F1 – MTV

Formula 1

Formula ykkösten kausi 2021 oli yksi kaikkien aikojen jännittävimmistä. Max Verstappen ja Lewis Hamilton taistelivat aina viimeiseen kisaan ja viimeiseen kierrokseen asti kuljettajien mestaruudesta. Viimeisellä kierroksella Verstappen onnistui ohittamaan Hamiltonin, kun turva-auto oli poistunut radalta. Näin mestaruus meni Verstappenille ensimmäistä kertaa. Hamiltonilla sen sijaan on jo 7 mestaruutta. Valmistajien mestaruus meni sen sijaan jo tuttuun tyyliin Mercedekselle.

Samalla kisa oli viimeinen Kimi Räikköselle, joka jätti hyvästit koko F1-lajille, että Alfa Romeo -tallilleen. Vuoden 2007 maailmanmestari Räikkönen onkin jo ehtinyt 42-vuoden ikään, joka on paljon, kun kyse on formulakuskeista. Verstappen esimerkiksi on 24-vuotias. Kaudella 2022 suomalaisista kisaa ainoastaan Valtteri Bottas, joka ei saanut jatkopestiä enää Mercedekseltä, vaan joutuu siirtymään heikkojen ajosuoritusten vuoksi heikompaan Alfa Romeon -talliin.

F1 on myös bisnestä

Formula ykkösten maailmanmestaruuskilpailut, jotka tunnetaan yleisesti nimellä F1, on autourheilun mestaruuskilpailu, jonka järjestää Federation Internationale de l’Automobile (FIA). Se perustettiin vuonna 1950 ja debytoi virallisesti vuonna 1951. Formula 1 -maailmanmestaruussarjaa pidetään moottoriurheilun korkeimpana yksipaikkaisten kilpa-autojen sarjana. Vuotuinen Formula 1 -maailmanmestaruussarja sisältää vuoden aikana maailmanlaajuisia Grand Prix -kilpailuja eri puolilla maailmaa.

Formula 1:ssä kilpaillaan sekä kuljettajien että valmistajien maailmanmestaruuksista. FIA eli Kansainvälinen autoliitto FIA on Formula 1:stä vastaava elin. Chase Carey hallinnoi ja hoitaa F1-sarjan kaupallisia oikeuksia. Ross Brawn, joka toimi kolme vuotta F1:n kilpailutekniikan toimitusjohtajana ennen kuin hän jätti lajin vuonna 2011 siirtyäkseen Mercedes-AMG Petronasin tekniseksi johtajaksi, toimii jatkossa moottoriurheilujohtajana. Markkinointijohtajana toimii Sean Bratches, jolla on kokemusta NASCARista ja muista kilpasarjoista.

Tammikuussa 2017 Kansainvälinen autoliitto (FIA) myönsi sarjan oikeudet amerikkalaiselle Liberty Media -yhtiölle, jonka toinen perustaja ja hallituksen jäsen on John Malone. Kauppahinta oli noin 4 miljardia euroa. John Malonen Liberty Media on maailman suurin televisio- ja internet-yritys. Sopimuksen odotetaan lisäävän Formula ykkösten televisiokatsojamääriä, sillä vaikka Formula ykkönen on suosittu Euroopassa, se on Yhdysvalloissa jokseenkin tuntematon.

Suomalaiset F1-kuskit

F1-osakilpailuja Suomessa näyttää jatkossa Viasat. Suomalaiset ovatkin F1-kansaa. Keke Rosperg on entinen F1-kuljettaja, joka voitti ensimmäisenä suomalaisena kuskina F1-mestaruuden vuonna 1982. Hän ajoi kilpaa muun muassa Williamsin, McLarenin ja Ferrarin tiimeissä. Hän oli myös ensimmäinen kuljettaja, joka voitti Grand Prix’n turboahdetulla autolla. Keke Rosberg asuu nykyisin Monacossa. Mika Häkkinen, joka voitti kuljettajien mestaruuden vuosina 1998 ja 1999, ajoi McLarenilla. Mika Salo, joka ajoi Tyrrellillä, Lotuksella, Ferrarilla ja Toyotalla. Heikki Kovalainen ajoi F1:ssä muun muassa McLarinilla.

Nico Rosberg, Keke Rosbergin poika, ajoi Mercedekselle vuosina 2010-2016. Hän voitti kuljettajien mestaruuden vuonna 2016, joka oli hänen viimeinen kautensa Formula 1:ssä. Vuonna 2017 hän siis vetäytyi Formula 1:stä nuorena, 31-vuotiaana. Kimi Räikkönen voitti mestaruuden siis kolmantena suomalaisena vuonna 2007 ja Valtteri Bottas jatkaa Suomen F1-perinteitä kaudella 2022 Alfa Romeon ratissa.

Kisoja ympäri maailmaa

Formula 1 on suosituin Euroopassa, mutta sarjassa on järjestetty kilpailuja ympäri maailmaa sen perustamisesta lähtien. Sarja on hiljattain laajentunut Aasiaan, ja tapahtumia on suunniteltu Japaniin, Kiinaan, Malesiaan, Bahrainiin ja Singaporeen. Formula 1 tunnetaan maailman kalleimpana urheilulajina. Sarjalla on kauaskantoinen taloudellinen merkitys sekä merkittäviä poliittisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Sarjalla on merkittävä maailmanlaajuinen televisioyleisö. Kilpailut ovat usein loppuunmyytyjä ja tuottavat merkittäviä tuloja lajin järjestäjille.

Formula ykkösten maailmanmestaruuskilpailut alkoivat 13. toukokuuta 1950 Silverstonessa, Englannissa. Tuolloin Formula 1:stä käytettiin nimitystä ”Formula A”. Säännöt ja pisteytysmenetelmä olivat erilaiset kuin nykyiset säännöt ja pisteytysjärjestelmä. Aluksi kuljettajat kilpailivat lukuisilla yksityisomistuksessa olevilla autoilla, joita valmistivat esimerkiksi Talbot ja Connaught. Silverstonen lisäksi kilpailuja ajettiin Monacossa, Indianapolisissa Yhdysvalloissa, Bremgartenissa Sveitsissä, 14 kilometrin pituisella Span radalla Belgiassa, Reimsissä Ranskassa ja Monzassa Italiassa.

F1-historia

Kuljettajia on ollut vuosien varrella paljon. Vuoden 1953 Saksan Grand Prix -kisassa ajettiin 34 autoa, ja se on edelleen ennätys eniten autoja sisältävä kilpailu. Alfa Romeot, Maseratit ja Ferrarit hallitsivat ensimmäisiä kierroksia. Paino- tai muita kokorajoituksia ei tuolloin ollut käytössä. Moottoria sen sijaan rajoitettiin alusta alkaen: suurin ahdettu tilavuus oli 1 500 kuutiosenttimetriä.

Sääntöihin sisältyi myös erityinen lauseke, jonka mukaan eläkkeelle jäänyt kuljettaja saattoi ottaa vastaan toisen auton, jos hän joutui keskeyttämään. Viisi parasta kuljettajaa sai MM-pisteitä. Voitosta jaettiin kahdeksan pistettä, toisesta sijasta kuusi, kolmannesta sijasta neljä, neljännestä sijasta kolme ja viidennestä sijasta kaksi pistettä. Myös kilpailun nopein kierros oli yhden pisteen arvoinen.

1950-luku oli Mercedeksen kulta-aikaa. Fangio ajoi Hopeanuolella vuosina 1954–1955, jolloin se oli moottoriurheilussa iso käsite. Koska MM-sarjan alkaessa autoissa ei ollut sponsoreiden nimiä, ne maalattiin tietyllä värillä auton valmistajan kotimaan mukaan. Saksalaisen (Mercedes-Benzin) väri oli hopeanharmaa. Italialaisen (esim. Ferrari) väri oli punainen. Ennen F1-maailmanmestaruuskilpailujen alkua, kun Mercedes-Benzin autoja hiottiin painon vähentämiseksi, Hopeanuoli-nimi esiintyi ensimmäisen kerran. Autourheiluhistorian pahimman onnettomuuden vuoksi Le Mansissa kaudella 1955 Mersu päätti lopettaa F1:n. Auto syöksyi väkijoukkoon ja tappoi 73 ihmistä. Mercedes palasi Formula 1:een vasta vuonna 1994.

Leo Kinnunen oli ensimmäinen suomalainen, joka kilpaili Formula 1:ssä. Kilpaurheilu oli hänen intohimonsa. Hän ajoi mitä tahansa ralleista jäähalleihin ja urheiluautoihin, ja hän ajoi myös formulakilpailuja. ”Leksa” ei ollut kiinnostunut vieraista kielistä, vaan halusi tehdä vaikutuksen pelkästään ajotaidoillaan. Huonot varusteet estivät häntä kuitenkin osoittamasta potentiaaliaan kärkisijoilla. Kun hän kesäkuussa 1974 lähti Ruotsin Anderstorpin GP:n lähtöruudukossa 25. sijalta kisaan, kisa jäi hänen viimeisekseen. Yhdeksäs kierros oli viimeinen, kun Surtees-Fordin autosta katosi teho. Keke Rosberg aloitti uransa 1970-luvulla. Hänen ensimmäiset yrityksensä Theodore-, ATS- ja Wolf-tiimeissä päättyivät lähes aina karsintoihin tai keskeyttämiseen.

Red Bull sponsoroi urheilua

Max Verstappen voitti kauden 2021 mestaruuden Red Bull -tallissa. Hän syntyi 30. syyskuuta 1997 Hasseltissa, Belgiassa. Vuoden 2019 Brasilian Grand Prix -kisassa Verstappenista tuli Formula 1 -historian nuorin paalupaikalta lähtenyt kuljettaja. Red Bull on energiajuomistaan tuttu ympäri maailmaa. Yrityksen perusti Dietrich Mateschitz vuonna 1987.

Itävaltalainen opiskeli Wienin teknisessä yliopistossa ja tuli tunnetuksi, kun hän oli mukana perustamassa saksalaista jalkapalloseuraa FC Tirol Innsbruckia. Mateschitz työskenteli markkinointipäällikkönä kansainvälisessä hammastahnayhtiössä Blendaxissa ennen kuin hän perusti oman yrityksensä vuonna 2006. Dietrich Mateschitz asuu tällä hetkellä Salzburgissa, Itävallassa.

Tohtori Helmut Marko on Red Bullin junioriohjelman johtaja. Hän on ollut mukana moottoriurheilussa 1970-luvun alusta lähtien. Marko ajoi kilpaa Formula 2:ssa ja Formula 3:ssa ennen kuin hänestä tuli ajovalmentaja. Hän oli Scuderia Ferrarin virallinen testikuljettaja vuosina 1973 ja 1974. Red Bull Racing on itävaltalainen Formula 1 -kilpa-autoilutalli, jonka kotipaikka on Milton Keynes, Englanti. Tiimin omistaa siis juomayhtiö Red Bull.

Tiimi perustettiin vuonna 2005 sen jälkeen, kun italialainen moottoriurheilurakentaja Scuderia Toro Rosso vaihtoi omistajaa ja nimeä. Tiimiä johtaa Christian Horner, joka on entinen brittiläinen F1-kilpailija. Red Bull on ollut näyttävästi esillä lajissa, koska se on onnistunut vastoin odotuksia nappaamaan jo useita mestaruuksia.