Jo joutui renkaanvaihdon aika!

Suomen lain mukaan kesärenkaat saa vaihtaa autoon heti maaliskuun ensimmäisenä päivänä, mutta koska kuluva talvi on pitänyt meitä otteessaan ihan viime päiviin asti, ei monikaan varmasti vielä ole vaihtoa tehnyt. Laki velvoittaa vaihtamaan kesärenkaat alle maaliskuun loppuun mennessä, tai viimeistään toisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina. Suositeltavaa on kuitenkin seurata sääennusteita ja varsinkin sitä, onko luvassa vielä yöpakkasia. Tämänhetkiset ennusteet lupailevat lämpeneviä päiviä ja öitä, joten vaihtoaika alkaa olla käsillä. Niinpä kokosimme viiden kohdan vinkkilistan, jonka avulla renkaanvaihdon tekee helposti myös ihan itse. Samalla säästyy aikaa ja rahaa, kun ei tarvitse jonottaa vaihtoaikaa saati maksaa renkaanvaihtopalvelusta.

Monien mielestä vaikeinta renkaanvaihdossa on pyöränpulttien avaaminen ja takaisin kiinnittäminen. Perinteisellä pyöränmutteriavaimella tai ristikkoavaimella työ onkin monesti hankalaa, ja kaikin voimin niillä vääntäessä voi saada helposti myös selkänsä jumiin. Ratkaisu ongelmaan on pyöränmutterinväännin, joka kannattaisi tunkin lisäksi olla aina mukana autossa mahdollisen rengasrikon varalta.

Viisi vinkkiä tee-se-itse-renkaanvaihtoon:

  1. Käy läpi varastossa tai autotallissa odottavat kesärenkaat vaurioiden, viiltojen ja kulumien varalta. Tärkeää on käydä myös läpi renkaiden urasyvyydet, mihin voi käyttää apuna esim. Bilteman kuvionsyvyysmittaria. Lain mukaan kesärenkaiden urasyvyyden tulisi olla vähintään 1,6 mm, mutta Liikenneturva suosittelee 4 mm:n syvyyttä. Mikäli kuvionsyvyysmittaria ei ole saatavilla, voi tämän testata helposti 2 euron kolikolla, jonka uloin osa on leveydeltään juuri 4 mm.
  2. Pysäköi auto tasaiseen kohtaan, vedä käsijarru päälle ja laita vaihde ykköselle (automaattivaihteisessa autossa P-asentoon). Kaiken varalta voi käyttää ns. stopparia, eli vaikkapa isoa kiveä renkaan edessä: mikäli nostaa ensin auton toisen takanurkan ilmaan, laitetaan stoppari eturenkaan eteen. Irrota pölykapselit ja löysää yhden renkaan pultteja hieman ennen auton nurkan nostamista ilmaan; käytä työhön em. pyöränmutterinväännintä tai ristikkoavainta.
  3. Tarkista auton ohjekirjasta oikea nostopiste ja aseta tunkki sen kohdalle – ja sitten vain nosto! Bilteman näppärässä hallitunkissa on 2 tonnia nostovoimaa. Kun auton nurkka on ilmassa, irrota sen kohdalla olevan talvirenkaan pultit kokonaan ja nosta rengas pois paikaltaan. Voit lykätä tunkin ja rengaskotelon väliin vielä autopukit varmistaaksesi oman turvallisuutesi ja sen, että auton nurkka pysyy varmasti ilmassa renkaanvaihdon ajan.
  4. Puhdista vanteen kiinnityskohta ja aseta kesärengas paikalleen. Esikiristä pultit esim. käsin tai pyöränmutteriavaimen hylsyllä, poista mahdollisesti käyttämäsi autopukki ja laske auto varovasti alas tunkin avulla. Kiristä vasta sitten pultit kunnolla esim. momenttiavaimella tai jo edellä mainitulla pyöränmutterinvääntimellä. Jotta lopputuloksesta tulisi tasainen, kiristä pultit tähtikuviomuodossa. Toista kaikki vaiheet jokaisen renkaan kohdalla. Rengaspaineet ja ilman määrä on myös hyvä käydä tarkistamassa lopuksi vaikkapa lähimmällä huoltoasemalla. Muista tarkistaa lisäksi renkaiden pulttien kireys parin sadan ajokilometrin jälkeen.
  5. Merkitse irrottamasi rengas heti jollakin tavalla, jotta tiedät vuoden lopulla talvirenkaita vaihtaessasi, mihin kohtaan autoa se kuuluu (esim. ot = oikea takarengas). Bilteman valikoimassa on saatavana esimerkiksi renkaanmerkintäsarja, rengaskynä ja rengaspussit merkintää ja säilytystä varten. Ennen kesäsäilöön siirtämistä renkaat vanteineen kannattaa pestä hyvin. Varastoi ne kuivassa ja viileässä paikassa ja suojassa auringonpaisteelta.

Tutustu myös Bilteman renkaanvaihtovideoon: https://www.youtube.com/watch?v=0SiSFkWZlPY

Jo joutui renkaanvaihdon aika!


Bilteman suosittelemat tuotteet:

Kuvionsyvyysmittari: Käytännöllinen pieni työkalu, joka mittaa auton renkaiden kuviosyvyyden. Sekä millimetri- että tuuma-asteikko. Tuotenro 15-1920. 2,99 €.

Hallitunkki, 2 tonnia: Kaksi kääntyvää pyörää. Nostokapasiteetti: 2 tonnia. Nostokorkeus: 135 – 330 mm. Käännettävä nostolevy: Ø 55 mm. Mitat: 430 x 210 x 130 mm. Varren pituus: 740 mm. Tuotenro 15-876. 31,90 €.

Pyöränmutterinväännin: Kevyt ja erittäin tehokas mutterinväännin. Pyöränpulttien ja -mutterien asentamiseen ja irrottamiseen. Kahvan kumipinnoite lisää mukavuutta. Vääntösuunta on helppo vaihtaa (myötä- tai vastapäivään) virtakatkaisimella. Mukana neljä voimahylsyä (17, 19, 21 ja 22 mm). Toimitetaan muovilaukussa. Tuotenro 17-185. 42,90 €.

Pyöränmutteriavain: CrV-terästä. Kääntyvät hylsyt 17 ja 19 mm pyöränmuttereille. Ulosvedettävä varsi ja 1/2″-neliökantakiinnitys, joiden ansiosta avain sopii myös voimahylsyavaimeksi. Pituus: 360–530 mm. Tuotenro 10-2606. 7,99 €.

Ristikkoavain: Galvanoitu. Vankkarakenteinen. Avainkoot: 17, 19 ja 21 mm. 1/2″-vääntiö hylsyille. Tuotenro 10-2605. 4,99 €.

Autopukki, 2 kpl: Autopukki, jossa säädettävä korkeus ja turvallisuutta lisäävä turvasokka. Myydään pareittain. Tuotenrot 15-118–15-119, 15-808. Alk. 22,90 €.

Vanteidenpuhdistusaine: Hapoton aine kaikenlaisten vanteiden puhdistamiseen hellävaraisesti ja tehokkaasti. Tuotenro 36-35. 6,99 € (13,98/l).

Vanneharja: Keinokuituiset harjakset ja huopa puhdistavat auton kevytmetallivanteen kätevästi ja tehokkaasti. Kumipintaisessa kahvassa on ripustusreikä. Pituus 30 cm. Tuotenro 37-434. 2,29 €.

Rengaspussit: Renkaiden kuljetukseen ja säilytykseen kätevästi. Pusseihin voi merkitä esimerkiksi renkaan sijainti autossa. Pakkaus sisältää neljä säilytyspussia. Tuotenro 39-021. 2,99 €.

Rengaskynä: Kesä- ja talvirenkaiden merkitsemiseen vaihdon yhteydessä. Kynän jälki tarttuu hyvin kumiin ja kuivuu nopeasti. Väri: valkoinen. Tuotenro 33-478. 5,49 €.

Renkaanmerkintäsarja: Renkaiden merkitsemiseen kesä- ja talvirenkaiden vaihdon yhteydessä. Merkki painetaan venttiilinvarteen. Tuotenro 33-935. 3,29 €.