Uusi Subaru Impreza - tasapainoinen ajomukavuus ja huipputurvallisuus vakiona

Subarun uudelle Global -perusrakenteelle rakennettu 5-ovinen uutuusmalli

Symmetrinen AWD-neliveto ja avustava EyeSight-teknologia vakiovarusteena

1,6- ja 2,0-litran bensiinikäyttöiset bokserimoottorivaihtoehdot

Portaaton Lineartronic-automaattivaihteisto kaikissa malleissa

Uusi perusrakenne toi lisää tilaa

Uusi Impreza esitellään huhtikuun 19. päivä jälleenmyyjillä Suomessa

Hinnat alkaen: 1.6i Base 26 937,52 euroa, 2.0i Active 31 962,95 euroa

Uusi viidennen sukupolven Subaru Impreza saapuu Suomeen huhtikuun puolivälissä. Japanin Vuoden Autoksi valittu ja Japanissa myyntiodotukset lähes nelinkertaisesti ylittänyt Impreza on Subarun XV:n sisarmalli ja ensimmäinen Global-perusrakenteelle rakennettu Subarun Prominence 2020 -strategian mukainen automalli.

Uusi globaali perusrakenne muodostaa yhdessä 1,6- ja 2,0-litraisten bensiinikäyttöisten bokserimoottorien, symmetrisen AWD-nelivedon, portaattoman Lineartronic-automaattivaihteiston ja törmäyksiä ehkäisevän EyeSight-järjestelmän kanssa uuden Imprezan ydinteknologiat.

Impreza on rakennettu uudelle perusrakenteelle, joka on Subarun historian suurin yksittäinen auton kokonaissuorituskykyä parantava uudistus. Uusi perusrakenne parantaa dynaamista ajovakautta ja ajomukavuutta, vaimentaa korin ääniä ja värinöitä sekä lisää korin ja jousituksen jäykkyyttä nykyisiin malleihin nähden jopa 70–100 prosentilla. Uusi perusrakenne vaimentaa myös törmäysenergiaa 40 prosenttia edellistä perusrakennetta tehokkaammin.

Yhdessä uuden jousitusgeometrian, iskunvaimennuksen ja viisi milliä matalamman painopisteen kanssa pito tiehen on entistä parempi, Impreza on helppo auto ajaa, ja se tottelee ohjausliikkeitä kuljettajan haluamalla tavalla.

Lisää tilaa ohjaamoon ja tavaratilaa

Imprezan muotoilu on toteutettu Subarun Dynamic x Solid -designfilosofian mukaisesti. Leveä ja matala ilme korostaa auton urheilullisuutta, ja keulan haukankatse-ilme symbolisoi Subarun uutta identiteettiä. Voimakkaat muodot lisäävät Imprezan dynaamisuutta. Kokonaisuuden kruunaa tyylikkäät alumiinivanteet (pois lukien 1.6i Base -malli).

Uuden perusrakenteen myötä Impreza on kasvanut sisältä ja päältä: uudelleenmuotoiltu kori on edeltäjäänsä 45 mm pidempi, 37 mm leveämpi ja 10 mm matalampi. Edellisestä mallista 25 mm pidentynyt akseliväli takaa etu- ja takamatkustajille väljemmän matkustusmukavuuden.

Sisätilat on uudistettu täydellisesti. Ohjaamo on edestä 29 mm ja takaa 34 mm leveämpi. Takaistuimella jalkatila on kasvanut 26 mm, ja myös pääntila on kasvanut (9 mm). Auton tavaratila on etuosastaan 29 mm ja takaosastaan 34 mm leveämpi ja 41 mm pidempi. Litroissa mitattuna perustilassa kasvua on viisi litraa (385 l).

Laatua ja palkittua suunnittelua

Korin muotokieli jatkuu Imprezan sisätiloissa. Ohjaamon viihtyisyyttä on parannettu uuden urheilullisen ilmeen omaavalla mittaristolla, jonka keskellä on ajonaikaista tietoa välittävä näyttöruutu, leveällä kojelaudalla, uusilla laadukkailla materiaaleilla sekä ergonomisella suunnittelulla.

Käyttökytkimet ovat ohjaamossa selkeästi esillä. Halkaisijaltaan viisi milliä kapeampi ohjauspyörä edustaa uutta designia, samoin kojelaudan päälle asennettu uudenmallinen infonäyttö ja kojelaudan keskelle asennettu kosketusnäyttö, joka on Base-varustetasolla 6,5-tuumainen ja muilla varustetasoilla 8-tuumainen.

Keskikonsolin näyttöpaneelin liitettävyyttä eri älypuhelinsovellusten kanssa on kehitetty edelleen. Monitoiminäytön avulla kontrolloidaan soittimen, radion, puhelimen, navigointilaitteen, erilaisten applikaatioiden ja auton ajonaikaisia tietoja. Esimerkiksi oman musiikin kuuntelussa tarvittavat aux- ja usb-liittimet on asennettu keskikonsolin alaosaan.

Järjestelmään voidaan liittää usb-portista kaapeliyhteydellä Apple CarPlay- ja Android Auto -älypuhelintoiminnot sekä käyttää Subaru Starlink -järjestelmää ja hyödyntää näin omaan älypuhelimeen ladattuja tuttuja sovelluksia.

Etu- ja takaistuinten rakennetta on muutettu tukemaan paremmin matkustajien vartaloa. Tyylikkäät tikkaukset kruunaavat laadukkaan verhoilukokonaisuuden.

Autoteollisuuden äänenkannattaja WardsAuto-julkaisu ehti jo valita Imprezan ohjaamon viime vuonna esiteltyjen automallien joukosta kymmenen parhaiten toimivan ohjaamon joukkoon.

Törmäystilanteiden varalta jokainen Impreza-malli on varustettu etuturvatyynyillä, sivuturvatyynyillä edessä, turvaverhoilla ja kuljettajan polviturvatyynyllä. Imprezassa on myös peräänajotilanteissa niskan nyrjähdystä vaimentavat etuistuimet ja pääntuet kaikissa istuimissa. Korkeussäädettävissä etuistuinten turvavöissä on lisäksi esikiristimet ja voimanrajoittimet. Esikiristin pitää matkustajan tiukasti kiinni istuimessa, ja voimanrajoitin pienentää rintakehään kohdistuvaa painetta. Takaistuimella on kolmipisteturvavyöt ja isofix-kiinnitysjärjestelmä.

Kaksi moottoria, yksi voimalinja

Imprezan moottorivalikoima on sama kuin sisarmalli XV:ssä. Valittavissa on kaksi edelleen kehitettyä nelisylinteristä bensiinikäyttöistä 16-venttiilistä bokserimoottoria. Polttoaineen monipistesuihkutuksella varustetun 1,6-litrasen moottorin huipputeho on 84 kW (114 hv)/6 200 r/min ja yhdistetty keskikulutus 6,2 l/100 km. Lähes 80-prosenttisesti uudistettuun 2,0-litraiseen bokserimoottoriin on asennettu muun muassa polttoaineen suoraruiskutus, ja sen huipputeho on 115 kW (156 hv)/6 000 r/min. Uudistunut moottori on edeltäjäänsä kevyempi ja taloudellisempi – sillä varustetun auton keskikulutus on 7,0 l/100 km.

Jatkuvalla AWD-nelivedolla varustetun Imprezan molemmissa moottorivaihtoehdoissa ja kaikissa varustetasoissa on vaihteistona portaaton Lineartronic-automaattivaihteisto.

Paremman ajo- ja matkustusmukavuuden aikaansaattamiseksi Imprezan koria, ohjausta, jousitusta, jarruja sekä niihin liittyviä muita komponentteja on suunniteltu uudelleen, hienosäädetty tai vahvistettu. Viisi millimetriä edellistä mallia matalammalle rakennettu painopiste yhdessä korin suuremman jäykkyyden ja paremman jarrutustuntuman kanssa vakauttavat ajettavuutta ja käsiteltävyyttä kaikissa ajotilanteissa. Uudenlaiset iskunvaimentimet ja jouset parantavat käsiteltävyyttä ja lisäävät ajovakautta.

Subarun ohjaus on rakennettu reagoimaan äkkitilanteissa äärimmäisen nopeasti. Sähköisesti tehostetun hammastanko-ohjauksen tuntoa ja luonnetta on muutettu täsmällisen ohjaustunnon aikaansaamiseksi. Imprezan ohjausvälitystä on nopeutettu suhteesta 16:1 suhteeseen 13:1.

Huippuvarusteet vakiona

Subaru rakentaa autojaan Enjoyment and Peace of Mind -filosofiansa mukaisesti niin, että jokainen Subaru-malli olisi mahdollisimman nautinnollinen ja turvallinen auto ajaa. Subaru kehittää koko ajan uusia kuljettajaa avustavia tekniikoita, jotka auttavat välttämään vaaratilanteet.

Jos onnettomuutta ei voida välttää, niin Subarun kori suojaa kuljettajaa ja matkustajia monien edistyneiden järjestelmien ja ominaisuuksien avulla. Subarun kolariturvallisuus on palkittu puolueettomien järjestöjen taholta jo lukuisilla viiden tähden turvallisuuspalkinnoilla ympäri maailmaa. Subaru on edelleen ainoa autonvalmistaja maailmassa, jonka jokainen automalli on saavuttanut törmäystesteissä täydet viisi tähteä.

Uuden Imprezan perusvarustus käsittää kaikilla tasoilla kattavan joukon kuljettajaa avustavia turvajärjestelmiä, kuten törmäyksiä ehkäisevän EyeSight-teknologian ja Subarun Vehicle Dynamics Control (VDC) -luistonesto- ja ajonvakautusjärjestelmän. Palkittu EyeSight ennakoi liikennetilanteita ja estää törmäyksiä ja peräänajoja. Järjestelmällä on värinäkö, jolla se tunnistaa muun muassa syttyvän jarruvalon ja osaa erottaa toisistaan jalankulkijat, pyöräilijät ja autot.

Subarun adaptiivinen vakionopeudensäädin ja EyeSight huolehtivat yhdessä siitä, että välimatka edellä ajavaan säilyy koko ajan turvallisena ja auto pysyy omalla ajokaistalla. Kilpailijoista poiketen Subarun EyeSight pystyy estämään peräänajon nopeudesta 50 km/h ja tekemään hätäjarrutustoiminnon vielä nopeudesta 70 km/h.

Imprezan perusvarusteisiin kuuluu myös Subarun Vehicle Dynamics Control (VDC) -luistonesto- ja ajonvakautusjärjestelmä, joka varmistaa, että Impreza käyttäytyy kuljettajan käskyjen mukaisesti. Jos auto lähestyy ajovakauden rajoja, ajonvakautusjärjestelmä säätää nelivedon voimanjakoa, moottorin tehoa sekä jokaisen pyörän jarrutusta ja auttaa kuljettajaa pitämään auton halutussa suunnassa.

Kaksi varustasoa: Base ja Active

Imprezan 1.6i-mallin varustetasot ovat Base ja Active, 2.0i-mallin Active. Base-mallin varusteisiin kuuluu nelivedon, automaattivaihteiston, törmäyksiä ehkäisevän EyeSight-teknologian ja VDC-ajonhallintajärjestelmän ohella muun muassa automaattinen ilmastointi, Apple CarPlay- ja Android Auto -yhteensopivuudet, kaistanvaihtovilkku, led-takavalot, sadetunnistin, sähköinen käsijarru, mäkilähtöavustin ja bluetooth-handsfree-toiminto.

Active-taso tuo edellä mainittujen varusteiden lisäksi mukanaan muun muassa kaksois-led-ajovalot, ohjauspyörän mukaan ohjautuvat lähi- ja kaukovalot, kaksialueisen automaatti-ilmastoinnin, 8-tuumaisen kosketusnäytön, kuusi kaiutinta, peruutuskameran, lämmitettävän ohjauspyörän ja ratin taakse asennetut vaihteenvalitsimet.

Uusi Subaru Impreza lanseerataan Suomeen huhtikuun puolivälissä. Auton ennakkomyynti on jo käynnistynyt valtuutetuilla Subaru-jälleenmyyjillä.

Subaru Impreza-hinnasto (hinnat sisältävät autoveron):

Impreza 1.6i Base CVT 26 937,52 euroa

Impreza 1.6i Active CVT 29 954,14 euroa

Impreza 2.0i Active CVT 31 962,95 euroa

TEKNIIKKAA 1.6i Base/Active 2.0i Active

Moottori: Bokserimoottori, 4-sylinteriä, DOCH, 16-venttiiliä

Polttoaine: bensiini bensiini

Sylinteritilavuus (cm3): 1600 1995

Polttoainejärjestelmä: monipistesuihkutus suoraruiskutus

Teho kW (hv) r/min: 84 (114)/6200 115 (156)/6000

Vääntö Nm/r/min: 150/3600 196/4000

Huippunopeus km/h: 180 205

0-100 km/h (s): 12,4 9,8

Kulutus, yhd. l/100 km: 6,2 7,0

CO2-päästöt, yhd. (g/km): 140 159

Pit/lev/kork (mm): 4460/1775/1480

Akseliväli: 2670

Raideleveys e/t (mm): 1540/1545

Maavara (mm): 130

Tavaratila (l): 385-1310

Vetopaino (jarrullinen/kg): 1200

Ohjaus: Sähköinen ohjaustehostin

Vaihteisto: Portaaton Lineartronic-automaatti

Voimansiirto: Jatkuva neliveto, voimanjako eteen/taakse 60/40

Jousitus edessä: Erillisjousitus, MacPherson-joustintuet

Jousitus takana: Monivarsituenta

Jarrut e/t: Jäähdytetyt levyjarrut

Renkaat: 205/55 R16 205/50 R17

Omapaino (kg): 1358 (Base) 1376 (Active) 1379 (Active)

SUKUPOLVET: Subaru Impreza

1. sukupolvi 1992–2000

2. sukupolvi 2000–2007

3. sukupolvi 2007–2011

4. sukupolvi 2011–2017

5. sukupolvi 2018–

Subarun emoyhtiö on Subaru Corporation. Yhtiön ensimmäisen sarjatuotantomallin Subaru 360:n valmistus käynnistyi tasan 60 vuotta sitten vuonna 1958. Subaru Corporationin tuotantolaitokset sijaitsevat Gunmassa Japanissa sekä Lafayettessä Yhdysvalloissa. Subaru valmisti vuonna 2017 henkilöautoja kaikkiaan 1 060 000 kappaletta. Kasvua edelliseen vuoteen oli viisi prosenttia ja kysymyksessä oli jo kuudes perättäinen kasvun vuosi. Subaru-malleja ovat Impreza, Legacy, Outback, Forester, STI, XV, BRZ, Levorg ja Tribeca. Subaru otti symmetrisen nelivedon käyttöön vuonna 1972 ja on valmistanut vuoden 1966 jälkeen jo yli 16 miljoonaa Boxer-moottoria.