Turvallisesti liikenteessä
Autolla ajaminen on monelle mieluista puuhaa ja monet 18 vuoden kynnyksellä olevat odottavatkin kuin kuuta nousevaa, että pääsevät ajamaan ajokorttinsa täysi-ikään tullessaan. Ajointo ei monella myöskään hiivu vanhetessa, vaan autoilu on joillekin hyvin tärkeä harrastus pitkin elämää. Ja hauskaahan se onkin! Autoillessa täytyy kuitenkin tietää mitä tekee, tuntea liikennesäännöt, tietää hieman auton mekaniikasta ja muistaa olla itse tarpeeksi levännyt ja hereillä, jotta autoilu säilyy kaikille turvallisena tapana liikkua.

Liikenteeseen hyvin levänneenä



Liikennesäännöt hallintaan
Säännöt ovat olennainen osa mitä tahansa aktiviteettia. Pokeripeliä on hankalaa voittaa sääntöjä tuntematta, jalkapalloa on hankala pelata joukkueena, jos yksikin pelaaja ei tiedä sääntöjä ja esimerkiksi ratsastustunneilla tulee tietää, mitä sääntöjä täytyy noudattaa. Liikenteessä säännöt pelaavat erityisen tärkeää roolia, sillä kyseessä on sekä kanssaihmisten että oma turvallisuus. Meidän kaikkien tulee opetella liikennesäännöt, kun olemme hankkimassa ajokorttiamme. Joskus liikenteessä ollessa kuitenkin tuntuu siltä, että kaikki eivät todellakaan tiedä liikennesääntöjä. Se saattaa johtua siitä, että joku on yli-itsevarma omista taidoistaan tai yksinkertaisesti jotkut liikennesäännöt ovat unohtuneet vuosien mittaan. Etenkin sellaisella henkilöllä, joka esimerkiksi ajaa harvoin. Lisäksi liikennesäännöt saattavat muuttua vuosien mittaan, siksi on hyvä pysyä hereillä ja pitää itsensä tietoisena uusista muutoksista.
Kaiken lisäksi autoilijoiden seassa liikkuvat myös jalankulkijat ja pyöräilijät, on siis tärkeää tietää, milloin kenenkin tulee väistää ja ketä. Ristiriitatilanteissa on autoilijan aina hyvä väistää sekä jalankulkijoita että pyöräilijöitä, sillä ovathan he heikommassa asemassa mahdollisen törmäyksen tapahtuessa.

Pidä auto hyvässä kunnossa
Eräs toinen elementti, joka lisää turvallisuutta liikenteessä, on oman auton pitäminen hyvässä kunnossa. Auton pitäminen ei ole mistään halvimmasta päästä ja siitä joutuu maksamaan muun muassa ajoneuvoveroa, renkaita tulee vaihtaa ja autoa tulee käyttää katsastuksessa useammin tai harvemmin riippuen auton iästä. Lisäksi polttoaineeseen, auton vakuutuksiin, huoltomaksuihin, parkkimaksuihin ja itse auton maksamiseen menee rahaa. Oman auton hankkimista kannattaa siis harkita ja kun sen sitten päättää hankkia, kannattaa siitä pitää hyvää huolta – niin rahallisista kuin turvallisuus syistäkin.
Renkaat ovat tärkeimpiä elementtejä koko autossa (mitä turvallisuuteen tulee), sillä ovathan ne osat, jotka ovat yhteydessä maanpintaan. Renkaiden ilmanpaine kannattaa tarkistaa suunnilleen kerran kuukauteen – itse rengaspainemittari on helppo käyttää ja kulettaa aina mukana. Kun renkaidesi rengaspaineet ovat oikeanlaiset, säästää se sinun rahojasi myös taloudellisesti. Syy tähän on se, että tuolloin polttoainetta kuluu optimaalisen verran ja renkaat kuluvat tasaisemmin. Myös renkaiden urasyvyyksiin on olemassa säännöksiä ja ne kannattaakin tarkistaa sekä lisäksi tarkkailla muutenkin omien renkaiden kuntoa sen varalta, että niissä näkyisi alkavia halkeamia.

Liikenteeseen hyvin levänneenä



Auton lasinpesunestesäiliötä tulee täyttää vähän väliä ja silloin onkin oiva aika tarkistaa myös muut auton nesteet. Moottori tarvitsee toimiakseen öljyä, jäähdytysnestettä, jarrunestettä sekä ohjaustehostimen nestettä. Näiden tarkastaminen vähin välein on hyvä idea ja sillä voidaan välttyä vakaviltakin onnettomuuksilta.
Myös auton valoista on hyvä pitää huolta ja etenkin täällä Suomessa niiden tärkeys korostuu pimeinä aikoina. Liikenteessä näkee valitettavan usein autoja, joilta polttimot on unohtunut vaihtaa. Pidä siis silmällä, että sinun autossasi kaikki tarvittavat valot palavat! Valojen lisäksi auton pyyhkimillä on suuri vaikutus liikenneturvallisuuteen. Jos pyyhkimet ovat huonossa kunnossa, ne saattavat jättää auton ikkunoihin rantuja ja nämä taas saattavat peittää näkökenttää – etenkin kun kuljetaan suuremmissa nopeuksissa. Nämä voivat aiheuttaa yllättävänkin vaarallisia tilanteita. Mitä ikkunoihin tulee, kannattaa myös vaihtaa raitisilmasuodatin tietyin aikavälein, sillä se vaikuttaa ikkunoiden huurtumiseen ja näin ollen kuskin näkökenttään.

Liikenteeseen vain hyvin levänneenä
Harmittavan monet liikenneonnettomuudet sattuvat siitä syystä, että kuski on nukahtanut rattiin, ollut juovuksissa tai vain niin väsynyt, että reagointikyky on hyvin huono. On siis tärkeää kunnioittaa sekä omaa että muiden turvallisuutta ja lähteä liikenteeseen vain silloin, kun on hyvin levännyt. Jos tulee esimerkiksi ajaa pitkiä matkoja yksin, täytyy huolehtia siitä, että pitää vähän väliä lepotaukoja ja parhaassa tapauksessa jakaa vaikka pidemmän ajomatkan kahden päivän välille. Humalassa ajamisen tulisi taas olla ehdoton ei, kieltäähän meidän lakimmekin sen.
Uusien kuskien on hyvä ajaa mahdollisimman usein, jotta ajaminen ja siinä tapahtuvat eri toiminnot rutinoituvat mahdollisimman hyvin. Näin kuskin ei tarvitse kiinnittää ajatuksiaan itse auton hallintaan vaan hän pystyy kohdistamaan aivojensa toiminnot ympärillä olevaan liikenteeseen ja sen tutkailuun.
Kun kaikki huolehtivat omalta osaltaan sekä itsestään, autostaan ja liikennesäännöistä, ovat todennäköisyydet onnettomuuksille hyvin paljon pienemmät ja kaikilla on mukavampaa liikenteessä.