Autot kuuluvat elokuvahistoriaan aina 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä lähtien. Autoilla käytävät takaa-ajokohtaukset paukkuvine pistooleineen olivat mieleenpainuvia kohtauksia, ja saivat silloisen elokuvakansan pidättämään hengitystä jännityksestä. Yleensä autot ovat jääneet sivurooliin, mutta elokuvien kehityksen aikana on nähty lukuisia teoksia, jossa ne ovat kohonneet tärkeäksi osaksi koko elokuvaa. Toisinaan uskollinen menopeli kuuluu päähenkilön hahmoon olennaisesti, ja joskus taas autot on nostettu itse päärooliin. Näistä voitaisiin mainita esimerkiksi Pixarin kriitikoilta ylistystä kerännyt ”Autot” (2006) ja kahdeksanosainen kassamagneetti ”Hurjapäät” (2001-2017). Kaikkein legendaarisimmat autot ovat kuitenkin vanhempia – esittelemme ne tässä artikkelissa!
Steve McQueen ja Ford Mustang
Yksi kaikkien aikojen legendaarisimmista elokuvakankailla nähdyistä autoista on kiistatta Steve McQueenin Ford Mustang GT390 Fastback, joka nähtiin poliisielokuvassa ”Bullit” (1968). Tällä kaunottarella kiidettiin San Franciscon kaduilla hurjassa takaa-ajossa, jota pidetään yhtenä elokuvahistorian klassikoista. Kymmenen minuuttia kestävän kohtauksen upeat efektit ja taitavasti käytetyt äänitehosteet toivat kohtauksen leikkaajalle Frank P. Kellerille Oscarin. Kohtauksessa käytetty, elokuvan tuotantovuonna Fordin tehtaalta toimitettu Mustang jäi mieleen upean ohjaus- ja näyttelijätyön lisäksi sen tumman metallinvihreästä väristä ja silmiä hivelevistä Torq Thrust -kapseleista.
Elokuvan legendaarista takaa-ajokohtausta varten hankittiin kaksi samanlaista autoa, joista toista käytettiin pätkässä nähtäviin hyppykohtauksiin. Stunttiauto jäi pitkäksi aikaa pimentoon, mutta se löytyi vuonna 2017 Meksikosta romuttamolta. Samoin itse Steve McQueenin käyttämä auto pysyi yksityisessä omistuksessa poissa julkisuudesta 40 vuoden ajan, kunnes Ford seurasi sen jälkiä ja lainasi sen vuonna 2018 pidettyyn autonäyttelyyn. Tänä päivänä romuttamolta löytyneen yksilön arvon arvellaan nousevan yli miljoonaan dollariin, kun taas paremmassa kunnossa olevan Mustangin arvo kohoaa yli kolmen miljoonan dollarin.
James Bond ja Aston Martin DB5
James Bond -elokuvat ovat jo itsessään klassikoita; tämä Ian Flemmingin luoma englantilainen salainen agentti on tähdittänyt kymmeniä elokuvia, ja hänen roolissaan on nähty lukuisia juhlittuja näyttelijöitä. James Bond ja casino on melkein yhtä tunnettu yhtälö kuin James Bond ja Aston Martin. Vuonna 1964 ensi-iltansa saanut ”Kultasormi” toi kaiken kansan ihailtavaksi 1960-luvun upeuden Aston Martinin mallin DB5. Tätä mallia valmistettiin vain vuosina 1963-1965, ja niitä on maailmalla vain rajoitettu määrä – suurin osa keräilijöiden hallussa. Elokuvassa auto oli Sean Conneryn näyttelemän James Bondin henkilökohtainen kulkupeli, ja siitä löytyi suuri joukko agentin työn vaatimia erikoisvarusteita.
Tarvikkeiden joukkoon kuuluivat muun muassa luodinkestävä suojakilpi, heittoistuin, konekivääri, savuverhokone ja öljyä auton taakse levittävä mekanismi. Lisäksi autosta löytyivät kääntyvät rekisterikilvet, joissa oli vaihtoehtoina useiden eri maiden rekisterinumeroita. Vaikka nämä varusteet olivat elokuvan teon aikaan vain kuvitteellisia, osa niistä lisättiin autoon oikeasti myöhemmin markkinoinnin tarkoituksiin. Alkuperäinen Aston Martin DB5 nähtiin yhteensä kymmenessä Bond-elokuvassa, mutta hiljattain se huutokaupattiin Kaliforniassa Montereyssä 6,38 miljoonan dollarin hintaan. Erikoisvarusteistaan huolimatta se on täysin tiekelpoinen ja laillinen, joskin sitä tuskin tullaan enää näkemään maantieajossa.
Paluu tulevaisuuteen ja DeLorean DMC-12
Futuristisessa tieteiskomediatrilogiassa ”Paluu tulevaisuuteen” nähty DeLorean DMC-12 on auto, jonka jokainen elokuvan ystävä osaa yhdistää juuri kyseiseen kassamagneettiin. Paluu tulevaisuuteen -elokuvien ykkösosa oli julkaisuvuotensa 1985 eniten lipputuottoja tuonut elokuva. Siinä nähty kuuluisaksi noussut DMC-12 on ainoa malli, jota DeLorean Motor Company valmisti, joten autosta voidaan puhua lyhyesti vain nimellä DeLorean. Niitä valmistettiin vain vuosina 1981-1983, ja ne kuuluvat edelleen keräilijöiden ykköskohteisiin. Tämän coupé-mallisen auton erikoisuus on se, että sen kaksi ovea avautuvat alhaalta ylöspäin kuin linnun siivet.
Ruostumattomasta teräksestä valmistettu, V6-moottorilla varustettu DeLorean nähtiin kaikissa elokuvasarjan kolmessa osassa, koska sen rooli oli tärkeä tarinan kannalta. DeLorean toimii elokuvassa plutoniumilla käyvänä aikakoneena – sen rattiin hypätessä saatat löytää itsesi toiselta vuosikymmeneltä. Tulevaisuuteen päästäkseen DeLoreanin vauhtimittarin piti nousta osoittamaan 140 kilometriä tunnissa. Tämä sujui autolta hetkessä, sillä Eurooppaan myydyt mallit kiihtyivät nollasta sataan 8,8 sekunnissa, ja Yhdysvaltoihin myydyt 10,5 sekunnissa. DeLoreanin valmistusoikeudet on myyty uudelle omistajalle, ja sen uusi nousu tullaan näkemään lähitulevaisuudessa – tarkasta julkaisuhetkestä ei kuitenkaan ole vielä tietoa.
Batman ja Batmobile
Batmobile on monen mielestä legendaaristen elokuva-autojen numero yksi. Siitä on nähty useita versioita, mutta parhaiten mieliin on painunut vuoden 1966 alkuperäisen Batman-elokuvan Fordin Lincoln Futura -mallista rakennettu Batmobile. Lepakkomiehen auton suunnitteli George Barris, ja se valmistui vain muutamia viikkoja ennen kuvausten alkua. Tämä amerikanrautojen klassikko oli jo itsessään komea näky, ja Batmanin punamustaksi paholaiseksi muokattuna se piirtyi lähtemättömästi elokuvayleisön verkkokalvoille. Elokuvassa autosta löytyy lukuisia supersankarille tarpeellisia erikoisvarusteita, mutta todellisuudessa niitä ei alkuperäisessä Batmobilessa ollut. Se on silti yksi elokuvakankaiden kauneimmista vauhtihirmuista.