Mielenkiinto maaliskuussa virallisesti lanseerattuun MAN TGE:hen on ollut Suomessa suurta, ja jopa hieman yli odotusten. Suosituin malli tällä hetkellä on etuvetoinen automaattivaihteistolla varustettu pakettiautomalli. Myös muilla markkina-alueilla vastaanotto on ollut erinomainen, ja merkittäviä onnistumisia on saavutettu myös Keski-Euroopan suurilla markkinoilla.

MAN TGE – ammattiauto pakettiautojen joukossa

Kattava mallisto

MAN TGE:n uudet EU6-moottorit ovat saatavilla kolmessa teholuokassa: 75 kW (102 hv), 103 kW (140 hv) ja 130 kW (177 hv). Vakiovarusteisiin kuuluvat mm. EBA-hätäjarrutusavustin, ESP-ajonvakautusjärjestelmä, sähköiset lasinnostimet etuovissa, kauko-ohjattu keskuslukitus sisältäen sisäkäyttöpainikkeet tavaratilan lukitukselle, umpinaiset takapariovet, liukuovi oikealla, tavaratilan led-valaistus sekä alustansuoja.

Vakiovarustukseen kuuluvat myös Media Van -paketti Bluetooth-yhteydellä, Climatic-ilmastointi, ohjaamon 1+2 istuimet, kuljettajan Comfort-istuin sisältäen kyynärtuen, korkeuden ja ristiseläntuen säädöt, kuljettajan ja etumatkustajan istuinlämmitys, vakionopeudensäädin ja automaattinen lisälämmitin sekä sähkösäätöiset ja lämmitettävät peilit.

Kuljettajaa avustajia ja liikenneturvallisuutta edistäviä järjestelmiä on tarjolla erittäin laajasti. Saatavilla ovat esimerkiksi peruutuskamera, Lane Assist -kaistanpitoavustin, Side Assist -kaistanvaihtoapu, Park Assist -pysäköintiavustin ja Trailer Assist -perävaunun peruutusavustin. Lisäksi tarjolla on mm. ajotilanteeseen mukautuva vakionopeudensäädin ACC sekä ympäristönvalvontajärjestelmä.

Muita saatavilla olevia lisävarusteita ovat mm. led-ajovalot, Light assist -kaukovaloavustin, lämmitetty ja nahkaverhoiltu monitoimiohjauspyörä, lämmitettävä tuulilasi sekä kuljettajan ja etumatkustajan joustoistuin. Erityistä huomiota on kiinnitetty myös helppoon ja laadukkaaseen jälkivarusteluun ja päällirakentamiseen. Päällirakenneohjainlaitteiden avulla ajoneuvon tietojärjestelmien signaalit saadaan myös päällirakenteiden ja lisälaitteiden käyttöön.

Kesä- ja heinäkuun aikana Suomeen saapuvat MANin uudet odotetut malliversiot; nelivetoiset ja takavetoiset automaattivaihteistolla varustetut mallit. MAN TGE:n automaattivaihteisto on aina 8-vaihteinen ja varustettu momentinmuuntimella, ja se on saatavilla kaikkiin vetotapoihin ja painoluokkiin. ”Automaattivaihteisto tässä kokoluokassa on erittäin suosittu ja niiden suosio on ehkä jopa hieman yllättänyt meidät”, kertoo MANin TGE-tuotepäällikkö Timo Puustinen.

Suomessa on myös jo kattava valikoima koeajettavia autoja. Etu- ja nelivetoiset pakettiautomallit sekä Suomessa päällirakennetut jakelukorilliset paketti- ja kuorma-autot ovat tutustuttavissa paikallisen MAN-jälleenmyyjän kautta. Yhteistyö autojen sisustamiseen erikoistuneen suomalaisen Carsportin kanssa on myös aloitettu ja ensimmäisenä rakennetaan matkailuautoja. Syksyllä on luvassa lisää uutuuksia henkilökuljetukseen.

Syksyllä 2018 mallisto täydentyy uusilla dieselmoottoriversioilla, kun henkilökuljetuksiin tarkoitettu Kombi-mallisto tulee saataville. Suomessa tämän ajoneuvoluokan autot varustellaan usein paikallisten varustelijoiden toimesta tila- ja invatakseiksi ja pienoislinja-autoiksi.

Täyssähköauto eTGE:n ensimmäisen tuotantoversion valmistus alkaa 2019 alussa. ”K-ryhmän julkistama hanke, joka tuo 400 latauspisteen verkoston K-ryhmän kauppojen yhteyteen on erinomainen esimerkki siitä kuinka sähköautot todella tekevät tuloaan”, toteaa K-Auton MAN-liiketoiminnasta vastaava johtaja Olli Ronkainen.

Nopean toimituksen autoja

TGE:stä on myös kattava valikoima paketti- ja kuorma-automalleja nopeaan toimitukseen. Odotetut nelivetoautomaatit saapuvat Suomeen kesäkuun aikana. ”Erilliskoristen autojen kysyntä on ollut erittäin lupaavaa. Umpimallien lisäksi nyt saatavana on myös alustamalleja”, kertoo Timo Puustinen.

MAN ja Knaus-Tabbert yhteistyöhön

MAN Truck&Bus AG ja saksalainen matkailuajoneuvovalmistaja Knaus-Tabbert GmbH ovat sopineet laajasta yhteistyöstä, jonka myötä MAN TGE tulee vahvasti mukaan myös matkailuautomarkkinaan. Ensimmäiset yhteistyön tulokset julkaistaan Caravan Salon -näyttelyssä Düsseldorfissa elo-syyskuussa 2018.

”Suomen matkailuautomarkkinat ovat erittäin mielenkiintoiset ja myyntimäärät asukaslukuun nähden merkittäviä. On tärkeää, että saavutamme hyvän yhteistyön Knausin kanssa myös Suomessa, jotta matkailuautoasiakkaat saavat MAN:iinsa kaikki ne samat edut ja palvelut, mihin MAN-hyötyajoneuvoasiakkaatkin ovat oikeutettuja”, sanoo Olli Ronkainen.

Youtube-yhteistyö

Supersuositut ”Tubettajat” Vinkare ja Eeddspeaks taittoivat toukokuussa MAN TGE -retkeilyautolla tuhansia kilometrejä Suomen teitä käyden tutustumassa paikallisiin erikoisuuksiin eri puolilla Suomea. Tutustumisen arvoinen kuusiosainen sarja kantaa nimeä ”Eeppinen Roadtrip”. Sarja ilmestyy 1.6.2018 alkaen joka perjantai vuorotellen Vinkareen ja Eeddspeaksin Youtube-kanavilla.

TGE:t esillä kesän tapahtumissa

TGE on vahvasti esillä kesän aikana Riverside Truck Meetingissä Porvoossa, Power Truck Show:ssa Härmässä sekä alkusyksystä FinnMETKO:ssa Jämsänkoskella.

MAN TGE hinnastot ja lisävarustehinnasto: https://www.truck.man.eu/fi/fi/man-maailma/man-suomessa/man_tge/MAN_TGE.html