eli lähes kaikkiin päivittäisessä ajossa tapahtuviin jarrutuksiin. Maksimaalista 80 kW energiaa voidaan käyttää jarrutuksissa aina 0,2 g hidastuvuuteen saakka. Jarrulevyjä käytetään enemmän jarrutusvoimaa tarvittavissa tilanteissa. Mikäli reittiopastus on aktivoitu MMI Navigointi plus -järjestelmässä, ennakoiva taloudellisuusavustin yrittää ajaa reitin viimeiset kaupunkikilometrit sähköllä ja saapua kohteeseen akku melkein tyhjänä. Tähän ohjainyksikkö käyttää suurta määrää erilaista dataa, joita se analysoi jatkuvasti. Data pitää sisällään mm. liikennetilanteeseen liittyvää tietoa, jäljellä olevan matkan, valitun ajoreitin profiilin, tarkkaa tietoa valitun reitin lähiympäristöstä kuten sallitut ajonopeudet, tietyypit, ylä- ja alamäet sekä viimeisimmät tiedot auton antureilta. 

Hybriditilan lisäksi valittavana on myös EV ja Hold -ajotilat. EV-ajotilassa auto ajaa vain sähköllä niin kauan kunnes kuljettaja painaa kaasua tietyn vaihtelevan painepisteen yli. Auto käynnistyy aina EV-ajotilassa. Hold-ajotilassa senhetkinen akun lataustaso säilytetään käytettäväksi myöhemmin.

Varusteet ja muotoilu

Uusi Audi Q5 55 TFSI e quattro – taloudellisuutta ja suorituskykyä ladattavalla hybridillä

Audi Q5 55 TFSI e on varustettu kattavilla vakiovarusteilla: mm. led-ajovalot, urheiluistuimet, kolmialueilmastointi, ladattavalle hybridille yksilöity mittaristo ja 18” alumiinivanteet. Takaistuimia voidaan siirtää pitkittäissuunnassa ja myös istuinten kulmaa voidaan säätää. Vakiona mallissa on myös S line -ulkonäköpaketti, joka sisältää mm. S line -puskurit edessä ja takana, sekä ainutlaatuisen, tummalla kromilla päällystetyn Singleframe-etusäleikön. Suomessa auton laajaan vakiovarusteluun kuuluvat lisäksi muun muassa: mukautuva ilmajousitus, vetokoukku, takaluukun sähkötoiminen avaus- ja sulkutoiminto sekä äänieristetyt etusivulasit.

Lataus

Audi Q5 55 TFSI e quattrossa kompakti latausjärjestelmä on osa vakiovarusteita. Se sisältää latauskaapelit niin Schuko- kuin voimavirtapistorasioihin, kuin myös Mode 3 -kaapelin julkiseen lataukseen. Latauslaitteessa on led-näyttö ja turvaominaisuuksia kuten lämpötilan ja virran valvonta. Saatavilla on myös lukittava latauslaite teline auton mukana tulevalle latauslaitteelle, joka tuo mukavuutta jokapäiväiseen käyttöön. Akun täyteen lataaminen kestää noin kaksi ja puoli tuntia ladattaessa voimavirtapistorasiasta (CEE, 400 V / 16 A). Lataus tapahtuu maksimissaan 7,4 kW:n teholla. Kotilatauspistokkeesta (Schuko) ladattaessa kestää akun lataaminen tyhjästä täyteen noin kuusi tuntia. Myös Audi e-tron -latauspalvelu on käytettävissä ja mm. ajaessaan ulkomailla Audi-asiakkaat voivat ladata ladattavan hybridinsä paikallisten ostoehtojen puitteissa ilman lisämaksuja. Yksi kortti riittää latauksen aloittamiseen useiden eri palveluntarjoajien latausasemilla, joka tarkoittaa pääsyä noin 100 000 latauspisteeseen Euroopassa.

myAudi-sovellus

myAudi-sovellus tuo auton palvelut älypuhelimeen, mikä on erityisen kätevää varsinkin sähköistetyissä malleissa. Käyttämällä sovellusta asiakas voi tarkastaa älypuhelimesta akun tilan ja jäljellä olevan toimintamatkan, aloittaa latauksen, asettaa ajastimen ja katsoa latauksen tilaa ja kulutustilastoja. Tämän lisäksi reittisuunnittelija sekä auton MMI-järjestelmässä että sovelluksessa näyttävät latausasemat.

Voit myös asettaa esilämmityksen ja ilmastoinnin päälle ennen liikkeellelähtöä. Tämä on mahdollista, koska ilmastoinnin kompressori ja lisälämmitin toimivat korkeajänniteperiaatteella. Asiakas voi päättää kuinka haluaa viilentää tai lämmittää matkustamotiloja silloin kun auto on pysäköitynä tai latauksessa. Riippuen auton varustelutasosta ohjauspyörän, istuinten, peilien, tuulilasin ja takaikkunan lämmitys kuin myös istuinten ilmastointi voidaan aktivoida ennakoivasti. 

Suomen Audi-jälleenmyyjille uudet Audi Q5 55 TFSI e quattrot saapuvat syksyllä 2019 ja mallin ennakkomyynti alkaa kesäkuun aikana.