Hyundai Motorsport palaa kesätauolta FIA:n järjestämän MM-sarjan 9. osakilpailuun – Suomen Neste Ralliin – valmistajien merkkimestaruuden johtopaikalla. Kaikkiaan vuoden 2019 MM-rallikalenterissa on 14 osakilpailua. Sarjan edellinen osakilpailu ajettiin Italian Sardiniassa, mistä Hyundai-tallin tuloksena oli voitto ja kolmas sija. Tiimi on nyt valmiina jatkamaan sarjaa yhdessä rallivuoden jännittävimmistä ja vaativimmista osakilpailuista.

Suomen MM-ralli on sarjan viides peräkkäinen soraralli ja tunnettu kalenterin nopeimpana rallina. Pienikin virhe Jyväskylän seudun erikoiskokeilla voi maksaa paljon tulosluettelossa. Tämän viikon kilpailussa on luvassa teknisesti vaativia osuuksia, mm. isoja, sokeita hyppyjä, hyppyjen jälkeisiä nopeita mutkia ja niin leveitä ja avonaisia kuin hyvin kapeitakin teitä.

Tällä viikolla Hyundai i20 WRC -autoissa nähdään kilpailemassa Thierry Neuville kartanlukijanaan Nicolas Gilsoul, Craig Breen ja Paul Nagle sekä Andreas Mikkelsen ja Anders Jæger-Amland. Kaikilla kolmella miehistöllä on ollut mahdollisuus testata autoa Suomen teillä valmistautuakseen koitokseen. Mikkelsen ja Breen osallistuivat heinäkuussa myös Shell Helix Rally Estonia -tapahtumaan, jossa ajetaan samantapaisissa olosuhteissa kuin Suomessa.

– Suomen MM-osakilpailu tarjoaa meille varsin ankaran testin, joka meidän on selvitettävä. Olemme tuoneet tätä rallia varten miehistökokoonpanoon Thierryn, Nicolasin, Andreaksen ja Andersin rinnalle Craigin ja Paulin kokemuksen tukemaan mestaruuspyrkimyksiämme. Olemme myös työskennelleet ahkerasti, jotta Hyundai i20 WRC Coupe on valmiina Suomen nopeille sorateille. Tällaista osakilpailua ei ole toista ja haluamme olla taistelussa mukana heti alusta alkaen, kertoi Hyundain tallipäällikkö Andrea Adamo.

Suomen MM-rallin osakilpailu on Pohjoismaiden suurimpia vuosittaisia yleisötapahtumia, ja se on myös kilpailijamäärältään yksi MM-sarjan suurimmista. Jyväskylän Paviljongin uudistuneelle ulkoalueelle on vapaa pääsy keskiviikkona 31.7. klo 16-20.

Hyundai yksi Suomen Neste Rallin kiinnostavimmista talleista

#11 Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul

Hyundain belgialainen parivaljakko lähtee Suomen MM-rallin osakilpailuun seitsemän pisteen takaa-ajoasemista kuljettajien MM-sarjassa. Sekä henkilökohtainen että tiimin onnistuminen Suomessa ovat Neuvillelle erittäin tärkeitä ja nostavat Hyundain yhdeksi Jyväskylän rallin kiinnostavimmista.

– Suomi on haastava osakilpailu ja nautin täällä ajamisesta. Etenkin valtavien hyppyjen jälkeen ohjaamo on täynnä adrenaliinia. Sitä me kuljettajat todella rakastamme! Toivon, että tästä tulee tänä vuonna hyvä kisa tiimillemme, koska puolustamamme asemaamme valmistajien MM-pistejohdossa. Lisäksi olemme vain seitsemän pisteen päässä kuljettajien maailmanmestaruuden ensimmäisestä tilasta, ja tavoitteemme on kuroa tuo piste-ero kiinni täällä Suomessa, kertoo Hyundain belgialaiskuljettaja Thierry Neuville.

#89 Andreas Mikkelsen / Anders Jæger-Amland

Mikkelsenin ja Jæger-Amlandin kolmas sija Sardiniassa on tuore osoitus norjalaistiimin kilpailukyvystä. Heinäkuussa ajetun Viron Rally Estonian toinen sija toimi tälle miehistölle täydellisenä valmisteluna Suomen koitokseen.

– Suomen MM-rallin tiet ovat aivan omaa luokkaansa, pinta on todella kova. Monet tiet ovat melko leveitä ja erittäin nopeita, ja täällä on paljon sokeita hyppyjä, joten nuotteihin on luotettava. Silloin kun Suomessa kilpaileminen tuntuu mukavalta, voi todeta, että tämä on maailman kaunein ralli – mutta jos ei tunnu, niin tämä on maailman pahin paikka.

#42 Craig Breen / Paul Nagle

Irlantilaismiehistö Breen ja Nagle tekee Hyundai Motorsportilla Suomi-debyyttinsä. Breen oli palkintopallilla Suomen rallissa vuonna 2016.

– Rally Finland on todella lähellä sydäntäni. Se on tapahtuma, jossa olen ajanut eniten – tänä vuonna kuluu kymmenen vuotta siitä, kun kilpailin täällä ensimmäistä kertaa. Minulla on paljon upeita muistoja urani alusta ja ensimmäisestä palkintosijastani Suomessa vuonna 2016. Nautin aina tämän rallin nopeista teistä ja suoranaisesta lentämisestä metsissä, Breen kertoi odotuksistaan.

Jari Huttunen Jyväskylän teille Hyundai R5 -autolla

Jyväskylässä WRC2-luokassa ajaa yksi kilpailun kiinnostavimmista nimistä, Hyundain suomalaiskuljettaja Jari Huttunen Hyundai R5 -autolla. Huttunen voitti vuonna 2015 Flying Finn Future Star -kilpailun ja vuonna 2017 hänet valittiin 15 lupaavan kuljettajan joukosta ajamaan Hyundain kehitysohjelmaan, Hyundai Driver Development Programiin (HMDP). Kuluvalla kaudella Huttunen on nähty kahdesti myös WRC-auton ohjauspyörän takana Riihimäen ja Pohjanmaan ralleissa.
 

Rally Finland – Neste Ralli, osakilpailun tiedot
Kilpailun nimi: Neste Rally FinlandPaikka: Jyväskylä, Keski-SuomiAika: 1.-4.8.2019Kilpailun järjestäjä: AKK Sports Oy, joka on autourheilun kansallisen lajiliiton, AKK-Motorsport ry:n, omistama markkinointiyhtiöErikoiskokeita: 23Kilpailun pituus: 307,58 kmKokonaispituus: 1373,67 kmPisin erikoiskoe: 22.87 km (Päijälä)Lyhin erikoiskoe: 2.31 km (Harju)Ilmoittautuneet: 65Kansallisuudet: 21Eniten voittoja (WRC-aikakaudella): 7 (Marcus Grönholm)
 Lisätietoja tapahtumasta Neste Rallin verkkosivulla

Rallin MM-sarjan pistetilanne ennen Suomen osakilpailua

Kuljettajien maailmanmestaruus:

 1. Ott TÄNAK, Toyota, 150
 2. Sébastien OGIER, Citroën, 146
 3. Thierry NEUVILLE, Hyundai, 143
 4. Elfyn EVANS, Ford, 78
 5. Teemu SUNINEN, Ford, 62
 6. Kris MEEKE, Toyota, 60
 7. Andreas MIKKELSEN, Hyundai, 56
 8. Dani SORDO, Hyundai, 52
 9. Esapekka LAPPI, Citroën, 40
 10. Jari-Matti LATVALA, Toyota, 40

Valmistajien maailmanmestaruus:

 1. HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM Hyundai, 242
 2. TOYOTA GAZOO RACING WRT Toyota, 198
 3. CITROEN TOTAL WRT Citroen, 170
 4. M-SPORT FORD WORLD RALLY TEAM Ford, 152

Lähde: WRC.com