Pieni lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa mahdollisimman pitkään, vähintään kolmivuotiaaksi asti. Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva
Uusi tieliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020 selkeyttäen lasten kuljettamista autossa. Liikenneturva muistuttaa, että alle 135 cm pituinen lapsi tarvitsee edelleen autossa matkustaessaan asianmukaisen turvalaitteen. Alle 3-vuotias ei jatkossa saa linja-autoa lukuun ottamatta olla ajoneuvon kyydissä ilman turvalaitetta – ei edes taksissa.
Aivan kuten nykylaissa, tarvitsee alle 135 cm pituinen lapsi E-säännön mukaisen turvaistuimen henkilö-, paketti- ja kuorma-autolla matkustaessaan myös kesäkuusta 2020 eteenpäin, kun uusi tieliikennelaki tulee voimaan. Uusi laki selventää turvalaitteiden käyttöä ja poistaa suurimman osan poikkeuksista, joita vanhassa laissa on ollut.
”Selkein yksittäinen muutos on se, että alle 3-vuotiasta ei enää saa kuljettaa taksissa ilman turvalaitetta. Yli 3-vuotiasta mutta alle 135 cm pitkää lasta voidaan kuitenkin edelleen kuljettaa vain turvavyötä käyttäen taksin takaistuimella. Tiivistäen voi sanoa, että alle 3-vuotias ei jatkossa saa bussia lukuun ottamatta olla koskaan ajoneuvon kyydissä ilman turvalaitetta”, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.
Linja-autossa alle 135 cm pitkän lapsen on käytettävä istuinpaikalle asennettua turvavyötä tai turvalaitetta, kuten tähänkin asti. Vauvalle turvallisin ratkaisu on bussissakin kaukalo. Paikallisliikenteen busseissa turvavöitä ei useimmiten ole, jolloin aikuisen on muulla tavoin huolehdittava lapsen turvallisuudesta.
”Lisäksi uusi laki poistaa poikkeamismahdollisuudet vähintään 3-vuotiaiden mutta alle 135 cm pitkien lasten kuljettamisessa. Tähän asti heitä on voinut kuljettaa vain turvavyötä käyttäen henkilö- tai pakettiautossa, jos turvalaitteen asentamiselle ei ole ollut tilaa tai jos matka on ollut lyhyt tai satunnainen. 1.6. alkaen jokainen lapsi tarvitsee siis oman turvalaitteensa, vaikka kuljetustarve olisikin satunnainen tai matka lyhyt – esimerkiksi kuljetettaessa oman lapsen kavereita harrastuksesta kotiin”, Loikkanen muistuttaa.
Selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään – mutta vähintään 3-vuotiaaksi
Lapselle turvallisin paikka autossa on takapenkillä oleva turvaistuin. Pieni lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa mahdollisimman pitkään, vähintään kolmivuotiaaksi asti. Selkä menosuuntaan asennettu turvaistuin tukee nokkakolarissa lapsen päätä ja niskaa, jolloin niihin kohdistuu vähemmän rasitusta.
”Lapsi käännetään usein liian aikaisin kasvot menosuuntaan. On hyvä muistaa, että vaikka lapsen jalat olisivat koukussa, ei se ole turvallisuusriski eikä myöskään lapsi koe sitä yleensä hankalaksi. Istuimen käyttöohjeesta näkee selkeästi, milloin se on syytä vaihtaa isompaan. Turvaistuinta hankkiessa kannattaakin suosia istuimia, joita lapsi voi käyttää selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään”, kehottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.
Turvaistuinasioita pohtivan kannattaa tutustua oman auton ohjekirjaan ja valmistajan ohjeisiin lapsen turvallisesta kuljettamisesta kyseisessä mallissa. Opastusta tarjoavat myös Liikenneturvan verkkosivut opasvideoineen ja usein kysyttyine kysymyksineen.
”Jos mahdollista, kannattaa istuinta ennen ostopäätöstä sovittaa siihen autoon, jossa sitä pääasiassa aiotaan käyttää. Myyjä osaa auttaa juuri kyseisen mallin erityispiirteiden kanssa, mutta myös istuinvalmistajan verkkosivuilta saa tietoa esimerkiksi siitä, minkä automallien kanssa istuin sopii yhteen”, Elovaara sanoo.
Katso myös:
Liikenneturvan videot ja muut vinkit opastavat turvaistuimen tai -kaukalon valintaan.
Usein kysyttyjä kysymyksiä turvaistuimista
Turvaistuimen käytöstä ei sovi luistaa lyhyilläkään matkoilla