Sami Salstola ajoi Tampereella Supermoton SM-finaalissa mestariksi jo toisena vuotena peräkkäin. Formula 4 -sarjoissa saatiin juhlia suomalaismenestystä kahdella tuplavoitolla, ja suomalaisia nähtiin korkeimmalla palkintokorokkeella useammassa eri kilpailussa ulkomailla.

Sunnuntain moottoriurheilukoonti: Sami Salstola Supermoton suomenmestaruuteen - suomalaisille kansainvälistä menestystä

Sami Salstola oli onnellinen mies mestaruuden varmistuttua. Kuva: Sami Salstolan tiedotus

SAMI SALSTOLASTA SUPERMOTON SUOMEN MESTARI

Tasainen Supermoton SM-sarja saatiin tänään päätökseensä Tampereella Kaanaa Centerissä. Suomen mestaruuteen ajoi jo toista kertaa peräkkäin Sami Salstola.

Salstola oli ennen viimeistä osakilpailua yhden pisteen perässä Eero Madisonia. Toiset sijat Kaanaalla sinetöivät kuitenkin mestaruuden Salstolan nimiin jo toista kertaa peräkkäin.

– Mestari on aina mestari! Se saavutettiin, minkä takia on tehty töitä koko kesä! 2018 Suomen Mestaruus! Kaksi mestaruutta peräkkäin kaksitahtisella TM-pyörällä. Muistan, kun työnsin pyörän ensimmäistä kertaa varikolle. Ensimmäinen kommentti oli, että ”et tule ikinä olemaan palkintokorokkeella tuolla laitteella”. Sehän oli vähän kuin heittäisi kakstahtibensaa liekkeihin! Nyt kaksi mestaruutta pyörällä saavuttaneena jokainen voi päätellä kerkeääkö näissä kisoissa kakstahtipyörällä, hymyilee Salstola.

– Yleensä mestarit muistetaan, mutta itse nostan Tähkätien porukan korkeimmalle korokkeelle, sillä ilman heidän panosta en varmasti olisi uusinut mestaruutta. Lista on pitkä ketä pitäisi kiittää, mutta kiitos sedälleni joka on istunut repsikassa koko kauden ja tietenkin kotiväki ja yhteistyökumppanit, kaikilla on omat roolit ja kaikki ovat ansainneet osansa tästä mestaruudesta! 2019 on todella iso kysymysmerkki, mutta sen voin luvata, että bensa palaa myös ensikaudella.

Tampereella kilpailtiin SM-arvon omaavassa S1-luokassa, Suomen Cupin Open-luokassa sekä kansallisessa S4-luokassa. Ensimmäisen S1-luokan voittoon ajoi Sami Uutela, ja kaimansa Salstola oli kilpailun toinen. SM-sarjaa ennen Kaanaan osakilpailua johtanut Eero Madison oli kolmas. Toisessa kilpailussa kärkikaksikko pysyi samana, mutta kolmas sija vaihtui Ari Åstedille Madisonin jäädessä viidenneksi.

S1-luokkaan osallistui myös MotoGP-sarjan Moto3-luokasta tuttu Patrik Pulkkinen. Pulkkinen oli ensimmäisen erän seitsemäs ja toisen erän kahdeksas. Open-luokan voittoon ajoi molemmissa erissä Tino Kapanen. Joonas Markkanen oli molempien erien toinen ja Tuomas Harhala kolmas.

Epäviralliset tulokset

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Sunnuntain moottoriurheilukoonti: Sami Salstola Supermoton suomenmestaruuteen - suomalaisille kansainvälistä menestystä

Lahden osakilpailun myötä jätettiin jäähyväiset Lahden kartingradalle. Outi Talikka/AKK

DRAMAATTINEN KISAVIIKONLOPPU LAHDESSA – KARTINGIA PARHAIMMILLAAN

Kartingin SM-kausi jatkui Lahden kisaviikonlopulla. Tapahtumarikkaat ja jännittävät kilpailut tarjosivat kartingviihdettä parhaimmillaan.

Lauantain dramaattiset hetket koettiin OK Junioreiden finaalilähdössä. Haastava avausmutka vaati veronsa, ja luokan pistejohtaja Matias Salosen, kakkospaikan Samuli Mertsalmen sekä neljänneltä sijalta liikkeelle lähteneen Joona-Oskari Juurikan kilpailu meni heti pipariksi. Salonen ja Juurikka jäivät radan varteen, Mertsalmi sai lykättyä autonsa käyntiin päästen jatkamaan maaliin, tosin kaukana joukon jatkona.

Alkuerissä itselleen ensimmäisen lähtöpaikan varmistanut Tuukka Taponen veti letkaa lähdöstä maaliin, mutta helpolla ykkössija ei missään nimessä irronnut. Toiseksi itsensä nosti Henri Sääskilahti, nuorukaisen lähdettyä matkaan seitsemänneltä sijalta. Kolmas oli Atte Salmenautio, joka joutui antautumaan lopussa Sääskilahden rynnistyksen edessä. Neljäs oli Hugo Heinonen ja viides Elias Halmiala.

– Alussa oli vähän hakemista ajorytmin kanssa, mutta löysin sen nopeasti ja sen jälkeen kärjessä oli helppo ajaa ja pitää muut takana, voittaja iloitsi kisan jälkeen.

Niin ikään OK-luokassa voittotaistoa saatiin jännittää tosissaan. Pistekärki Juho Valtanen nappasi lauantaina maksimipisteet, mutta kiitos Robin Sarion yleisö radan varrella sai jännittää lopputuloksia tosissaan.

Sario puikahti hetkeksi jopa Valtasen ohi, mutta puolustava mestari kuittasi sijoituksen takaisin vain hetkeä myöhemmin. Sen jälkeen Valtanen ei antanut lapsuksen enää toistua, vaan hän ajoi maaliin ensimmäisenä Sario ja kolmanneksi sijoittunut Axel Saarniala kintereillään. Seuraavat sijat menivät Niko Perttalalle ja Nikolas Pirttilahdelle.

– Oli kieltämättä jännittävä kilpailu. Robinin kanssa vääntö oli kuitenkin reilua. Pääsin yllättämään hänet ja nousemaan siten takaisin hänen edelleen, epävirallisen rataennätyksenkin päivän aikana napannut Valtanen kertasi.

Sunnuntaina sade kasteli radan aamupäivällä, ja alkuerät saatiin ajaa läpi sadekelin kumeilla. Auringon päästessä esiin pilvien takaa rata kuivui kuitenkin vauhdikkaasti, ja finaalilähdöt saatiin ajaa läpi kuivan ajolinjan kera.

OK Junioreissa maaliin ajoi ensimmäisenä Mertsalmi, mutta aikasakko pudotti hänet toiseksi. Voiton peri täten Salonen. Kolmanneksi nousi Salmenautio, joka onnistui nousemaan viimeiselle palkintokorokepaikalle viimeisellä kierroksella.

– Ensimmäisellä kierroksella täräytin puskurini sisään osumasta Atte Salmenautioon, jolla taisi olla jotain teknisiä ongelmia, Mertsalmi avasi rangaistustaan.

Voiton perinyt Salonen nousi voittoon kaukaa takaa. Ensimmäisestä alkuerästä tulleen voiton vastapainoksi toisessa matkanteko päättyi jo lämmittelykierroksella auton hyydyttyä radan varteen.

– Lähdin liikkeells seitsemäntenä. Lähdössä oli vielä liukasta, ja menetin startissa muutaman sijoituksen. Aloitin nousun ja vauhti riitti tänään kakkoseksi, mutta onnekseni Samulilla oli etupuskurirangaistus, joten nousin sitten voittoon, Salonen kertasi tapahtumarikasta kisaansa

OK-luokassa ykköspaikalta lähtenyt Valtanen veti letkaa alkumatkan, mutta sitten Saarniala ajoi miehen kiinni suorittaen takaa-ajon päätteeksi vielä komean ohituksen. Hieno voitto irtosi lopulta sekunnin erolla, kolmanneksi ajanut Henri Lehtonen jäi Saarnialasta viisi sekuntia.

– Huikea fiilis. Nousin kisan aikana neljä sijaa, mahtavaa tulla ykkösenä maaliin, onnellinen Saarniala iloitsi maalissa.

– Rengaspaineet olivat liian matalat ja kisan edetessä vauhti ei vain riittänyt. Axel meni tänään kuitenkin kovaa, ja hienoa että hän nappasi nyt ensimmäisen SM-voiton, Valtanen jakoi kiitosta.

Kaudesta on jäljellä vielä Kouvolan kisaviikonloppu. Loppupisteisiin lasketaan seitsemän kisan tulokset, joten kolmen heikoimman tuloksen ylle voi vetää ruksin.

OK-luokassa Valtasen asema pistekärkenä on tukeva. Miehellä on kasassa 163 pistettä, kun toisena olevalla Saarnialalla pisteitä on kasassa 123. Kolmas Luka Nurmi 109 pistettä keränneenä.

OK Junioreissa tilanne on jännittävä. Mertsalmella on 142 ja Salosella 141 pistettä. Atte Salmenautiokaan ei ole kaukana, häneltä pisteitä löytyy 129 kappaletta.

Kauden päätösviikonloppu ajetaan Kouvolassa 31.8-2.9.

Tulokset

Pistetilanne

Teksti: Karting SM tiedotus

Sunnuntain moottoriurheilukoonti: Sami Salstola Supermoton suomenmestaruuteen - suomalaisille kansainvälistä menestystä

KAUHAVAN KIIHDYTYSRATA VIHITTIIN KÄYTTÖÖN

Kauhavan uudella kiihdytysradalla ajettiin ensimmäinen osakilpailu tänä viikonloppuna. Kyseessä oli kiihdytysajon kauden neljäs osakilpailu.

Kilpailuviikonloppu Kauhavalla oli onnistunut ja keräsi kiitosta kilpailijoilta. Viikonloppuna kilpailtiin useissa eri luokissa sekä auto- että pyöräpuolella. SM-luokkina nähtiin Super Pro ET, Stock/Super Stock, Pro Street, Super Pro Street, Top Doorslammer, Competition Eliminator, Super Comp, Super Gas, Junior Stock, Junior Modified, Real Street, Top Street, Super Gas Bike, Super Comp Bike, Super Street Bike, Pro Harley Drags ja Funny Bike.

Tulokset

Pistetilanne autot

Pistetilanne pyörät

MM-KILPAILUT

Sunnuntain moottoriurheilukoonti: Sami Salstola Supermoton suomenmestaruuteen - suomalaisille kansainvälistä menestystä

Miguel Oliveira hävisi voittokamppailun viimeisessä mutkassa. Kuva: Red Bull KTM Ajo Motorsport

AJO MOTORSPORTIN KULJETTAJA OLIVEIRA TOINEN ITÄVALLASSA

Viikonloppuna ajettiin Moto2-sarjan osakilpailu Itävallassa Red Bull Ringin radalla. Ajo Motorsportin ajaja Miguel Oliveira oli sunnuntain kilpailussa toinen.

Edellisen osakilpailun voittoon ajanut Oliveira oli tälläkin kertaa lähellä voittoa, mutta viimeisen mutkan ohitus jätti miehen yhtä pykälää alemmalle sijoitukselle. Oliveiran tallitoveri Brad Binder oli edellisen osakilpailun tapaan kuudes.

Tiimipäällikkö Aki Ajo oli viimeisen mutkan tapahtumista huolimatta tyytyväinen suojattiensa otteisiin Itävallassa.

– Meidän täytyy olla iloisia Miguelin (Oliveira) toiseen sijaan. Viimeisissä kilpailuissa olemme ottaneet askeleita eteenpäin, kiitos KTM:n, WP:n ja koko tiimin loistavan kehitystyön. Kehityimme paljon lämmittelyissä ja vauhti oli todella hyvää koko kilpailun ajan. Varsinkin tällä radalla viimeisellä sektorilla voi tapahtua mitä vain, joten tänään ei mielestäni hävitty mitään. Olemme saaneet täältä paljon pisteitä ja jatkamme suunnitelmassa edetä kilpailu kilpailulta.

– Bradille (Binder) kilpailu oli myös haastava, mutta kuudes sija on hyvä tulos kovan taistelun jälkeen.

Ajo Motorsportin Moto3-sarjan ajaja Darryn Binder oli sunnuntain kilpailussa 19:s.

Kilpailun tulokset, Moto2
1. Francesco Bagnaia (Kalex) 37:45.914
2. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Ajo) +0.264
3. Luca Marini (Kalex) +5.953
4. Mattia Passini (Kalex) +6.114
5. Jorge Navarro (Kalex) +8.554
6. Brad Binder (Red Bull KTM Ajo) +8.944

Moto2 kuljettajien pistetilanne
1. Francesco Bagnaia (Kalex) 189
2. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Ajo) 186
3. Alex Marquez (Kalex) 113
4. Brad Binder (Red Bull KTM Ajo) 111
5. Lorenzo Baldassarri (Kalex) 106

Moto2 tiimien pistetilanne
1. Red Bull KTM Ajo 297
2. Sky Racing Team VR46 268
3. EG 0,0 MARC VDS 216
4. Dynavolt Intact GP 181
5. Pons HP40 127

Teksti: Red Bull KTM Ajo Motorsport / Moottoriurheilu.tv

Sunnuntain moottoriurheilukoonti: Sami Salstola Supermoton suomenmestaruuteen - suomalaisille kansainvälistä menestystä

Niki Tuulilla oli vaikeuksien täyteinen viikonloppu Itävallassa. Kuva: Petronas Sprinta Racing

NIKI TUULILLA VAIKEA VIIKONLOPPU ITÄVALLASSA

Moto2-sarjan kauden 11. osakilpailu ajettiin viikonloppuna Itävallassa. Ensimmäistä kilpailuaan Red Bull Ringin radalla ajaneen Petronas Sprinta Racing -tiimin ajajan Niki Tuulin viikonloppu oli haastava.

Tuuli aloitti kilpailunsa 29. sijalta ja taisteli itsensä maaliviivalle lopulta sijalla 21.

– Lämmittelyt olivat todella hankalat tänään ja minulla oli haasteita ajamisen kanssa. Yritimme kokonaan uusia säätöjä kilpailuun. Ensimmäiset kierrokset olivat hyviä ja sain tehtyä paljon ohituksia, mutta sen jälkeen alkoivat hankaluudet; jarrutin liian myöhään ja vedin leveäksi pariin kertaan. Yritin vain keskittyä ajamiseeni ja löytää rytmin uudelleen, kertasi Tuuli.

– Pystyin parantamaan viimeiset 15 kierrosta ja ajoin viikonlopun nopeimman kierrosaikani, joten seuraavassa kilpailussa minun pitää aloittaa siitä, mihin täällä lopetin. Olen tyytyväinen siihen, miten ajoin kilpailun loppupuolella, ja nyt minun pitää jatkaa samaa rataa myös jatkossa.

Seuraava Moto2-sarjan osakilpailu ajetaan 26. elokuuta Silverstonen radalla Isossa-Britanniassa.

Teksti: Petronas Sprinta Racing / Moottoriurheilu.tv

KANSAINVÄLISET TÄRPIT

Sunnuntain moottoriurheilukoonti: Sami Salstola Supermoton suomenmestaruuteen - suomalaisille kansainvälistä menestystä

Roni Kytönen ylsi upeasti tuplavoittoon Ruotsissa. Kuva: Kytönen Motorsport

KYTÖNEN TUPLAVOITTOON EM-SARJASSA

Enduron EM-sarjan kauden kolmas kilpailutapahtuma kaasuteltiin tänä viikonloppuna Ruotsin Skövdessä. Kytönen Motorsportin kuljettaja Roni Kytönen oli kolmantena U21-luokan EM-sarjassa ennen Ruotsin viikonloppua. Kytönen metsästi Ruotsissa kuitenkin kaksi EM-osakilpailuvoittoa kilpakumppaneidensa nenän edestä.

Lauantain kilpailussa jämsäläinen kävi kaksi ensimmäistä kierrosta tiukkaa sekuntitaistelua Ranskan Nathan Bererdin kanssa, mutta Kytösen vauhti viimeisellä kierroksella oli kuitenkin myrkkyä Bererdille ja Husqvarna-kuljettaja paineli reilun 16 sekunnin voittoon.

– Hyvä ja kohtuullisen virheetön päivä lauantaina. Reitti kului aika paljon ja tuntui sopivan minulle paremmin, mitä pahemmaksi meni. Uran ensimmäinen kansainvälinen päivävoitto ja yleiskilpailussakin vielä toinen niin ihan tyytyväinen olen, Kytönen kertoi lauantain kilpailun jälkeen.

Tänään sunnuntaina Kytönen aloitti päivän jo vahvasti johtaen ensimmäisen kierroksen jälkeen kilpailua yhdeksän sekunnin erolla ja toisella kierroksella repi eron jo 23 sekuntiin. Maalissa ero toiseksi tulleeseen Bererdiin oli lopulta 26 sekuntia. Tänään Kytönen kirjasi itselleen U21-luokassa kuusi pohja-aikaa erikoiskokeilta ja ajoi myös yhdet pohjat yleiskilpailussa.

–  Suhteellisen samanlainen päivä, kuin eilenkin, paitsi alussa olin paremmin hereillä. Ei virheitä. Iso kiitos huoltoporukalle, kaikille yhteistyökumppaneille ja erityisesti Jannelle aivan järjettömän kovasta panoksesta sekä hienosta työstä, Kytönen kiitteli päivän jälkeen.

EM-sarjassa Kytönen nousi nyt voittojensa myötä toiseksi ja on viisi pistettä perässä kärjessä olevaa Claudio Spanua, kun Puolan kolmipäivänen kilpailu on vielä ajamatta. EM-sarja jatkuu syyskuun puolessa välissä Puolassa. Seuraavaksi Kytönen Motorsport -kuljettajat ovat tulessa tulevana viikonloppuna Tohmajärvellä enduron U20-luokan SM-osakilpailussa.

Tulokset Lauantai:

1. Roni Kytönen
2. Nathan Bererd
3. Claudio Spanu

Tulokset Sunnuntai:

1. Roni Kytönen
2. Nathan Bererd
3. Claudio Spanu

Teksti: Kytönen Motorsport

Sunnuntain moottoriurheilukoonti: Sami Salstola Supermoton suomenmestaruuteen - suomalaisille kansainvälistä menestystä

Patrik Pasma pääsi juhlimaan tuplavoittoa Englannissa. Kuva: Jakob Ebrey Photography

PATRIK PASMA AJOI URANSA ENSIMMÄISIIN F4-VOITTOIHIN ENGLANNISSA: “JO OLI AIKAKIN!”

Britannian F4-sarjassa ajavalle Patrik Pasmalle kauden seitsemäs kilpailuviikonloppu Rockinghamissa oli lähes täydellinen. Arden Motorsport -tiimissä kilpaileva 18-vuotias oululainen ajoi lauantaina ja sunnuntaina peräti kahteen osakilpailuvoittoon. Yhteensä kisoja viikonlopun aikana ajetaan kolme.

Ja millä tavalla nuo voitot tulivatkaan! Paalulta startannut Patrik Pasma johti molempia kisoja lähdöstä maaliin ja lauantaina ajetussa viikonlopun ensimmäisessä kilpailulähdössä kirjasi nimiinsä vielä nopeimman kierrosajankin. Uransa ensimmäisen F4-voiton jälkeen nähtiin palkintokorokkeella riehakkaasti tuulettava ja tyytyväinen voittaja.

– Oli jo aikakin! Tämä on ollut useasti niin lähellä ja nyt tuntuu kyllä tosi mahtavalta nousta korkeimmalle palkintokorokkeelle!

Arden Motorsportin tiimipäällikkö Ben Bloomfield oli erittäin tyytyväinen suomalaiskuskin saavutuksiin.

– Todella upea viikonloppu Patrikilta ja koko tiimiltä. Hänellä on ollut kyllä kauden aikana sen verran huonoa tuuria, joten loistavaa, että voitto viimein tuli!

Koko Rockinghamin kisaviikonloppu sujui Patrik Pasmalta erittäin hyvin. Perjantaina ajetuissa vapaissa harjoituksissa Pasma oli toiseksi nopein jääden kärkiajasta ainoastaan kolme tuhannesosaa.

Lauantain aika-ajoissa haettiin lähtöpaikkoja viikonlopun ensimmäiseen ja kolmanteen kisalähtöön, ja ne molemmat kirjattiin siis Patrik Pasmalle. Toisen kisan lähtöruudukko muodostui ensimmäisen kisan tulosten perusteella ja kärjen osalta käänteisessä järjestyksessä. Pasma starttasi kisaan seitsemännestä lähtöruudusta ja nousi erinomaisen ajon jälkeen neljänneksi podiumsijoituksen jääden ainoastaan 0,3 sekunnin päähän.

– Olisihan sitä voinut vielä paremminkin sijoittua, mutta tuolta lähtöpaikalta pitää olla ihan tyytyväinen sijoitukseen. Saatiin kerättyä tärkeitä sarjapisteitä, ja vielä kisan nopein kierrosaikakin, totesi Pasma kisan jälkeen.

Sarjataulukossa Patrik Pasma on tällä hetkellä kuudentena. British F4 Championship -sarjassa ajetaan yhteensä 30 kisalähtöä kymmenen viikonlopun aikana. Seuraavaksi kilpaillaan Skotlannissa sijaitsevalla Knockhillin radalla kahden viikon päästä.

– Loput radat ovat kyllä ihan suosikkeja, joten uskon, että hyvä vauhti ja vire jatkuvat myös seuraavissa kisoissa!

Teksti: Anu Haapalainen

Sunnuntain moottoriurheilukoonti: Sami Salstola Supermoton suomenmestaruuteen - suomalaisille kansainvälistä menestystä

Lappalaisen ja Haapalaisen ero maaliviivalla oli äärimmäisen niukka 0,003 sekuntia. Kuva: SMP F4 NEZ Championship

SMP F4 NEZ -SARJAN VIIKONLOPPU PÄÄTTYI SUOMALAISTRILLERIIN

Kauden kolmas SMP F4 NEZ -sarjan kilpailuviikonloppu päättyi suomalaisten juhlaan. Suomen Konsta Lappalainen ja Tuomas Haapalainen tarjosivat sydämentykytyksiä viikonlopun viimeisen kilpailun trillerissään.

Paalulta kolmanteen kilpailuun lähtenyt Lappalainen taisteli Haapalaisen kanssa koko kilpailun ajan. Juuri ennen viimeistä suoraa näytti jo siltä, että Lappalaisen oli tyytyminen toiseen sijaan. Kaikki muuttui viimeisessä mutkassa, kun Lappalainen näki tilaisuutensa tulleen ja ohitti Haapalaisen. Lappalainen sinetöi voittonsa uskomattomalla 0,003 sekunnin marginaalilla.

– Lähtö oli jälleen melko hyvä. Muutamalla ensimmäisellä kierroksella sain hieman eroa Tuomakseen (Haapalainen), mutta sen jälkeen tuli pari huonoa kierrosta ja Tuomas pääsi jälleen lähelle. Tiesin, ettei hän kilpaillut sarjapisteistä, joten päästin hänet helposti ohi ja lähdin peesaamaan. Tuomas oli yllättävän nopea, joten minunkin piti nostaa vauhtiani, selitti Lappalainen.

– En päässyt tarpeeksi lähelle yrittääkseni ohitusta. Viimeiset kolme kierrosta olivat Tuomakselta kuitenkin huonot ja pääsin yrittämään ohitusta viimeisessä mutkassa. Tuomas sanoi, ettei nähnyt minua peileistään, joten oli varmasti hankalaa yrittää peittää. Hyvä voitto pienellä marginaalilla!

Tuomas Haapalainen ajoi koko sarjan viime vuonna ja tuli tänä viikonloppuna takaisin taistelemaan Moskovaan kärkisijoista. Haapalainen näytti, että taito on vielä tallella päättämällä viikonlopun toiseen sijaan. Hyvästä tuloksesta huolimatta voiton lipeäminen äärimmäisen pienellä marginaalilla ei tehnyt miehestä tyytyväistä kilpailun jälkeen.

– Alussa ohitin Konstan (Lappalainen) ja pääsin karkuun, mutta sitten hän sai taas lisää vauhtia. Kisailimme koko kilpailun loppuun saakka. Peilini olivat vääntyneet, enkä nähnyt kunnolla, joten Konsta pääsi ohittamaan minut viimeisessä mutkassa.

Seuraava SMP F4 NEZ -sarjan osakilpailu ajetaan jo tulevana viikonloppuna 18.-19. elokuuta toisella Moskovan radalla ADM Raceway:lla.

Teksti: SMP F4 NEZ Championship tiedotus