Yli puolet suomalaisista aikoo tänä vuonna vaihtaa talvirenkaat alle vielä lokakuun aikana, käy ilmi Ifin talvirengaskyselystä. Toiseksi suosituin ajankohta renkaiden vaihdolle on marraskuu. Kalenterin sijaan kannattaakin katsoa sääennusteita, kun suunnittelee talvirenkaiden vaihtoa.
Huolimatta tähän asti poikkeuksellisen lämpimästä syksystä yli puolet suomalaisista autoilijoista suunnittelee vaihtavansa talvirenkaat vielä ennen marraskuun alkua. Marraskuun puoleen väliin tai sitä pidemmälle renkaiden vaihtoa aikoo lykätä vajaa viidennes. Talvirenkaiden vaihtamisessa on luonnollisesti isoja alueellisia eroja: Lapissa ja Kainuussa yli 90 prosenttia on jo vaihtanut tai vaihtaa talvirenkaat lokakuussa. Uudellamaalla sen sijaan alle 40 prosenttia arvioi vaihtavansa renkaat ennen marraskuuta. Tiedot pohjautuvat käynnissä olevaan Ifin talvirengaskyselyyn, johon on vastannut yli 30 000 suomalaista lokakuun aikana.
Kalenteria hyödyllisempää onkin katsoa sääennusteita ja mieluiten ryhtyä renkaiden vaihtoon hyvissä ajoin. Erityisesti jos liikkuu autolla aikaisin aamulla tai myöhään illalla, kannattaa huomioida yöpakkasten mahdollisuus.
– Lähes joka vuosi päästään valitettavasti puhumaan siitä, kuinka talvi jälleen yllätti autoilijat. Koska moni siirtää renkaiden vaihtoa ensimmäisten talvikelien tuloon asti, renkaiden vaihtopisteet tyypillisesti ruuhkautuvat eikä aikaa renkaiden vaihtoon nopeasti löydykään. Talven ensiliukkaat ja ensimmäiset räntä- ja lumisateet näkyvätkin yleensä piikkinä liikennevahingoissa, erityisesti peltikolareissa, kertoo vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä.
– Vaikka olisi itse vaihtanut renkaat ajoissa, ensimmäisillä liukkailla kannattaa olla erityisen valppaana ja pitää normaalia pidempää turvaväliä, koska monella muulla on vielä kesärenkaat käytössä.
Yhä useampi ulkoistaa renkaiden vaihdon
Reilu 80 prosenttia suomalaisista säilyttää talvirenkaita omassa autotallissa tai varastossa. Rengas- tai autoliikkeessä renkaita säilyttää noin joka seitsemäs.
Yhä useampi suomalainen ulkoistaa renkaiden vaihdon ammattilaiselle: Puolet vaihtaa yhä renkaat itse, mutta jo kolmannes ostaa vaihdon palveluna. Loput saa apua muualta, kuten perheenjäseneltä tai tuttavalta. Selvästi useimmin renkaidenvaihtopalveluja käytetään Uudellamaalla, jossa 40 prosenttia vaihdattaa renkaat ammattilaisella. Renkaat vaihdetaan puolestaan aktiivisimmin itse Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla.
– Muista aina vaihdon yhteydessä tarkistaa renkaiden kunto riippumatta siitä, kuka ne vaihtaa. Kiinnitä huomiota renkaiden ikään, ajettuihin kilometreihin, mahdollisiin halkeamiin, urasyvyyteen, rengaspaineeseen sekä nastojen kuntoon ja määrään. Talvirenkaiden urasyvyyden on oltava minimissään 3 millimetriä, mutta suositus on 6 millimetriä. Urasyvyys on riittävä, jos kahden euron kolikon hopeanväristä ulkoreunaa ei näy, kun upotat kolikon uraan, toteaa Koskela.
Jos vaihdat talvirenkaat autoon itse, tarkasta, että renkaiden pultit on varmasti kiristetty kunnolla. Tarkista heti vaihdon jälkeen myös renkaiden paineet. Kun talvirenkailla on ajettu renkaiden vaihdon jälkeen noin 100‒150 kilometriä, kiristä niiden pultit uudelleen.
Kalenteriin sidottu talvirengaspakko voimassa vielä tämän ja ensi vuoden
Talvirenkaat pitää toistaiseksi vaihtaa autoon viimeistään 1. joulukuuta. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta lähtien tai kun sää niin vaatii. Kitkarenkaiden käytölle sen sijaan ei ole rajoituksia.
Kalenteriin sidottu talvirengaspakko muuttuu kuitenkin äskettäin vahvistetun tieliikennelain muutoksen myötä vuonna 2020 keliperusteiseksi. Ifin kyselyn mukaan 85 prosenttia suomalaisista arvioi muutoksesta huolimatta vaihtavansa talvirenkaat joulukuun alkuun mennessä. Loput voisi vaihtaa renkaat jatkossa myöhemminkin.
– Muutos korostaa edelleen sitä, kuinka tärkeää on, että autoilija seuraa ajokeliä, renkaiden kuntoa ja valitsee turvalliseen ajoon sopivat renkaat, arvioi Koskela.