Uuden auton hankkiminen voi viedä aikaa ja joskus jopa turhauttaa. Se ei ole perinteisesti sijoitus, vaan sen arvo laskee lähes heti ostamisen jälkeen. Auton hankkimiseen sisältyy muutamia vinkkejä, jotka tekevät auton hankkimisesta mahdollisimman kannattavan. Kerromme näistä lisää tässä artikkelissa.

Auton hankkiminen kannattaa tehdä harkitusti ja huolellisesti, onhan se useammalla suuri investointi. Auton valintaan vaikuttaa moni asia, jotka kannattaa punnita ennen kuin valitsee itselleen sopivimman auton. Autoon investoidaan, mutta se ei ole kuitenkaan osakekauppaan verrattava sijoitus, joiden oppeja tarjoaa etoro. Voit myös olla rohkea ja pohtia auton ostamisen järkevyyttä omalla kohdallasi ja vertailla myös muita ratkaisuja kulkemisen mahdollistamiseksi.

Auton hankinta alkaa käyttötarkoituksesta

Uuden auton hankkimisessa tulee ensimmäiseksi miettiä, mihin autoa tarvitsee. Kysy itseltäsi, tarvitsetko autoasi päivittäiseen ajeluun vai onko autolle tarvetta enemmän viikonloppuna ja lomakausina. Onko sinulla tapana ajaa lyhyitä matkoja kaupungissa vai kuluuko autossa pidempi matka maaseudulla? Asutko yksin vai kuuluuko perheeseesi puoliso, lapsia ja lemmikkieläimiä? Entä onko sinulla tarvetta muihinkin varusteisiin, kuten peräkärryyn?

Tässä muutamia käytännön kysymyksiä, jotka auttavat sinua uuden autosi käyttötarkoituksen määrittelemisessä. Pystyt tällä selvittämään autoilusi tarpeita ja sitä mukaa vertailemaan eri merkkejä ja malleja keskenään.

Rahalla saa ja autolla pääsee

Kun käyttötarkoitus on hahmotettu, tulee kustannuksien vuoroa. Sinun tulee siis rehellisesti ja realistisesti pohtia, paljonko rahaa pystyt ja olet valmis käyttämään uuteen autoon. Ostohinnan lisäksi lompakkoasi laihduttavat muun muassa vakuutukset, verot ja huolto. Eri kustannukset riippuvat esimerkiksi auton iästä, kunnosta ja käyttövoimasta. Netti tarjoaa paljon erilaisia laskureita, joiden avulla voit laske autoon liittyviä kuluja.

Mainittujen kustannuksien lisäksi auton käytössä maksetaan myös polttoaine, korjaukset ja huolto, jotka ovat suorassa korrelaatiossa auton käyttöösi. Mitä enemmän siis ajat autolla, sitä enemmän hankit polttoainetta ja joudut myös huoltamaan sitä enemmän.

Uudella autolla vähemmän päästöjä

Yhä useampi haluaa liikkua nykyään mahdollisimman vähäpäästöisesti, mikä on varsinkin ympäristön kannalta hyvä asia. Vähäpäästöiseen liikkumiseen vaikuttaa matkan suunnittelu, jossa pyritään poikkeamaan mahdollisimman useassa kohteessa samalla matkalla. Perhe voi myös suunnitella matkojaan, jotta ne osuvat samoihin kyyteihin.

Vähäpäästöisyyteen vaikuttavat auton hankinnassa auton ikä ja käyttövoima. Jos auto on uusi, on se todennäköisesti myös vähäpäästöisempi. Jos haluaa tehdä ympäristölleen palveluksen, on uusi auto tässä tapauksessa parempi ratkaisu.

Turvallisuus ennen kaikkea

Auton turvallisuus ei poistu koskaan muodista ja se on monelle autoilijalle ehdottoman tärkeää. Onnettomuuden kohdalla auton turvavarustelun pitää suojella matkustajia parhaalla mahdollisella tavalla.

Uusi auto on tästä syystä parempi valinta, koska ne ovat yleensä turvallisempia kuin vanhemmat autot. Niiden ajo-ominaisuudet ovat vanhoja autoja parempia ja kolariturvallisuus tutkitusti vanhoja autoja parempi.

Auton vuokraaminen ostamisen sijaan

Nykyaika on tuonut enemmän vaihtoehtoja autoilijallekin. Auton ostaminen ei ole ainoa vaihtoehto ja perheet voivat myös liisata auton käyttöönsä. Auton liisaus tarkoittaa, että autosta maksetaan kuukausimaksua, joka sisältää usein kaikki kustannukset polttoainetta lukuun ottamatta. Jos siis toiveissasi on riskitön ja helppo autoilu, voi yksityisleasing olla sinulle ja perheellesi sopiva vaihtoehto.

Markkinat ovat pikku hiljaa tuomassa myös erilaisia palveluita yhteiskäyttöautoja varten. Niiden kautta autoa voi käyttää tarpeen tullen. Jos asut tällaisen palvelumuodon läheisyydessä, voit harkita myös yhteiskäyttöautoa, joka voi olla tarpeillesi sopivin vaihtoehto.

Auton ostamisen yhteydessä voit siis ennakkoluulottomasti harkita moderneja auton vuokraamismahdollisuuksia. Nämä sisältävät yleensä pienempiä riskejä, jolloin voit halutessasi keskittyä muunlaiseen sijoittamiseen.