Kelit ovat muuttumassa keväisemmiksi Etelä-Suomessa ja pikkuhiljaa myös muualla Suomessa. Talven ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poistaminen alkaa käytännössä maanantaina 9.4.2018.

Kesänopeudet käyttöön asteittain

”Muutokset aloitetaan niillä teillä, missä ELY-keskukset katsovat olosuhteiden jo sallivan korkeammat nopeusrajoitukset”, kertoo liikenteenohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Liikennevirastosta.

Vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoriteillä kesänopeuksia on voitu käyttää jo maaliskuun alusta saakka sään salliessa.

”Tavoitteenamme on, että kesäkauden nopeusrajoitukset ovat voimassa kaikkialla Suomessa ensi viikon loppuun 14.4. mennessä”, Österman jatkaa.

Poikkeuksia mahtuu joukkoon eli niillä teillä, joilla päällystevauriot vaativat välittömiä toimenpiteitä, talvirajoitukset ovat voimassa, kunnes korjaukset on tehty. Myös sellaisilla teillä, joilla ajo-olosuhteet ovat vielä kovin talviset, rajoitusten vaihtoaika siirretään todennäköisesti ensi viikon loppupuolelle.

Kulloinkin voimassa oleva rajoitus ilmenee aina liikennemerkistä.

Ajokeli ja muut kulkijat otettava huomioon

Koska kevätsää on oikukas, ajokeli voi muuttua nopeastikin. Yölämpötilat laskevat vielä usein pakkasen puolelle, jolloin edellispäivän sulamis- ja sadevedet voivat jäätää tienpinnat. Erityisesti yöllä ja aikaisin aamulla tienpinnat voivat olla yllättävän liukkaita. Turvallinen ajo voi edellyttää huomattavasti alempaa nopeutta kuin liikennemerkki sallisi.

Kevät houkuttelee teille ja niiden pientareille myös kävelijöitä, pyöräilijöitä sekä mopoilijoita. Autoilijoiden tulee ottaa muut kulkijat huomioon jättämällä heille riittävästi tilaa kohdattaessa ja ohittaessa. Myös lian ja soran roiskuttamista on vältettävä.

Ajokelin ja liikennetilanteen voi varmistaa Liikenneviraston liikennetilannepalvelusta.