Välillä kun porukalla ajetaan pidempää matkaa, myös takapenkin matkustajilla alkaa aika käydä pitkäksi. vaikka ikää olisinkin tullut enemmän. Lasten kanssa se on tuttua, että takapenkiltä kuuluu tasaisesti pientä kyselyä ja valitusta, mutta sama toistuu myös aikuisten kanssa matkustaessa. Mikä sitten avuksi, jos matkana kuitenkin lähes koko päivän kestävä ajelu Suomen sisäisessä liikenteessä?
Neuvo yksi: suunnittelu
Jos ajomatkaa on useampi sata kilometriä, on hyvä miettiä etukäteen reitti. Jos reitti on ennalta tuntematon kannattaa etukäteen myös perehtyä, missä ovat matkan varrella olevat isommat huoltoasemat ja valita niistä sopivat välietapit. Liian pitkä yksittäinen taipale saa koko matkaporukan huonolle tuulelle. Netistä löytyy hyvät välineet matkan suunnitteluun ja koko suunnitelman voi sitten vaikka ladata itselleen Google mapsiin tai auton omaan navigaattoriin, jos autossa sellainen löytyy – kuten aika monessa Suomen teillä liikkuvassa autossa jo on.
Suunnittelu ja suunnitelman kertominen toisille antaa myös matkustajille rauhan ja etukäteistiedon matkan edistymisestä. On helpompi olla matkustajana, kun tietää koska pääsee jaloittelemaan, juomaan kahvin ja koska pysähdytään syömään.
Varsinkin jos olet lähdössä matkaan täyssähköautolla, on hyvä varmistaa matkanvarrella saatavilla olevat latauspisteet, sillä isolla kuormalla ja kovemmalla vauhdilla autosi sähköt kuluvat nopeammin kuin yksi ajaessa kaupunkiolosuhteissa.
Neuvo kaksi: tekemistä autoon
Pitkällä ajomatkalla on aina osa matkustajina, vaikka kuskia vuoroteltaisiin ja on hyvä olla edes vähäksi aikaa jotain tekemistä autossa matkatessa. Onneksi käytännössä koko Suomessa toimii kohtuullinen matkapuhelinverkko, ja puhelimet ovat koko ajan verkossa. Silloin voi vaikka autossa matkatessa katsella omasta älypuhelimestaan elokuvia tai pelailla pelejä. Rahapeleihinkin on saatavilla ilmaiskierroksia, ilman että tarvitsee omaa rahaa laittaa, ja klikkaa tästä lisätietoja miten. Netin rahapelit ovat yleensä täysin pelattavissa mobiilisti ja saatavilla on pelit myös ilman maksuja eli leikkirahalla. Rahapelien lisäksi netin ihmeellisessä maailmassa on tuhansia mobiilipelejä kaikesta mahdollisesta- niin autopelejä kuin maailman valloitusta.
Se että omalla puhelimellaan sitten katselee elokuvia tai pelailee mobiilipelejä, ei välttämättä ole parasta sosiaalista kanssakäymistä mutta vaihtoehtona voi porukan kanssa pelata samaa peliä tiiminä. Monet mobiilipeleistä mahdollistaa tiimipelaamisen ja autossa voi kuskin lisäksi olla juuri sopiva määrä pelaamaan esimerkiksi PUBG peliä tiiminä, muutenkin mobiilipelit mahdollistavat porukkapelaamisen aivan eri tavalla kuin ennen.
Erilaiset tietokilpailut toimivat myös autossa, mutta jotta se ei olisi vain satunnaista kyselyä, voidaan matkalle ottaa vaikka Trivial Pursuit kysymykset ja ruutuvihko, jolle sitten lasketaan oikeat vastaukset ja eniten oikeita vastauksia saanut voittaa vaikka seuraavalla pysähdyksellä jotain.
Neuvo kolme: kuskinvaihto
Jos ajetaan pitkää matkaa, etkä ole normaalisti sitä tehnyt, on hyvä välillä vaihtaa kuskia. Pitkän automatkan ajaminen yhtäkkiä saattaa väsyttää mielen ja tehdä ajamisesta puuduttavaa, vaikka muuten tykkäisi olla kuskina. Siksi olisi hyvä, jos porukasta ainakin yksi toinenkin olisi ajokuntoinen ja kuskivaihto onnistuisi, vaikka tunnin tai parin ajamisen jälkeen. On aina parempi, kun kuskina on skarppi kuski, kun ajamiseen tylsistynyt väsynyt vaihtoehto.
Tarkista auto
Ennen pidempää ajomatkaa on hyvä tarkistaa myös auto. Missä kunnossa ovat auton renkaat, onko nestesäiliössä pesunestettä, missä kunnossa ovat pyyhkijät?
Kokemuksesta voin kertoa, ettei ole kiva havaita keskellä ei mitään huonossa kelissä, että nestesäiliö on tyhjä ja pyyhkijätkin ovat parhaat aikansa nähneet. Siihen samaan tilanteeseen, jos vielä osuu ilta, ja porukka autossa väsynyttä, niin katastrofin ainekset ovat jo kasassa. Ei välttämättä minkään onnettomuuden, mutta sosiaalisen katastrofin sillä siinä tilanteessa voi helposti sanoa jotain toisille, jota ei oikeasti tarkoita.