Tämä alkuvuosi 2020 on ollut autourheilun ystäville vanhojen muistelua ja tulevien odottelua. Alkuvuoden suurin uutinen lienee saksalaisen Sebastian Vettelin lopettaminen formuloista tämän kauden jälkeen, mutta muuten on aika hiljaista ollut. Mediassa on näkynyt enemmänkin Räikkösen ja Bottaksen arkielämää heidän Instagram kuvien kautta.

Autot ja vedonlyönti

Monet vedonlyöntiä harrastavat odottavat jo kädet syyhyten moottoriurheilu vedonlyönti kohteiden tulemista takaisin saatavilla. Onhan listoilla jo ollut iRacing kohteita, mutta kyllä oikean rallia ajamisen ja simulaation välillä on vielä pitkä matka, myös katsojan kannalta. Autoilu on kuitenkin vuosikymmenien ajan kuulunut vedonlyöntioperaattoreiden perusvalikoimaan. Menneet kuukaudet ovatkin menneet erikoisten jalkapalloliigojen kohteita varovaisesti pelaillessa ja e-Urheiluun tutustuessa, mutta ei niistä ole rallin tai formuloiden voittajiksi

Mitä kuuluu rallipoluille?

Ainakin se, että Toyota talli on saanut GR Yaris WRC-auton vauhtiin ja siitä tulee todellinen ehdokas voittokamppailuihin. Mutta ajetaanko esimerkiksi Suomen MM-ralli?

Tommi Mäkinen olisi tuomassa lähtöviivalle peräti viisi Toyota WRC-autoa. Neste Rally on viimeksi tiedottanut omilla sivuillaan 23.4. valtion max 500 hengen yleisötapahtumarajoituksesta heinäkuun loppuun. Elokuun alussa pitäisi ajaa Suomen MM-ralli, mutta siihen liittyvät myös muiden maiden hallitusten linjaukset matkustamiseen ja vastaaviin. Seuraavan kerran AKK Sports Oy tiedottanee asiasta kesäkuun alussa, kun Suomen hallitukselta saadaan kenties parempia ohjeita. Liput ovat vielä myynnissä itse tapahtumaan. Ilmassa on ollut myös ajatus Suomen rallin siirtämisessä myöhäisempään ajankohtaan, joten odotellaan vielä ainakin se pari viikkoa.

Mäkinen kertoi myös, että tämän vuoden maailmantilanne on tuonut tallille Keski-Suomeen ja Viroon Toyotan vuoden 2022 kilpa-auton suunnittelua. Suunnittelu etenee heti kun FIA linjaa kauden 2022 säännöt valmiiksi. Talli on ollut viime ajat aika lailla työttömänä, sillä WRC:ssä on toukokuun loppuun asti jatkuva testikielto, joten testejäkään ei talleissa ole päästy ajelemaan. Kenian rallikin on heinäkuulta siirretty hamaan tulevaisuuteen.

Saman aikaisesti kerrotaan kuinka Kalle Rovanperää alkaa jo ajamattomuus harmittaa ja vaikka Kalle on päässyt kokeilemaan drifting-ajoa, ei se ole sama asia kuin oikean rallin ajaminen.

Koska formulat käynnistyvät?

F1 kausi ehti osittain jo käynnistyä maaliskuussa Australiassa, mutta sittemmin olemme kaikki nähneet, että näin ei käynyt. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kausi päästään aloittamaan heinäkuun alussa Itävallan GP:stä ja tarkoituksena on tällä hetkellä, että radalla ajetaan kahtena viikonloppuna peräkkäin. Itävallassa ajetaan siis tuplakisa. Kaikkiaan tavoitteena on vuoden 2020 formulasirkus ajaa läpi 15-18 osakilpailulla ja saada sarja finaaliin ennen joulua. Itävallan jälkeen seuraavan kerran ajetaan kai sitten elokuussa Belgiasta. Belgian GP ajettaneen tiukkojen rajoitusten keskellä ilman yleisöä elokuun 30-päivä.

Uutisia formuloiden maailmasta

Kuva, joka sisältää kohteen mies, pitäminenKuvaus luotu automaattisesti

Formulavarikolla huhuillaan, että muutama kuski olisi tehnyt kunnon pitkät sopimukset itselleen tuleville kausille. Ainakin Ferrari olisi luottamassa uuteen tutkapariinsa Charles Leclerc ja Carlos Sainz ja McLaren vastaavasti Daniel Ricciardoon ja Lado Norrikseen. McLaren on saamassa kohta katteen alle Mercedeksen moottorin, joten tallilla on syytäkin odottaa valoisaa tulevaisuutta.

Miten muiden tallien kuskivalinnat tulevat vielä muuttumaan – sen näemme tulevien kuukausien aikana, kunhan nyt ensin päästään edes vauhtiin.

Formularatojen ulkopuolella on kisailtu tietokoneilla, kun mm. David Coulthard otti yhteen Esports Challenge Heineken Legendsissä Niko Rosbergin kanssa. Pelinä oli muuten Codemasterin F1 2019 peli.

Mm. Niko Hulkenberg haluaisi vielä palata F1-sarjaan. Muihin tärkeisiin uutisiin kuuluu myös ennen McLarenilla työskennelleen Simon Robertsin siirtyminen vetämään Williamsia, mikä ei tietenkään tarkoita, etteikö Williamsin kisapilttuussa yhä nähtäisi koko tiimin varapomoa Claire Williamsia. Roberts tulee vetämään Williamsin koko tiimiä kohti tulevien vuosien haasteita. Roberts ehti olla välillä myös vuoden Force Indialla COO:na.