Matkailuauto voi ison kokonsa vuoksi aiheuttaa yllätyksiä tottumattomalle kuskille. Myös kokeneen karavaanarin kannattaa varoa varkauksia ja tulen riskejä leirintäpaikoilla.
Kesä kutsuu liikkeelle, ja koronavuoden poikkeusaikana moni etsii uusia suuntia kotimaassa. Matkailuauto tai -vaunu tarjoaa hyvän vaihtoehdon, jos haluaa nähdä Suomea eri puolilta mutta samalla pitää pientä etäisyyttä muihin matkailijoihin. Majoitus on aina matkassa. Jotta reissu olisi ensikertalaisellekin onnistunut, kokosimme vinkkejä karavaanarimatkaan.
1. Tutustu autoon kunnolla ennen starttia
Ennen reissuun lähtöä kannattaa käydä kulkupeli huolellisesti läpi. Jos vuokraat matkailuauton tai lainaat vaunua tuttavalta, pyydä kunnon opastus sen käyttöön. Osaathan tyhjentää jätevesisäiliöt, toimia kaasun kanssa ja liittää auton sähköverkkoon? Kun nippelit ja nappulat tuntee ennalta, niitä ei tarvitse opetella ajon päätteeksi väsyneenä – saati huomiota vieden tien päällä.
Henkilöauto- eli B-ajokortilla saa ajaa enintään 3500 kilon painoista matkailuautoa tai vetää vaunuyhdistelmää, jonka yhteenlaskettu kokonaismassa ei ylitä 3500:tä kiloa. Tarkemmin korttivaatimuksiin voi tutustua esimerkiksi Traficomin Ajokortti-info-sivustolla.
2. Pakkaa ja kiinnitä tavarat huolella
Mitä todella tarvitset reissun aikana? On totta, että Suomen kesässä on hyvä varautua moneen säähän, ja leirintäalueilla on kiva olla monenlaista tekemistä, mutta ajon aikana kaikki tavarat pitää saada pysymään tiiviisti paikallaan. Tavarakaaoksen välttämiseksi ja etenkin ajoturvallisuuden takia pakkaus kannattaakin tehdä ajan kanssa.
Jos reissuun lähtee mukaan lapsia, voit hyödyntää viime kesänä asuntoautolla Suomea kiertäneen espoolaisperheen vinkit. Ennen liikkeelle lähtöä muista aina sulkea kaikki laatikot ja luukut, jotta tavarat eivät lähde liikkeelle ensimmäisessä mutkassa, saati lennä vaarallisesti äkkijarrutuksissa.
3. Suunnitelma helpottaa tien päällä – muista tauot
Hyvä reittisuunnitelma pitää sisällään riittävästi tauko- ja leirintäpaikkoja, mutta tarvittaessa siitä voi myös joustaa. Selvitä ennalta, missä saat auton halutessasi kytkettyä sähkövirtaan sekä tyhjennettyä ja täytettyä vesisäiliöt ja tankit. Etappien suunnittelussa ei kannata ahnehtia, jotta voi halutessaan pysähtyä ihastelemaan maisemia tai vaikka viettää pidemmän aikaa taukopaikassa.
4. Auton mitat mielessä – varo myös korkeutta
Yleisimpiä vakuutusyhtiön tietoon tulevia matkailuautoilijan vahinkoja ovat erilaiset törmäykset ja kolhut. Matkailuauton tai vaunuyhdistelmän kokoa on monen vaikea hahmottaa, ja vahinkoja sattuu esimerkiksi peruuttaessa ja pienessä tilassa kääntyessä. Ajoneuvon ulottuvuus on yllättävän suuri.
Leveyden ja pituuden lisäksi on tärkeää muistaa myös auton korkeus: ole tarkkana huoltoasemien katosten ja esimerkiksi leirintäalueella roikkuvien puunoksien kanssa. Myös ajoneuvon suurimmasta sallitusta korkeudesta varoittaviin liikennemerkkeihin, esimerkiksi sillan kohdalla, kannattaa suhtautua vakavuudella.
5. Parkkipaikalla painetta
Pysäköinti lomalaisten ruuhkauttamilla taukopaikoilla voi nostaa hikipisaroita kokeneenkin karavaanarin pintaan, mutta etenkin ensikertalaista se voi jännittää. Matkailuajoneuvo ei kokonsa vuoksi mahdu tavallisiin parkkiruutuihin, joten jos suinkin mahdollista, se kannattaa jättää loitommalle, kuten liikenneasemalla parkkialueen reunaan.
Parkkeeratessa hyödynnä aktiivisesti auton peilejä ja pyydä tarvittaessa kaveria ulos antamaan neuvoja. Tekniikasta, kuten peruutuskamerasta, on apua. Harjoitus tekee tässäkin asiassa hiljakseen mestarin.
6. Turvallisesti tien päällä – vauhtia harkiten
Ajoneuvon suureen kokoon ja massaan liittyy erityisiä riskejä liikenteessä, joten varovaisuus kannattaa. Kuski saattaa yllättyä, kuinka äkkinäisesti tuulenpuuskat voivat heilauttaa isoa autoa tai vaunua. Raskas kuorma aiheuttaa myös lisärasitusta renkaille, joten kannattaa pitää huoli niiden kunnosta ja rengaspaineista. Rengasrikko voi pahimmillaan aiheuttaa pahan onnettomuuden, kuten vaunun kaatumisen. Kaikilla kyydissäolijoilla, myös matkustamotiloissa istuvilla, tulee olla turvavyöt kiinni.
Uusi tieliikennelaki löyhensi kesäkuun alussa matkailuautojen nopeusrajoituksia. Esimerkiksi enimmäismassaltaan enintään 3500-kiloisilta matkailuautoilta poistui ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus, eli kesäisellä moottoritiellä niillä saa jaa jopa 120 kilometrin tuntivauhtia. Vauhdin kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, koska isolla autolla jarrutusmatka on jo muutenkin pitkä ja äkkikäännöksiä on kankeaa tehdä. Lisäksi kovempi vauhti nostaa myös polttoaineenkulutusta ja päästöjä.
7. Varo varkaita – myös vaunusta voi joku kiinnostua
Pysähtyessä ja leirintäalueilla omat esineet kannattaa aina laittaa lukkojen taakse, kun ei ole itse paikalla. Älä unohda arvotavaroita kojelaudalle tai muuten autoon näkyville, koska halutessaan varas voi lyödä ikkunan rikki. Matkassa mukana olevat pyörät kannattaa aina lukita.
Asuntovaunua ei ole helppo varastaa huomaamatta, mutta joskus niinkin voi käydä. Tämän estämiseksi karavaanari voi käyttää aisalukkoa, joka estää perävaunun liikuttamisen tai kytkemisen vetoautoon.
8. Tuli voi yllättää matkalla
Paitsi oman kodin, myös pyörien päällä kulkevan asumuksen paloturvallisuudesta kannattaa huolehtia. Matkailuautoon tai -vaunuun voi hankkia palo- ja kaasuvaroittimet, jotka esimerkiksi herättävät, jos hätätilanne sattuu yöllä. Alkusammutusvälineinä toimivat käsisammutin ja sammutuspeitto.
Ulkona on kesäaikaan ihana tehdä nuotio ja grillata, mutta tarkista sitä ennen, onko metsäpalovaroitus voimassa. Silloin avotulta ei saa tehdä. Leirintäalueilla on myös omia paloturvallisuusohjeitaan, joita tulee noudattaa. Tulenteko voi olla esimerkiksi sallittu vain grillikatoksessa.
9. Kaikki matkaan lähtiessä
Kun tulee taas aika lähteä liikkeelle, tarkista, että kaikki tavarat todella ovat matkassa. Eihän esimerkiksi uikkareita jäänyt kuivumaan puun oksalle? Lähtövalmisteluihin liittyy monia rutiineita: irrota esimerkiksi sähköjohto verkkovirrasta, nosta matkustamon astinlauta, käännä antennit ja mahdolliset tukijalat kuljetusasentoon sekä sulje ikkunat. Sisällä kaapit ja luukut kiinni, jotta tavarat eivät lähde liikkeelle ajettaessa.
10. Vakuutus tarjoaa turvaa vahinkojen varalta
Lomalla ei kannata stressata liikaa, mutta toisinaan vahinkoja sattuu. Niihin voi varautua vakuutuksella. Liikenteessä kaikille ajoneuvoille pakollinen liikennevakuutus korvaa henkilövahingot sekä muille osapuolille aiheuttamasi omaisuusvahingot. Omalle ajoneuvolle sattuneita vahinkoja korvataan vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta. Tarkista ennen reissuun lähtöä, että vakuutusturvan laajuus on riittävä.
Reissussa sattuneiden tapaturmien tai sairauden hoitokuluja voidaan korvata matkavakuutuksesta. Tarkista myös, että mukaan pakatut tavarat on vakuutettu joko matka- tai kotivakuutuksen kautta. Jos vuokraat matkailuauton ulkopuoliselta, selvitä millaisen vakuutusturvan hän on ajoneuvolle ottanut, mikä on omavastuuosuutesi ja kuinka toimitaan vahinkotilanteissa.
Tietoa julkaisijasta
LähiTapiola-ryhmän tehtävänä on turvata asiakkaidensa elämää ja menestystä. Visionamme on tarjota suomalaisille turvallisempaa, taloudellisesti turvatumpaa ja terveempää elämää. Elämänturva merkitsee asiakkaillemme kokonaisvaltaista ja ennakoivaa palvelua.
LähiTapiola on keskinäiseen yhtiömuotoon perustuva, asiakkaiden omistama yhtiöryhmä, joka palvelee henkilö-, maatila-, yrittäjä-, yritys- ja yhteisöasiakkaita. LähiTapiolan tuotteet ja palvelut kattavat vahinko-, henki- ja eläkevakuuttamisen sekä sijoittamisen ja säästämisen palvelut. Olemme myös yritysten riskienhallinnan ja henkilöstön työhyvinvoinnin ammattilainen