Suomessa on pitkät perinteet monissa eri urheilulajeissa, mutta moottoriurheilu on aina ollut erityisen lähellä meidän suomalaisten sydämiä. Rata-autoilun kuninkuusluokassa, eli Formula 1:ssä Suomi on niittänyt paljon menestystä, Keke Rosberg, Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen ovat yltäneet jopa mestariksi asti, samoin kuin Keken Saksaa edustanut, mutta Suomenkin passin omaava, poika Nico. Tämän lisäksi osakilpailuja ovat voittaneet Heikki Kovalainen ja nykyään Suomen lippua korkeimmalla heiluttava Valtteri Bottas. Suomi on kuitenkin tuhansien sorateiden maa ja tästä syystä ralli on ehkä kuitenkin se kaikkein läheisin moottoriurheilumuoto suomalaisille. Myös rallin MM-sarjassa, jota nykyisin kutsutaan WRC:ksi (World Rally Championship), Suomi on saavuttanut paljon menestystä.

Mikä rallissa kiehtoo suomalaisia?

Kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on kiristynyt viimeisten vuosien aikana, eikä ole enää takavuosien tapaan ilmiselvää, että koko kylä pysähtyy seuraamaan paikkakunnan vuosittaista isoa tapahtumaa tai että esimerkiksi paikkakunnan oman jääkiekkojoukkueen mukana eletään ja hengitetään aamusta iltaan. Digitaalinen vallankumous on tuonut kaikkien ulottuville erilaisia huippusarjoja ja hittielokuvia sisältävät suoratoistopalvelut, nettikasinot ja niiden värikkäät ja jännittävät kolikkopelit sekä tietenkin nopean yhteyden internetin rajattomaan maailmaan. Viihtyäkseen ei siis nykyään välttämättä tarvitse poistua kotoa.

Rallissa mieltymys koviin vauhteihin ja äänekkäisiin moottoreihin lyö kättä päälle Suomen upeiden maisemien kanssa, rallin seuraaminen paikan päällä tuo myös päivän ulkoiluannoksen useaan otteeseen. Kaiken kruunaa tietenkin loputtomat soratiet, jotka ovat tuttuja kaikille aivan urbaanimpien aluiden ulkopuolella aikaansa viettäneelle. Rallissa myös ajetaan tavallisen näköisillä autoilla, jolloin rallikuskeihin on katsojan helpompi samaistua, kuin lähinnä avaruusaluksia muistuttavia Formula 1 -ohjuksia ajaviin aikamme gladiaattoreihin.

Menestyneet suomalaiset rallin MM-sarjassa

Rallin MM-sarjaa ryhdyttiin ajamaan kuljettajien mestaruudesta virallisesti vuonna 1979, mutta jo edellisenä vuonna Suomen Markku Alén voitti kyseisen kilpailun, jonka nimi silloin oli vielä FIA Cup. Kaikkein menestyneimmät suomalaiset ovat tietenkin neljään mestaruuteen yltäneet Juha Kankkunen ja Tommi Mäkinen, heitä menestyneempiä maailman laajuisesti ovat vain yhdeksän mestaruutta voittanut Sebastien Loeb ja kuusi kertaa tittelin pokannut Sebastien Ogier, molemmat Ranskasta. Muita suomalaisia maailmanmestareita ovat kaksi mestaruutta voittanut Marcus Grönholm sekä kertaalleen mestaruutta juhlineet Ari Vatanen, Hannu Mikkola ja Timo Salonen. Yhteensä Suomeen on tullut siis peräti 14 mestaruutta ja ainoastaan 16 mestaruutta voittaneella Ranskalla on enemmän. Kolmossijaa pitävä Italia on kaukana Suomen perässä kolmella mestaruudellaan. Suomen edellisestä maailmanmestaruudesta on kuitenkin jo vierähtänyt aikaa, sillä Marcus Grönholmin vuoden 2002 mestaruuden jälkeen ei titteleitä Suomeen ole tullut, vaikka joka vuosi mukana on ollut suomalaisia taistelemassa kilpailujen voitoista ja palkintopallisijoista.

Suomalaiset tulevaisuuden toivot rallin MM-sarjassa

Suomalaisten tulevaisuus rallin MM-sarjassa näyttää kuitenkin hyvin valoisalta, sillä vasta 19-vuotiasta Kalle Rovanperää pidetään ehkä koko rallin historian suurimpana lupauksena. Hän on jo nyt noussut kertaalleen palkintokorokkeelle ja on tätä kirjoittaessa MM-sarjassa neljännellä sijalla. Vielä tänä vuonna maailmanmestaruus ei ole realistista, mutta pitkässä juoksussa on odotettavissa, että Rovanperä yltää urallaan vielä mestaruuksiin. Ensimmäinen voitto saattaa tulla jo tänä vuonna jolloin hän nousisikin toisen polven MM-rallikuskina yhteen MM-rallivoittoon urallaan yltäneen isänsä Harrin rinnalle voittojen määrässä.