Turvallisuus ensin – moottoritielläkin. Kuva: Rodeo
Moottoritiet voivat pahimmillaan houkuttaa ottamaan turhia riskejä, kun nopeusrajoitus on muita teitä suurempi ja samaan suuntaan kulkee useampi kuin yksi kaista. Liikenneturva muistuttaa, että ennakoiva ja toiset huomioonottava ajotapa tekee moottoritieajosta turvallista itselle ja muille.
Moottoritiellä ajaminen on mukavaa ja turvallista, kun ajaa ennakoiden ja ottaa toiset huomioon. Muita teitä suuremmat nopeusrajoitukset sekä nelikaistaisuuden tarjoama tila vaikuttavat kuitenkin tarkoittavan joillekin kuljettajille tilaisuutta turhaan riskinottoon. Tilannenopeus ja turvaväli ovat vanhoja tuttuja perusasioita, mutta silti toisinaan valitettavan aliarvostettuja.
”Nopeus pitää sovittaa tietenkin rajoitusten, mutta myös liikennetilanteen ja sääolosuhteiden mukaiseksi. Esimerkiksi huonolla ajokelillä sopiva tilannenopeus on usein reilusti alle rajoituksen. Oikea nopeus helpottaa myös pitämään riittävää turvaväliä edellä ajavaan. Ajaminen muuttuu samalla paljon rennommaksi, kun ei tarvitse seisoa jarrupolkimen päällä ruuhkassakaan”, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.
Moottoritieajo voi joskus tuntua yksitoikkoiselta, mutta esimerkiksi puhelimen kouraansa nappaava menee pahasti ojasta allikkoon. Kun katse on liikenteen sijasta kännykässä, jää tien päällä tapahtuva äkillinen muutos helposti rekisteröimättä.
”Kännykuski ajaa yksinkertaisesti riskillä. Moottoritienopeudet vielä korostavat sitä, miten tilanteet muuttuvat nopeasti – esimerkiksi iltapäiväruuhkassa voi hyvin vetävän tien tilanne olla hetken päästä täysin toinen. Kannattaa kokeilla puhelinpaastoa ratissa, eli laittaa luuri äänettömälle ja pois näkyvistä ajon ajaksi. Kun ajat, aja”, kannustaa Vuoristo.
Riittävä turvaväli myös ohituksen jälkeen
Moottoritiellä ohitetaan lähtökohtaisesti vasemman kaistan kautta, vaikka ruuhkassa oikeakin kaista voi välillä edetä nopeammin. Olennaista on pitää riittävät turvavälit niin ennen ohitusta, sen aikana kuin sen jälkeenkin. Liikenneturvan kyselyn* mukaan kolmanneksi eniten suuttumusta tai ärtymystä autoilijoiden keskuudessa aiheuttaa se, jos toinen kuljettaja kiilaa liian lähelle eteen.
”Moottoritiellä ei pitäisi olla mitään kiirettä palata oikeanpuoleiselle kaistalle. Tässäkin asiassa voi helpolla keinolla huomioida muut liikkujat. Kun ohitetun ajoneuvon nokka näkyy peräpeilistä, voi turvallisesti palata oikeanpuoleiselle kaistalle”, ohjeistaa Vuoristo.
Asiat tärkeys-, ei törkeysjärjestykseen
Esimerkiksi työmatkaruuhkissa näkee aika ajoin sitä, että kiireisimmät kuskit aiheuttavat riskejä sujahtamalla oikealta ohi pienistäkin väleistä – vain palatakseen takaisin vasemmalle kaistalle.
”Yleisesti liikenteessä kannattaa pyrkiä siihen, ettei itse yllätä muita tai tule yllätetyksi. Jatkuva kaistojen välillä puikkelehtiminen ja oikealta ohittaminen eivät ainakaan lisää myönteistä vuorovaikutusta. Kannattaa myös miettiä, kuinka paljon todellisuudessa voittaa aikaa sillä, että yrittää väkisin edetä nopeammin kuin muu liikennevirta. Useimmiten puhutaan todella minimaalisesta ajansäästöstä”, Vuoristo huomauttaa.
”Valitettavan moni autoilija tuntuu laittavan asiat ennemmin törkeys- kuin tärkeysjärjestykseen, joko tarkoituksella tai tahattomasti. Turvallisuuden pitäisi tulla ensin kaikissa tilanteissa tien päällä, myös moottoritiellä ajettaessa”, peräänkuuluttaa Vuoristo.