Koiran jättämisestä yksin autoon varoitellaan joka kesä. Moni lemmikin omistaja ei kuitenkaan tiedosta, että koira voi saada lievän lämpöhalvauksen yllättävän helposti myös aurinkoisella kotipihalla tai lenkillä rasittuessa, vaikka lämpötila ei itsestä tuntuisikaan vielä liian kuumalta.
– Vahinkoilmoituksia koiran hoidattamisesta lämpöhalvauksen vuoksi tulee Ifiin aina hellejaksojen aikana. Riskiryhmään kuuluvat etenkin pienet pennut, iäkkäät sekä sairaat koirat. Roduista lyhytkuonoiset rodut, kuten mopsit ja ranskanbulldoggit, kestävät erittäin huonosti kuumuutta, koska lyhyiden hengitysteiden vuoksi kuuma ilma ei ehdi viilentymään ennen kuin se menee keuhkoihin, kertoo Ifin eläinlääkäri ja eläinvakuutusten tuotepäällikkö Heidi Elomaa.
Toisin kuin voisi luulla, lyhyt turkki etenkin mustana altistaa pitkää turkkia enemmän lämpöhalvaukselle, koska auringon paahde pääsee siitä suoraan iholle.
– Kuumana päivänä lenkit pitää ajoittaa aikaiseen aamuun ja myöhäiseen iltaan ja jättää keskipäivällä myös pihalla leikittäminen väliin. Koiraa voi olla myös tarpeen ohjata aurinkoisella pihalla varjoon. Nykyään koiran saa ottaa monelle terassille mukaan, mutta silloin omistajankin pitää istua varjossa ja varata raikasta juomista myös lemmikille, muistuttaa Elomaa.
Aurinkoisina kesäpäivinä lenkkeillessä kannattaa huomioida lisäksi asfaltin kuumeneminen.
– Harva on testannut itse paljasjaloin, kuinka polttavaksi asfaltti kuumenee. Koiran tassut ovat kuitenkin yhtä lailla herkät. Jos on joutunut kävelyttämään koiraa kuumalla asfaltilla, tassut tulee tarkastaa ja tarvittaessa hoitaa kärsineitä anturoita esimerkiksi tassurasvalla.
Reagoi nopeasti koiran poikkeavaan käytökseen
Tarkkaile lämpimällä säällä, että lemmikki on levollinen, halukas juomaan ja sen hengitystiheys tasaantuu normaalisti rasituksen jälkeen.
– Nämä merkit kertovat, että kaikki on kunnossa. Sen sijaan reagoimista vaativia hälytysmerkkejä ovat, jos koira ei toivu rasituksesta, läähättää jatkuvasti ja alkaa pahimmillaan mennä veltoksi ja reagoimattomaksi, Elomaa painottaa.
Ensihoitona koira pitää viedä viileään paikkaan, kuten kylmälle kaakelilattialle, ja pyrkiä viilentämään kehoa valelemalla sitä viileällä vedellä etenkin alaraajoista. Päätä voi viilentää asettamalla kylmän, märän pyyhkeen pään päälle. Koiralle tulee tarjota raikasta vettä, mutta ei pakkojuottaa.
– Nämä ohjeet toimivat, vaikka koira olisi vain uupunut lämmöstä eikä kyse olisi varsinaisesta lämpöhalvauksesta. Jos oireet ovat vakavampia ja viittaavat jo lämpöhalvaukseen, on lähdettävä välittömästi lähimmälle eläinlääkäriklinikalle. Kuljetuksen aikana auto on saatava pidettyä mahdollisimman viileänä, eli paras paikka koiralle ei ole esimerkiksi farmariauton takatila. Lämpöhalvauksessa elimistön lämmönsäätelykeskus on vaurioitunut ja ruumiinlämpö nousee vaarallisen korkealle, jolloin tila on hengenvaarallinen, Elomaa toteaa.
Etäeläinlääkäri antaa ensineuvoja
Lämpöhalvauksesta johtuvia eläinlääkärikuluja korvataan Ifissä koiravakuutuksesta. Ifin eläinvakuutusasiakkaat voivat hyödyntää myös etäeläinlääkäripalvelua, jossa eläinlääkäriltä saa neuvontaa, ensihoito-ohjeita ja suosituksia jatkohoitopaikasta videoyhteyden avulla nopeasti ja paikasta riippumatta.
– Etäeläinlääkäri on erityisen kätevä kesällä, kun lemmikin kanssa reissataan ja mökkeillään ja lähimpään eläinlääkäriin on usein pitkä matka. Videoyhteyden avulla eläinlääkäri neuvoo ja tuo mielenrauhaa useimmissa kesällä tyypillisissä tapaturmissa ja sairauksissa, kuten hyönteisten puremissa, ihottumissa ja tassuhaavoissa, muistuttaa Elomaa.
Ifin yhteistyökumppani, huhtikuussa Suomessa toimintansa aloittanut Firstvet on maamme ensimmäinen digitaalinen eläinklinikka.
– Olemme saaneet lemmikin omistajilta erittäin myönteistä palautetta palvelusta. Etäklinikka helpottaa etenkin kokemattomia lemmikin omistajia ja niitä, joilla on pitkä matka lähimmälle klinikalle, kertoo Elomaa.