Alle 135 cm pitkä lapsi tarvitsee matkustaessaan asianmukaisen turvaistuimen. Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva
Lapsi tarvitsee asianmukaisen turvaistuimen – laiminlyöntiä pidetään vakavana rikkomuksena
Valtaosa suomalaisista pitää vakavana liikennerikkomuksena sitä, jos alle 135 cm pitkää lasta kuljetetaan ilman asianmukaista turvalaitetta. Liikenneturva muistuttaa, että turvallisin paikka lapselle on takapenkillä oleva turvaistuin. Kannustamme myös sunnuntaina juhlittavia isiä näyttämään hyvää esimerkkiä liikenteessä.
Alle 135 cm pitkä lapsi tarvitsee autossa matkustaessaan asianmukaisen turvaistuimen – näin määrittelee myös laki. Tästä lipsuminen on suomalaisten mielestä varsin raskauttava teko: Liikenneturvan kyselyssä* kaksi kolmesta (66 %) vastaajasta piti lapsen turvatonta matkustamista vakavana liikennerikkomuksena.
On aikuisten vastuulla huolehtia siitä, että lapsi matkustaa turvallisesti myös lyhyemmillä matkoilla. Auton omat turvavälineet, kuten turvavyöt, on suunniteltu aikuisen mitoille ja ruumiinrakenteelle. Kasvavat ja kehittyvät lapset tarvitsevat lisäsuojaa mahdollisen onnettomuuden sattuessa, korostaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.
Jotta turvaistuin suojaisi lasta onnettomuushetkellä, tulee laitteen olla sopivan kokoinen ja oikein kiinnitetty autoon. Myös lapsen tulee olla asianmukaisesti kiinnitetty istuimeen. Matkustuspaikallakin on väliä.
Takapenkkiä kannattaa suosia. Etenkin, jos auton etupenkki on varustettu turvatyynyin, on takapenkki alle 140 cm pitkille lapselle ehdottomasti paras paikka. Pienet lapset myös matkustavat turvallisimmin selkä menosuuntaan – mahdollisimman pitkään, mutta ainakin kolmivuotiaaksi asti, Elovaara selvittää.
Sunnuntaina juhlitaan isiä – näytä hyvää esimerkkiä liikenteessä
Sunnuntaina 11. marraskuuta vietetään jälleen isänpäivää. Liikenneturva kysyi** syksyllä 2017 alaikäisten lasten vanhemmilta siitä, millaisena esimerkkinä uskoo oman toimintansa liikenteessä näyttäytyvän lapsille. Pääosin oma toiminta nähtiin mallikkaana, mutta parannettavaakin oli.
Valtaosa vastaajista uskoi olevansa pääosin hyvä esimerkki jalankulkijana tietä ylittäessä, turvalaitteiden käytössä, toisten huomioon ottamisessa sekä pyöräilijänä sääntöjen noudattamisessa. Kriittisimmin vanhemmat suhtautuivat omaan kielenkäyttöönsä: vain alle puolet uskoi antavansa hyvän mallin kommentoidessa toisten liikkujien toimintaa.
Meidän isien, kuten toki kaikkien vanhempien, on hyvä muistaa esimerkin valtava voima. Aikuisten käytös liikenteessä vaikuttaa siihen, millaisiksi liikkujiksi lapset kasvavat. Aikuisten olisi toimittava hyvinä esimerkkeinä kaikissa tilanteissa tai ainakin pyrittävä siihen. Tee siitä tapa viimeistään näin isänpäivän kunniaksi, Elovaara kannustaa