Hamina on Suomen edullisin kaupunki autoilijalle, selviää Talouteni.fi tekemässä vertailussa. Sieltä löytyivät vertailun halvimmat polttoaineet, erityisesti 95 bensiini ja Diesel olivat vertailun muita kaupunkeja huomattavasti edullisempia. Kaupungit saivat pisteitä hintojen perustella, ja Hamina sai vain 11 pistettä, kun maksimi oli 54. Toiseksi halvimmaksi kaupungiksi osoittautui Iisalmi 15 pisteellä, ja kolmanneksi Mänttä-Vilppula 16 pisteellä.

Vertailu: Autoilu on edullisinta Haminassa - kalleinta Kaunaisissa

Kallein kaupunki Kauniainen nousi kärkeen korkeimman vakuutuksen ja kalliiden polttoaineiden tähden, saaden yhteensä 41 pistettä . Kaikista kalleimmat polttoaineet löytyivät kuitenkin kauttaaltaan Kokemäeltä, joka olikin vertailun toiseksi kallein kaupunki 38 pisteellä. Kolmas sija oli jaettu Helsingin ja Ikaalisten kesken, jotka saivat molemmat 36 pistettä.

Vertailussa olivat mukana kaikki suomen kaupungit, Maarianhaminaa lukuun ottamatta. Jokaisesta kaupungista vertailtiin polttoaineiden, vakuutusten ja katsastusten hinnat. Kalleimmat kaupungit sijoittuivat pääasiallisesti suurten kaupunkikeskusten läheisyyteen, kun taas halvemmat kaupungit olivat niistä tyypillisesti kauempana.

Voit katsoa oman kaupunkisi pisteet ja hinnat, sekä lisätietoa vertailuun liittyen täältä.

Katsastusten hinnoissa yllättävän suuria eroja

Rahallisesti suurimmat erot kaupunkien välillä olivat auton vakuutusten hinnoissa, joissa kalleimman ja edullisimman kaupungin ero oli jopa 288 euroa. Erot selittyvät kuitenkin sillä, että pääkaupunkiseudulla sekä ajoneuvojen että liikenneonnettomuuksien määrä on syrjäseutuja suurempi, joten vakuutusyhtiöiden on riskialttiimpaa myöntää autolle vakuutusta.

Katsastusten hintojen ero on kuitenkin suhteessa huomattavasti vakuutusten hintoja korkeampi. Vertailu edullisin katsastus maksoi kalajoella vain 15 euroa, kun Parkanossa samasta palvelusta sai pulittaa hurjat 65 euroa. Hinta on siis moninkertainen. Hinnoissa oli eroja myös saman ketjun eri kaupunkien liikkeissä.

Yksi syy isoihin eroihin katsastuksen hinnoisahinnoissa on kilpailu ja tarjonnan laajuus. Pienillä paikkakunnilla liikkeillä on varaa nostaa hintoja, sillä muualle on hankala päästä. Suurimmassa osassa Suomen kaupungeissa katsastuken saa kuitenkin 29 euron hintaan, sillä suuret katsastusketjut veloittavat määräaikaiskatsastuksesta useimmiten tämän verran.

Vain 31 kaupungissa maksullisia parkkivyöhykkeitä

Vertailussa tutkailtiin myös parkkien hintoja eri kaupungeissa kalleimmalla vyöhykkeellä. Kävi kuitenkin ilmi, että suurin osa Suomen kapungeista ei peri parkista maksua, vaan rajoittaa sitä ajallisesti. Sen takia hintoja ei otettu vertailussa huomioon.

Vertailu: Autoilu on edullisinta Haminassa - kalleinta Kaunaisissa

Suomen kallein parkkivyöhyke löytyi odotettavasti Helsingistä. Se oli ainut kaupunki Tampereen lisäksi, joka veloittaa parkista yli kolme euroa tunnilta. Halvin kaupungin kallein parkkivyöhyke löytyi Kokkolasta ja Pietarsaaresta, jossa tunnin parkki maksoi vain euron.

Talouteni.fi vertailupalvelu tarjoaa kuluttajalle mahdollisuuden vertailla lainoja ja luottokortteja, sekä tarjoaa tietoa erilaisista talouteen liittyvistä teemoista.