Synkkä ei igluautoilulle – pidä lumiharja ahkerassa käytössä

Lumi- ja pakkaskeleillä on tärkeää huolehtia riittävästä näkyvyydestä tien päällä. Liikenneturva kannustaakin autoilijoita putsaamaan huolella auton ulkopinnat, ikkunat, peilit ja valot lumesta ja jäästä ennen liikkeelle lähtöä.

Lumiharjan merkitystä liikenneturvallisuudelle ei kannata väheksyä, sillä liikenteeseen ei pidä lähteä iglussa istuen. Talvisissa keleissä auto on putsattava lumesta ja jäästä huolellisesti ennen liikkeelle lähtöä. Ajoissa ja hyvin putsatulla autolla liikkeelle lähteminen vähentää stressiä, mutta helpottaa myös oikean ajonopeuden sekä kunnon turvavälin pitämistä.

”Lähtöön kannattaa siis varata hieman ylimääräistä aikaa, sillä pienen kurkistusreiän putsaaminen vielä riitä mihinkään. Pahin mahdollinen vaihtoehto on, että jättää kiireen vuoksi auton puhdistamatta ja kiirehtii määränpäähän mahdollisimman nopeasti”, sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Lähtöä kannattaa ennakoida ja esilämmittää auto tarpeen mukaan, jolloin lumien putsaaminen ja jäiden raaputtaminen muuttuu huomattavasti helpommaksi – etenkin, jos auto ei lepäile tallissa tai katoksessa.

”Esilämmitys nopeuttaa jään sulamista tuulilasista ja ehkäisee myös sivu- ja takalasien huurtumista ajon alusta lähtien. Se on toki myös iso mukavuustekijä niin kuljettajalle kuin matkustajillekin. Ajon aikana lasien huurtumista puolestaan ehkäisee sisäpuhaltimien oikeaoppinen käyttö”, kertoo Heiskanen.

Lumet pois myös katolta

Lumien puhdistaminen kannattaa aloittaa auton katolta. Tämän jälkeen putsataan huolellisesti auton muut ulkopinnat sekä ikkunat, peilit ja valot. Usein kuitenkin näkee autoilijoita, jotka kuljettavat juuri katolla pientä tai suurempaakin lumikuormaa.

”Lumen siirtäminen paikasta toiseen kannattaisi jättää ammattilaisille. Jos lunta jättää katolle, voi kinos luisua ensimmäisessä voimakkaammassa jarrutuksessa tuulilasille tai lentää takana tulevan näkökenttään”, muistuttaa Heiskanen.

”Monesti myös tuulilasin oikea reuna ja saman puolen sivulasit jäävät kiireessä puhdistamatta, vaikka sehän on juuri se suunta, josta tulevia meidän on väistettävä. Rikesakkokin voi iglulla kurvailevalle napsahtaa, koska auton on oltava ominaisuuksiltaan ajoneuvolain vaatimusten mukainen”, Heiskanen alleviivaa.

Katso video: Näin putsaat auton lumesta ja jäästä

Viisi vinkkiä näkyvyyden varmistamiseen talvikeleillä:

  1. Esilämmitä auto. Se ehkäisee lasien jäätymistä ja huurtumista, mutta helpottaa myös lumien putsaamista.
  2. Putsaa auto huolellisesti lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä. Kiinnitä huomiota myös valojen puhtauteen.
  3. Ehkäise kosteuden kertymistä sisätiloihin pudistelemalla lumet vaatteista ja kengistä ennen autoon istahtamista.
  4. Kytke lämmin puhallus voimakkaana tuulilasille, jotta lasit pysyvät auki ajon aikana. Optimisäädöt selviävät mallikohtaisesta ohjekirjasta.
  5. Kytke auton varsinaiset ajovalot päälle, jos huomiovaloautomatiikka ei sitä tee