Turvatekniikasta helpotusta iäkkäiden ajamiseen – arvioi autosi Pirssipuntarilla
Testaa autosi Pirssipuntarilla. Kuva: Aleksi Makkonen ja Kaisa Tanskanen/Liikenneturva.

Erilaisista auton ajamista helpottavista järjestelmistä ja turvatekniikoista voi olla paljon hyötyä erityisesti iäkkäille, mutta mistä lähteä liikkeelle, jos aihealue on kovin vieras? Liikenneturvan uusi Pirssipuntari-testi selvittää autosi turvallisuuden – ja antaa vinkit mahdollisimman turvallisen auton hankintaan.

Oman auton käyttö on monelle ikääntyneelle tärkeä tekijä niin arkisten asioiden hoitamisessa kuin sosiaalisten suhteiden ylläpitämisessäkin. Auton käyttöä voi helpottaa monilla pienillä apuvälineillä, kuten turvavyön vetimillä. Itse ajamiseen voi taas saada paljonkin apua ja hyötyä erilaisista turvatekniikoista ja muista ajoa helpottavista järjestelmistä.

”Erityisesti iäkkäille kuljettajille voi olla paljon hyötyä esimerkiksi automaattivaihteistosta. Automaatilla ajaessa jää enemmän resursseja nopeasti muuttuvissa liikennetilanteissa toimimiselle”, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Mia Koski.

Erilaiset turvajärjestelmät kannattaa siis huomioida autoa vaihtaessa. Turvallisuuden kannalta tärkein kolmikko on ajonvakautusjärjestelmä (ESC), hätäjarrutusjärjestelmä sekä kaistalla pysymisen avustimet.

”Nämä aktiiviset turvajärjestelmät pyrkivät auttamaan kuljettajaa vaaratilanteiden kehittyessä siten, ettei onnettomuutta tapahtuisi ollenkaan. Vaikka auto olisi varustettu viimeisimmillä turvatekniikan innovaatioilla, on silti ajettava vastuullisesti. On myös syytä muistaa, että mahdollisen onnettomuuden sattuessa turvatekniikka ei auta, jos kuskilla ei ole perusasiat kuten vaikkapa turvavyön käyttö kunnossa”, muistuttaa Koski.

Liikenneturvan kyselyssä* 59 prosenttia suomalaisista oli samaa mieltä siitä, että ikäautoilijat ovat usein harkitsevia kuljettajia ja miettivät tarkoin sitä, milloin lähtevät liikenteeseen.

”Ikä ei yksin määritä ajokykyä, vaikka ajan myötä kehon toimintakyky heikkeneekin vääjäämättä. Usein iäkkäät kuljettajat tiedostavat nämä muutokset ja kompensoivat niitä iän tuomalla kokemuksella ja rauhallisella ajotavalla. Tämä on selkeä vahvuus liikenteessä, johon turvatekniikka tuo vielä hyvän lisämausteen”, Koski sanoo.

Pirssipuntarista apua turvallisen auton valintaan

Liikenneturva uusi ja erityisesti iäkkäille suunnattu Pirssipuntari-testi auttaa arvioimaan oman auton turvallisuutta liikenteessä.

”Pirssipuntari keskittyy ajoneuvon kuntoon tehden samalla olemassa olevan ja hyväksi havaitun turvatekniikan tutuksi. Testi antaa myös hyvää osviittaa siihen, millaisia ominaisuuksia seuraavaksi hankittavalta autolta kannattaisi edellyttää”, selvittää Koski.

Tutustu ja tee Pirssipuntari-testi osoitteessa www.liikenneturva.fi/pirssipuntari. Saat vastauksistasi sinulle räätälöidyn palautteen sekä vinkkilistan huomioon otettavista asioista.

*Kyselyn toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy toukokuussa 2017. Kaikkiaan haastateltiin 1035 henkilöä, joista autoilijoita oli 79 prosenttia.

Katso myös videot: Helpota autoilua ja risteyksissä ajamista parilla vinkillä (klikkaa kuvia)

Turvatekniikasta helpotusta iäkkäiden ajamiseen – arvioi autosi Pirssipuntarilla
Turvatekniikasta helpotusta iäkkäiden ajamiseen – arvioi autosi Pirssipuntarilla