Auton katsastus on aina kuumottava hetki, sillä muutamat pienet viat saattavat yhdessä aiheuttaa katsastuksen hylkäämisen. Näillä vinkeillä lievennät stressiä!

Aivan alkuun

Katsastus on kuitenkin joka tapauksessa tehtävä, joten valmistaudu siihen että hylkäys voi tulla ja lopeta turha jännittäminen. Katsastusasemilla on tarjolla usein kahvia (joskus jopa espressoa ja cappuccinoa), joten ota kupponen kuumaa ja rentoudu. Odotellessasi voit tsekata, millä nettikasinolla on paras talletusbonus ja pelata mobiilisti hauskoja videoslotteja.

Ja sitten itse asiaan, mitä kannattaa tsekata ennen katsastukseen vientiä.

  • Katsastuskriteerit haltuun

Tässä siis jo heti kättelyssä asiaa siitä, joka aiheuttaa useimmiten stressiä, vaikka auto olisi kohtuullisen hyvässä kunnossa. EU:n myötä katsastukseen on tullut uusia kriteereitä ja ajokielto voidaan asettaa vioista, jotka ovat ennen olleet syy “vain” hylkäykseen. Traficomin verkkosivuilla on löydettävissä katsastusten nykyiset kriteerit. Ainakin kannattaa tarkistaa

  jarrujen, valojen ja renkaiden kunto. 

  •  Onko ajoneuvovero maksettu?

Katsastusta ennen kannattaa tarkistaa Traficomin sivuilta, ovatko ajoneuvoverot ja liikennevakuutus maksettu.  Sivuilla voi ne myös helposti maksaa, joten tiedot päivittyvät heti Traficomiin.

  • Valot kuntoon

Hyvin usein hylkäys voi johtua myös siitä, että useampi valo ei ole toiminnassa – näihin voivat kuulua myös rekisterikilven valot, joita ei tule usein ajateltuakaan. Valojen lisäksi suuntavilkkujen toiminta on hyvä tarkastaa vaikkapa kaverin kanssa.

Tämä muistuttaa myös siitä, että valot kannattaa tarkistaa muulloinkin kuin vain katsastusta varten, sillä ne vaikuttavat turvallisuuteen. Poliisikaan ei pidä, jos valot eivät toimi.

  • Renkaisiin painetta

Renkaiden ilmanpaine on asia jonka voi helposti itse tarkistaa – ja sen kannattaakin tarkistaa. Renkaissa myös urasyvyys on erityisen tärkeää. Luotettavimman testituloksen antaa urasyvyysmittari, joka maksaa muutaman euron. Talvirenkaissa nastojen määrä on myös tärkeä. Jos niitä on liian vähän tai liian epätasaisesti, voi hylsy tulla alta aikayksikön.

  • Vuotaako auto jostain

Kun ajat kuivalle, asfalttipitoiselle parkkipaikalle hetkeksi ja siirrät auton sivuun, näet hyvin helposti vuotaako autosta esimerkiki bensiiniä tai dieseliä – tai muita nesteitä. Jos bensiiniä tai dieseliä vuotaa, jätä auto siihen ja soita hinauspalvelu paikalle. Yleensä tällaisen vuodon jo haistaakin. Pienemmät vuodot kuten öljyvuoto tai jarrunesteiden vuoto voivat nekin olla syitä hylkäykseen tai jopa ajokieltoon.

Yhteenveto

Autossa on toki paljon muutakin mitä kannattaa tarkistaa, mutta yllä olevilla vinkeillä pääset jo hyvään alkuun. Kannattaa myös ennen katsastukseen vientiä ajella autolla, jolloin huomaat viime hetken mahdolliset viat. Ajelu myös poistaa moottorin karstaa ja se vaikuttaa päästömittaukseen. Jarrupolkimien painelu puhdistaa puolestaan jarrupintoja ja tämä nopeuttaa katsastusta, kun katsastajan ei tarvitse painella niitä saadakseen sopivat lukemat.

Ja edelleen – joskus vain käy niin, että viat tulevat silloin kun niitä vähiten odottaa eli juuri ennen katsastusta tai katsastuksen aikana. Tällaisiin tapauksiin ei pysty varustautumaan, joten on turhaa stressata etukäteen sellaista mihin ei voi vaikuttaa.

Tärkeintä kuitenkin on, että vilkaisee autosta sen mitä itse pystyy ja mihin itse pystyy vaikuttamaan. Usein tosiaan pelkkien valojen toiminnan tarkastaminen ja renkaiden kunnosta huolta pitäminen auttaa. Kriteerit ovat kovemmat mitä ennen, joten ei kannata uskoa tarinoita vanhalta hyvältä ajalta, sillä ne eivät enää päde.

Katsastuksessa hylkääminen ei ole kuitenkaan maailmanloppu. Sen jälkeen on kuukausi aikaa korjata viat ja käyttää uudestaan, eikä tällöin tarvitse maksaakaan enää niin paljoa – jos kaikki on kunnossa. Ajoneuvokielto on sitten vähän vakavampi juttu, mutta kyse on kuitenkin aina kaikkien turvallisuudesta.  

Muista myös, että yli 40-vuotiaat autot katsastetaan kahden vuoden välein, joten joka vuosi ei tarvitse asialla stressata!