Sää kylmenee kohti marraskuuta mentäessä, ja talvirenkaiden vaihto on pian ajankohtaista eri puolilla Suomea. Liikenneturvan kyselyn mukaan joka viides suomalainen valitsisi autoonsa kitkarenkaat, mutta luottamus nastarenkaisiin on huomattavasti vahvempaa. Talvirenkaat kannattaa vaihtaa alle kelin ja oman ajoympäristön mukaan.

Renkaat kelin mukaan – joka viides suomalainen valitsisi nyt kitkat

Renkaanvaihdon ajankohdassa on otettava huomioon sekä keli että oma ajoympäristö. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva

Liikenneturvan kyselyssä* peräti 81 prosenttia suomalaisista autoilijoista kertoi autossaan olevan talvella nastarenkaat. Jos uudet renkaat hankittaisiin nyt, nastat valitsisi 66 prosenttia – kitkat eli nastattomat talvirenkaat valitsisi uusia kumeja hankittaessa joka viides suomalainen autoilija (21 %).

”Nastarenkaat tasaavat kelinvaihteluja mainiosti erityisesti silloin, kun lämpötila sahaa nollan molemmin puolin. Jos ollaan kireästi pakkasen puolella, toimivat kitkatkin erinomaisesti. Myös lähinnä kaupunkialueilla ajava pärjää useimmiten koko talven mainiosti kitkoilla – se voisi parantaa myös ilmanlaatua”, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Hieman yli joka viides (23 %) suomalainen autoilija oli kyselyssä täysin tai jokseenkin sitä mieltä, että nastarenkaiden käyttö tulisi kieltää ympäristösyistä kaupunkien keskustoissa. Toisaalta valtaosa eli kaksi kolmesta oli enemmän tai vähemmän eri mieltä väittämän kanssa.

Luottamus nastarenkaisiin onkin Suomessa yhä vahva, sillä peräti kolme viidestä (60 %) kyselyyn vastanneesta autoilevasta oli sitä mieltä, että kitkarenkaat eivät ole riittävän turvalliset Suomen talviolosuhteissa.

”Tärkeintä on, että kuljettaja itse tietää, millaisilla renkailla ajaa ja mitkä ovat niiden ominaisuudet – sekä ottaa nämä asiat huomioon ajamisessaan”, Elovaara sanoo.

Tarkista renkaiden kunto ja ilmanpaineet vaihdon yhteydessä

Talvirenkaita on nykylain mukaan käytettävä joulukuusta helmikuun loppuun. Nastattomia talvirenkaita saa käyttää kuitenkin ympäri vuoden. Nastallisia talvirenkaita saa käyttää 1.11. – 31.3. tai toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin – myöhemmän ajankohdan ollessa määräävä. Nastarenkaita saa kuitenkin käyttää muunakin aikana, jos keli sitä edellyttää.

Renkaanvaihdon ajankohdassa on otettava huomioon sekä keli että oma ajoympäristö. Olosuhteet voivat muuttua nopeasti pohjoista kohti ajettaessa. Keli voi vaihdella runsaasti vuorokaudenajastakin riippuen. Jos ajaa usein aikaisin aamulla, voi nastarenkaiden vaihto olla jo pian edessä myös etelämpänä. Nastattomat talvirenkaat eli kitkat voi hyvin vaihtaa alle heti”, summaa Elovaara.

Renkaiden kunto kannattaa tarkistaa vaihdon yhteydessä. Talvirenkaisiin suositellaan vähintään 6 mm urasyvyyttä. Myös rengaspaineet kannattaa tarkistaa sekä vaihtaessa että säännöllisesti myös talven aikana. Huonokuntoiset tai vajaapaineiset renkaat ovat iso turvallisuusriski.

”Jos renkaiden kunto tai itse vaihto-operaatio epäilyttää, kannattaa vaihto antaa ammattilaisten käsiin. Rengasliike voi samalla tarkistaa kumien kunnon ja muut oleelliset asiat. Toisaalta hyvätkään renkaat eivät auta, jos kuljettajan oma toiminta ei ole kunnossa. Oikea ajonopeus, riittävät turvavälit ja muu ennakointi tekevät matkanteosta turvallista”, muistuttaa Elovaara.

*Suomalaisten mielipiteitä ja kokemuksia liikenteestä selvitettiin kyselytutkimuksella joulukuussa 2017. Kyselyn toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy. Vastanneita oli yhteensä 1530 henkilöä, joista autoilijoita oli 1212 eli 79 prosenttia