Matkustaminen on kivaa ja mukavaa puuhaa ja se voi tuoda perheelle unohtumattomia elämyksiä. Lomakausi tarjoaa runsaasti erilaisia elämyksiä, joihin matkustaminen monelle perheelle on helpointa tehdä autolla. Automatkailu voi olla myös puuduttavaa erityisesti perheen pienimmille, jolloin vinkit miellyttävämpään autoiluun ovat enemmän kuin toivottuja.

Moni meistä muistelee kesän matkoja, jotka on tehty perheen kanssa autossa. Olipa kyseessä matka mökille, mummolaan tai jopa Euroopan kaupunkeihin, on kulkupelinä toiminut usein auto. Mieleen muistuu hetket tutuista ja tuntemattomista maisemista, tankkaustauoista ja säännöllisesti soivista kesähiteistä.

Toisaalta muistissa on myös ne hetket, jolloin automatkat tuntuivat ikuisuudelta ja päämäärä häämötti jossain kaukaisena kangastuksena. Tylsyys on lapselle joskus ihan hyväksikin, mutta aikuinen saattaa kaivata vinkkejä takapenkin matkustajien viihdyttämiseen. Aikuinen voi myös suunnitella auton ulkopuolisia aktiviteetteja itselleen, joista inspiraatiota tarjoaa muun muassa hilavitkutin.com.

Erilaiset arvuutteluleikit kehittävät ja viihdyttävät

Automatkan aikana voi leikkiä yllättävän monia leikkejä ja pelejä. Ne eivät yleensä vaadi välineitä eikä varsinaisia leluja, vaan ainoina vaatimuksina lienevät virkeä mieli ja kiinnostus leikkiä kohtaan. Suomen maantiet ovat pitkiä ja niitä kuluttaa useakin auto, mikä tarkoittaa, että autossa istuva perhe kohtaa matkan aikana useita tien toisella puolella vastaantulevia autoja. Näitä vastaantulevia autoja voidaan arvuutella perheen kesken.

Käytännössä tämä tehdään siten, että jokainen autossa istuva matkustaja valitsee itselleen yhden mieluisimman automerkin ja värin. Sen jälkeen tarkkaillaan tien vastakkaisia autoja ja syynätään niiden merkkejä ja värejä. Aina, kun vastaan ajaa auto, jolla on matkustajan valitsema merkki tai väri tai molemmat, saa tämä matkustaja itselleen pisteen. Perhe voi sopia pisterajasta, jonka voittajan pitää saavuttaa pelin ratkaisemiseksi. Voittaja voi olla esimerkiksi se, joka on saanut kerättyä itselleen yhteensä 15 pistettä.

Vastaantulevia autoja voi arvuutella myös määrän mukaan. Perhe voi nimittäin veikata, kuinka monta autoa tietyllä matkalla tai tiettynä aikana tulee vastaan. Voittajaksi voidaan julistaa se, joka on pystynyt veikkaamaan autojen määrää esimerkiksi perheen matkatessa Lahdesta Heinolaan tai ollessa autossa puolen tunnin ajan. Numeroista kiinnostunut aikuinen voi viihdyttää itseään myös menemällä osoitteeseen sudoku24.io, joka tarjoaa mielenkiintoisia ja eritasoisia haasteita sudokun ystäville.

Sanaseppoilu hauskaa autossakin

Jos autossa istuu enemmän verbaalisesti lahjakkaita pieniä ja suuria matkustajia, voi ajankuluksi keksiä sanoja ja tarinoita muodostavia leikkejä. Yksi tapa tähän on kiinnittää katseet edessä ajavien tai vastaantulevien autojen rekisterikilpiin. Tämä etenee yksinkertaisesti siten, että jokainen matkustaja muodostaa näkemästään auton rekisterikilvestä lauseita, jotka voivat olla esimerkiksi KPJ = Koira pulikoi joessa.

Pienet runoilijat ja iskulauseiden keksijät voivat viedä sanaseppoilun toisellekin tasolle. Autossa voidaan luoda yksi yhteinen kesätarina, jota jokainen jatkaa vuorotellen yhdellä lauseella. Automatkasta tulee oitis jännittävä, kun yhdessä keksitty kertomus voi saada yllättävän käänteen yhdellä lausahduksella.

Kolmas tapa hieroa kielellisiä nystyröitä on niin kutsuttu kirjainpeli, jossa auton matkustajat valitsevat tietyn kirjaimen, jolle se keksii erisnimiä vuorotellen. Se, jonka nimikaivo kuivuu nopeimmin, putoaa pelistä pois.

Autoon voi ottaa kevyitä tarvikkeita leikkejä varten

Autoon on mahdollista ottaa myös mukaan tiettyjä tavaroita, jotka auttavat ja tukevat lasten viihdyttämisessä. Leluiksi kelpaavat esimerkiksi pelikortit, äänikirjat, sanaristikot, helpot sudokut, väritys- ja puuhakirjat ja sarjakuvat. Jos matka on todella pitkä, voi harkintaan ottaa myös erilaiset netissä katsottavat lasten sarjat tai elokuvat. Pelikonsolit ja muut digitaaliset pelit ja lelut voi myös ottaa harkitusti mukaan, kunhan niiden käyttö sujuu kohtuullisesti ja ongelmitta.

Musiikin ystävät voivat pystyttää autoon levyraadin. Levyraadissa autossa istuvat kuuntelijat arvioivat radiossa soivia lauluja antaen niistä pisteensä kommentteineen ja perusteluineen. Vastaavasti levyraadissa voi myös arvuutella artistien ja laulujen nimiä.