Haluatko säästää ja pestä autosi itse?

Autosi pesettäminen autopesulassa koneellisesti tai käsin maksaa jotain kymmenen ja 30 euron välillä, mutta jos haluat itse pestä autosi joko säästämismielessä tai muuten vain, niin sinun tulee muistaa muutama asia. Tätä listausta tehtäessä www.lohja.fi ei tarjonnut apua vastauksien muodossa.

Älä käytä liuottimia

Liuottimet ovat ympäristömyrkkyjä, jotka eivät hajoa luonnossa vaan jäävät, ja kertyvät sinne. Auton saa pestä kotipihalla vain biohajoavilla aineilla.
Liuottimia käytetään siksi, että autossa oleva lika ei välttämättä lähde muilla pesuaineilla. Jos autosi on niin likainen, ettei bioahajoava aine toimi, vie autosi ammattipesulaan.
On hyvä muistaa, että myös monet yleispuhdistusaineet sisältävät luontoon kertyviä kemikaaleja.

Jätä varoetäisyys kaivoon ja vesistöön

Pesuvedet täytyy imeyttää maahan niin, etteivät kemikaalit pääse suoraan pohja- tai avovesiin tai sadevesiviemäriin. Maaperästä riippuu, miten kauas kaivosta tai järvestä täytyy mennä, ettei pesuvesistä ole haittaa. Esimerkkiä voi ottaa maataloudesta, jossa esimerkiksi eläinten jaloittelutarhan täytyy olla yli 50 metrin päässä rannasta, ettei lanta aiheuta haittaa vesistölle. Pahimmillaan voi jopa pilata kaivonsa veden jos on varomaton.

Tarkista taloyhtiöstäsi, saako pihalla pestä auton

Ympäristötarkastajilta kysytään usein, saako taloyhtiön pihalla pestä auton. Esimerkiksi Mikkelin seudulla sitä ei suoranaisesti kielletä, jos pesussa käytetään biohajoavia aineita. Taloyhtiö saattaa kuitenkin kieltää auton pesun, sillä jos taloyhtiössä on vaikkapa 100 autoa, niiden pesuvedet voivat aiheuttaa kuormitusta luonnolle.

Auton pesu kadulla on kielletty

Kadulta auton pesuvesi valuu sadevesiviemäriin, mistä liat ja saippuat jatkavat matkaansa suodattamattomian usein samoihin järviin ja lampiin, joissa sijaitsevat myös esimerkikis kaupungin uimarannat. Vesi ei siis päädy puhdistuslaitokseen vaan luontoon.

Vain satunnainen pesu omalla pihalla on sallittu

Auton jatkuva peseminen, puhumattakaan ammattimaisesta pesusta on viisainta hoitaa auton pesuun erikseen tarkoitetulla paikalla. Rakennetuilta pesupaikoilta pesuvedet johdetaan hiekan- ja öljyerotuskaivon kautta viemäriin.
Lohjan kaupungin vanhoilla sivuilla oli kaupungin vanhoja päätöksiä, joissa asiasta sanottiin: Satunnaiseksi voidaan ympäristöyksikön tulkinnan mukaan katsoa noin kerran kuussa tapahtuva ajoneuvon pesu omakotikiinteistöllä. Rivi- ja kerrostalojen piha-alueilla tapahtuvaa ajoneuvojen pesutoimintaa ei voida enää pitää satunnaisena, jos jokainen asukas pesee pihalla kuukausittain oman autonsa.
Suomesta löytyy paljon paikkakuntia, joilla eri yritykset tarjoavat tee-se-itse- autohalleja, joissa myös auton peseminen on mahdollista.