Liikennevirasto vertasi vuoden 2017 ja 2018 toukokuun liikennemääriä kolmen suurimman mökkikunnan osalta. Tulokset paljastivat, että Kuopion, Mikkelin ja Paraisten mittauspisteillä oli tämän vuoden toukokuussa noin 5–11 % enemmän henkilöautoliikennettä kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Toukokuun helteet vilkastivat mökkiliikennettä

Suomalaiset mökkeilevät, satoi tai paistoi. Pitääkö tämä väite oikeasti paikkansa? Liikennevirasto selvitti, miten historiallisen helteinen toukokuu näkyi suurimpien mökkikuntien liikennemäärissä. Vertailukohdaksi valittiin vuoden 2017 toukokuu, joka oli kelien suhteen lähes täydellinen vastakohta: kylmä ja sateinen.

”Esimerkiksi Kuopiossa liikenteen automaattisilla mittauspisteillä oli nyt toukokuussa noin 11 % enemmän henkilöautoliikennettä kuin edellisenä vuonna”, kertoo Liikenneviraston analytiikka-asiantuntija Pekka Kinnunen.

Vertailussa oli Kuopion lisäksi mukana myös Mikkeli ja Parainen. Nämä kolme kuntaa ovat Tilastokeskuksen mukaan Suomen mökkivaltaisimmat kunnat.

Kaikissa kolmessa kunnassa oli viime toukokuussa kasvua sekä arki- että viikonloppuliikenteessä.

”Tästä huolimatta voisin varovaisesti veikata, että hyvät ajokelit ovat voineet vilkastuttaa liikennettä. Se jää valitettavasti arvailujen varaan, suuntautuiko tuo liikenne nimenomaan mökkiseuduille”, Kinnunen sanoo.

Selvityksessä käytetyt tiedot ovat peräisin Liikenneviraston avoimen datan aineistoista – katso lisää saatavilla olevia aineistoja osoitteesta: https://www.liikennevirasto.fi/avoindata

Lisätietoa

Lämpimän toukokuun vaikutukset mökkikuntien liikennemääriin (pdf)