Peliteollisuus on todella mielenkiintoinen ala. Alalla toimiminen kiinnostaa monia ja ala tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja uran kannalta. Pelien valmistaminen ja koodaaminen on suosittua puuhaa, mutta kuinka pelitaloihin pääsee töihin? 

Kiinnostipa sinua sitten kolikkopelit netissä tai isojen studioiden konsolipelit, pelialalta löytyy runsaasti vaihtoehtoja. Mutta kasvavalla alalla toimiminen vaatii erityisosaamista ja pelisuunnittelijana sinun tulee pystyä erottumaan joukosta, jotta pelivalmistajat kiinnittävät huomion juuri sinuun. Jos siis harkitset alalle suuntaamista, tässä hieman vinkkejä siihen, kuinka suuret pelivalmistajat rekrytoivat uusia työntekijöitä. 

Pistä hakemusta menemään myös muulloin 

Vinkkejä pelialalle hakemiseen

Toki hakemuksia ja ansioluetteloja ei tarvitse säästellä vain varsinaisiin hakemuksiin. Monissa pelitaloissa on tietenkin suuret henkilöstöosastot, jotka lukevat mielellään ammattilaisten hakemuksia läpi vuoden. Oikea henkilö voidaan palkata pelisuunnitteluprojekteihin, vaikkei varsinaista paikkaa olisikaan julkaistu. 

Kannattaa siis ehdottomasti lähestyä mielenkiintoisia työnantajia aina, kun koet olevasi juuri oikea henkilö yrityksen palvelukseen. Vaikket saisikaan roolia juuri sillä hetkellä, tulee hakemuksesi usein olemaan firman tiedostoissa ja siten se voi pompahtaa heidän mieleen kun seuraava avoin paikka avautuu. Ylipäätänsä verkostoituminen alan tekijöiden kanssa auttaa. Siksi kannattaa esimerkiksi harkita eri pelitapahtumissa kiertämistä ja pelivalmistajille puhumista. Ota mukaan kopioita ansioluettelostasi ja jaa niitä rohkeasti mielenkiintoisille pelitaloille. Mitä enemmän kontakteja luot, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on päästä pelitalojen palkkalistoille!

Perinteinen hakuprosessi

Pelitaloihin töihin hakeminen ei tavallaan eroa mistään muusta roolista. Valmistajat ilmoittavat avoimista paikoista eri medioissa ja rekrytointisivuilla. Hakijoiden tulee lähettää hakemus, johon liittyy yleensä hakijan oma ansioluettelo, avoin hakemus sekä usein esimerkiksi portfolio menneistä töistä. Joskus hakemuksessa on liitteenä erilaisia kysymyksiä, joihin sinun tulee vastata. 

Peliyhtiöt valitsevat sitten hakemusten joukosta ne mielenkiintoisimmat ja suosituimmat seuraavaan vaiheeseen. Tähän kuuluu yleensä suullinen työhaastattelu. Nämä voidaan toteuttaa niin puhelinhaastatteluna, että paikanpäällä tapahtuvana haastatteluna. Hyvin usein hakija voidaan kutsua useampaan haastatteluun ja lopulta pelivalmistaja valitsee sitten sopivan henkilön hommaan. 

Pelisuunnittelijoiden tärkeimmät ominaisuudet 

Vinkkejä pelialalle hakemiseen

Mitä ovat sitten ne yleisimmät taidot, joihin pelitalot kiinnittävät huomiota? Jotta saat mahdollisimmin paljon huomiota hakemuksellasi, kannattaa varmistaa, että omat kykysi ovat juuri niitä, joita pelitalot haluavat hakijoilta. 

Niihin tärkeimpiin taitoihin liittyy yleensä harhaluulo, että hakijalla tulee olla varsinainen pelialan tutkinto. Totuus on kuitenkin se, että alalla toimii monia huippunimiä, jotka eivät välttämättä ole saaneet juuri pelialaan liittyvää koulutusta. Toki pelialan koulutus ei missään nimessä ole haitaksi, mutta ilman sitäkin on mahdollista päästä suunnittelemaan ja toteuttamaan pelejä. 

Pelivalmistajalle on yleensä ehdottoman tärkeää, että hakija osoittaa seuraavia taitoja ja ominaisuuksia: 

Koodaaminen 

Koodaus on keskeinen osa pelisuunnittelua ja siksi sinulla tulee olla kyky ohjelmointiin. Pelisuunnittelun kannalta ohjelmointikielten hallitseminen ei aina ole se pää taito, joka sinun tulee osata, mutta siitä on hyötyä lähes kaikissa suunnittelun vaiheissa. 

Eri pelitalot käyttävät eri ohjelmointikieliä ja siksi useiden eri kielten osaaminen on hyödyllistä. Toki voit panostaa myös vain tiettyyn kieleen, riippuen siitä kiinnostavatko sinua eniten kännyköiden kolikkopelit vai esimerkiksi konsolipelit. 

Sosiaaliset ja kommunikaatiotaidot 

Pelit suunnitellaan lähes aina osana isompaa ryhmää, joten kyky toimia ryhmässä on erityisen tärkeää. Sinun tulee pystyä tulemaan toimeen hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa ja olla kyvykäs kommunikoimaan monipuolisesti. On tärkeää, jotta osaat ilmaista itseäsi ja tuoda ajatuksiasi julki. Tämän lisäksi muiden mielipiteiden kunnioittaminen ja kuunteleminen on tärkeää. Jos tykkäät lähinnä sooloilla, niin peliala ei välttämättä ole paras paikka sinulle. 

Intohimo peleihin 

Peliala on täynnä kilpailua ja tekijöitä riittää erilaisiin tehtäviin. Jotta pelitalot kiinnittävät sinuun huomiota, tulee sinun pystyä näyttämään, että olet oikeasti kiinnostunut alasta. Intohimo peleihin on tärkeää, jotta voit tehdä laadukasta työtä tällä vaativalla alalla. Tieto alasta sekä esimerkiksi valmistajien aiemmista peleistä on todella tärkeää, jotta voit kiinnittää rekrytoijien huomion. Kannattaa siis ehdottomasti tutkia alaa tarkemmin ja jatkaa peliharrastusta vaikkapa opintojen aikana – siitä on ihan oikeasti hyötyä alalle pyrkiessä! 

Kolme keinoa kartuttaa kokemusta pelialalta 

Vaativalle alalla vaaditaan usein jonkin verran aiempaa kokemusta. Tämä on tietenkin usein todella hankalaa vastavalmistuneille hakijoille, sillä oma aika on usein mennyt opintojen loppuun suorittamiseen. Jotta voit kartuttaa kokemusta esimerkiksi opintojen aikana, kannattaa seuraavat keinot pitää mielessä: 

Pidä silmät auki harjoitteluille 

Monet suurimmat pelitalot tarjoavat usein harjoittelumahdollisuuksia opiskelijoille ja vastavalmistuneille. Nämä voivat olla muutaman viikon mittaisia tai useamman kuukauden kestäviä jaksoja, eikä niistä välttämättä aina makseta palkkaa. Hakemuksia kannattaa kuitenkin laittaa menemään aina kun se on mahdollista. 

Osa-aikaiset työt 

Alalta löytyy silloin tällöin osa-aikaisia työtarjouksia. Niitä on varsin harvoin, mutta pidä silmät auki ja tartu tilaisuuksiin mahdollisuuksien puitteissa. Erilaisia tarjouksia on mahdollista löytyy esimerkiksi rekrytointifirmojen avulla. Joskus myös pienemmät, palkattomat osa-aikatyöt kannattavat mikäli se vain on sinulle mahdollista. Näin saat luotua verkostoja ja pistettyä niin sanotusta jalkaa alan oven väliin. 

Itsenäiset projektit 

Kannattaa ryhtyä kokeilemaan koodaamista ja pelisuunnittelua vapaa-ajalla. Joihinkin peleihin voi lisäksi luoda ilmaiseksi lisäosia ja tämäkin on loistavaa harjoitusta alaa varten. Näytä intohimosi pelejä kohtaan omien projektien merkeissä! 

Peliala on vaativa ja täynnä kilpailua. Sille on kuitenkin mahdollista päästä, mikäli olet valmis tekemään töitä unelmaasi kohden!