Formula 1 Autosport

Autourheilu

Autourheilu on moottoriurheilun laji, jossa kuljettajat kilpailevat. Siitä on kehittynyt maailmanlaajuinen kilpaurheilu eri luokissa. Yleisimpiä moottoriurheilulajeja ovat rata-autoilu, ralli ja kiihdytysajot. Rata-autoilu on moottoriurheilun muoto, joka tapahtuu radalla. Autot ajavat radan ympäri määrätyssä järjestyksessä, ja ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt auto on voittaja. Ralli on autourheilun muoto, jossa kuljettajat ajavat kilpaa metsissä ja muussa karussa maastossa. Kiihdytysajot ovat eräänlainen moottoriurheilu, jossa kuljettajat ajavat suoralla linjalla tietyn matkan mahdollisimman nopeasti.

Ralli on suomalaisten laji

Ralli on moottoriurheilun muoto, joka ajetaan yleisillä tai yksityisillä teillä muunnelluilla tuotantoautoilla tai erikoisvalmisteisilla tieliikenneluvallisilla autoilla. Rallia on kutsuttu myös rallikilpailuksi, ja sitä kutsutaan usein moottoriurheilun ”sveitsiläiseksi armeijan veitseksi”.

Turbo Racing Allstars Rally Finland oli FIA:n rallin MM-sarjan päätapahtuma vuosina 1983–2001. Jyväskylän ralli (Neste rally) on FIA:n rallin Euroopan mestaruuskilpailun päätapahtuma. Neste rally:’ kutsutaan usein myös Suomen ralliksi. Muita merkittäviä Suomessa järjestettäviä kansainvälisiä tapahtumia ovat muun muassa Ice-Rally, Viking XPR Challenge ja Ice-X-rallimestaruuskilpailut. Suomalaiset kuskit menestyvät hyvin rallissa. Rallin MM-sarjassa Juha Kankkunen on yksi menestyneimmistä kuljettajista neljällä maailmanmestaruudella.

Suomessa rallin juuret ulottuvat 1920-luvun alkupuolelle. Suomen Autourheiluliitto (FAS) järjesti ensimmäisen kilpailun vuonna 1923. Suomen ralli järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1951. Ralliautoilu on Suomessa suosittu yleisurheilulaji, ja maassamme on suuri määrä maailmanluokan rallikuljettajia. Kalle Rovanperä on kaikkien aikojen nuorin rallin voittanut kuljettaja. Voittaessaan vuoden 2018 Junior WRC -kilpailun Saksassa Kalle Rovanperästä tuli ensimmäinen näin nuori kuljettaja, joka on voittanut jonkin FIA:n ralliluokan. Rovanperä ajaa nykyisin Toyotan tallissa.

Kiihdytysajot

Kiihdytysajot ovat siis moottoriurheilun laji, jossa kuljettajat ajavat suoralla linjalla tietyn matkan mahdollisimman nopeasti. Autot on yleensä säädetty niin, että ne voivat ajaa mahdollisimman nopeasti heti alusta alkaen, ja kuljettajat käyttävät usein erikoistekniikoita saadakseen etumatkaa vastustajiinsa nähden. Kiihdytysautot ajavat vain suoraan, eli niiden ei tarvitse kääntyä tai ajaa rataa ympäri. Kisassa ratkaiseekin ennen kaikkea teho.

Kiihdytysajoissa ajetaan toista autoa vastaan, ja usein voittaja pääsee eteenpäin kilpailussa. Voittaja on se auto, joka ylittää ensimmäisenä neljänneksen mailin. Kiihdytysajot ovat suositumpaa Pohjois-Amerikassa, kun taas speedway on suositumpaa Euroopassa.

Rata-autoilu

Rata-autoilu on moottoriurheilun muoto, joka tapahtuu radalla. Autot ajavat radan ympäri määrätyssä järjestyksessä, ja ensimmäisenä maaliin ajava auto on voittaja. Rata-autoilua on useita eri lajeja, kuten kestävyyskilpailut, sprinttikilpailut ja Formula 1. Formula 1 kilpa-ajo on maailman suosituin kilpa-ajolaji, ja se on eräänlainen kilpa-ajo, joka tapahtuu tarkoitusta varten rakennetulla radalla. Kaudella 2022 formuloihin osallistuu myös Suomen Valtteri Bottas.

Rata-autoilun kestävyyskilpailut ovat usein pidempiä kuin Formula 1 -kilpailut ja voivat kestää useita tunteja. Kuljettajien on pystyttävä pitämään keskittymiskykynsä yllä pitkän aikaa, ja heidän on myös pystyttävä työskentelemään hyvin tiiminsä kanssa. Endurance-kilpailut ajetaan yleensä keskellä ei-mitään sijaitsevilla radoilla, mikä tarkoittaa, että kuljettajat joutuvat usein selviytymään vaikeista olosuhteista.

Sprinttikilpailut ovat lyhyempiä kuin kestävyyskilpailut, ja kuljettajien on usein oltava erittäin nopeita voittaakseen. Sprinttikilpailut ajetaan yleensä katuradoilla tai ovaaleilla, ja ne houkuttelevat usein suuria yleisöjoukkoja. Indianapolis 500 -kilpailu on maailman tunnetuin sprinttikilpailu, ja se tunnetaan usein ”suurimpana spektaakkelina”.

Indianapolis 500 -kilpailu on myös maailman vanhin ja arvostetuin autokilpailu. Ensimmäinen Indianapolis 500 -kilpailu järjestettiin vuonna 1911, ja kisatapahtuma on yhä voimissaan. Kilpailu on 500 mailin sprinttikilpailu, ja kuljettajat joutuvat usein taistelemaan vaikeissa sääolosuhteissakin. Indianapolis 500 on yksi maailman suosituimmista kilpailuista, ja se houkuttelee maailman parhaita kuljettajia.