Kaupungissa torstai-iltana laajaa huomiota herättänyt valoilmiö liittyy Jaguarin ja taiteilija Kari Kolan yhteistyössä toteuttamaan valotaideteokseen.

Valotaideteos on osa Jaguar Suomen paikallisia lyhytelokuva ja mainoskuvauksia. Monen automerkin puhuessa tulevaisuudesta Jaguarilla se on nykyisyyttä. Jaguar on maailman ensimmäinen perinteinen premium autovalmistaja, joka on jo tuonut täyssähköauton markkinoille.

Jaguar Suomen kuvaukset tulevat näkymään Suomessa sekä ympäri Eurooppaa.

Jaguar toi sähköauton valokeilaan Helsingissä

Kola toteutti valoteoksen Stonehengeen Englantiin huhtikuussa 2018 Maailman perintökohteiden päivänä. Hän on ainoa valotaiteilija maailmassa joka on saanut luvan valotaiteen toteuttamiseen Stonehengeen. Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi Kola valaisi myös mm. Saana tunturin joka on pinta-alallisesti suurin valotaideteos jota on koskaan toteutettu.

”Koen Jaguar I-PACEn äänettömyyden pehmeytenä. Teoksen sininen valo ja pyöreä muoto kuvastavat tätä tunnetta. Hiljaisuutta. Lisäksi haluan toteuttaa urbaaniin kaupunkiympäristöön mystisen ja mittakaavaltaan suuren valoteoksen, joka ulottuu korkealle ja näkyy kauas”, Kola kommentoi.

Jaguar I-PACE on suunniteltu alusta alkaen täyssähköautoksi. Se on nelivetoinen SUV, urheilullisella painotuksella. Lyhyt keula ja pitkä akseliväli mahdollistavat optimaaliset suuremman kokoluokan auton tilat. Autossa on viiden aikuisen sisätilat ja aerodynaaminen muotoilu, jonka muotoilu poikkeaa tavanomaisesta.

Äänetöntä voimaa, 400 hevosvoimaa ja 696 Nm vääntöä mahdollistaa 4,8 sekunnin kiihtyvyyden 100 kilometrin nopeuteen. Viimeisintä teknologiaa edustava 90 kWh Lithium-ion akku antaa I-PACElle 470 kilometrin toimintamatkan (WLTP-kulutusnormin mukaan). Pikalatausasemalla akun 80% varaustaso saavutetaan parhaimmillaan jo 40 minuutissa.

I-PACEn ensimmäiset asiakasluovutukset Suomessa ovat käynnistyneet lokakuussa.

Kari Kola on joensuulainen valotaiteilija joka on toiminut valon parissa jo yli viidentoista vuoden ajan ja hän on toteuttanut lukuisia mittavan kokoisia valotaideteoksia eri puolille maailmaa. Kolan erikoisosaamista ovat poikkeuksellisen suuret valoinstallaatiot. Teoksillaan Kola tuo tuttuja kohteita uudella tavalla esille ja luo niihin mystisiä tunnelmia. 

Jaguarin muotoilu ja henkeäsalpaava suorituskyky ovat innoittaneet ja ilahduttaneet maailmaa jo 80 vuotta. Nykypäivän maailmanluokan Jaguar perheeseen kuuluvat palkitut XE-, XF- ja XJ sedanit, dramaattinen F-TYPE-urheiluauto sekä kolme PACE tuotetta. 2017 vuoden autoksi maailmassa sekä parhaasta muotoilusta palkittu F-PACE. Uusi E-PACE kompakti suorituskyvyn SUV ja nyt I-PACE, suorituskykyinen SUV, joka vie Jaguar sähköauton vallankumouksen eturintamaan. Jaguar malliston hinnat alkavat 37 895 eurosta (E-PACE).