Kuskin on huolehdittava siitä, että autossa on kelin edellyttämät renkaat. Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva
Eteläistä Suomea myöten talvisemmaksi muuttunut sää laittaa autoilijoille painetta talvirenkaiden vaihtamiseen, mikäli se on vielä tekemättä. Liikenneturva muistuttaa, että renkaiden kunto on syytä tarkistaa vaihdon yhteydessä – ja että auto on syytä jättää kotiin, mikäli alla on keliin sopimattomat renkaat.
Lämpötila on painunut pakkasen puolelle jo etelässäkin. Talvirenkaiden vaihto onkin nyt ajankohtaista ympäri Suomen, jos niitä ei jo alla ole.
”Renkaanvaihdon ajankohdassa on otettava huomioon sekä keli että oma ajoympäristö. Tällä hetkellä monin paikoin saattaa olla jo se tilanne, että kesärenkailla varustettu auto kannattaa jättää suosiolla kotiin töihin lähtiessä – varsinkin aamulla”, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.
”Jossain ajokeli voi toki olla vielä sellainen, että ilman talvirenkaita pärjää ainakin omassa lähiympäristössä. Pitää kuitenkin muistaa, että olosuhteet voivat muuttua nopeasti ajettaessa paikasta toiseen. Keli voi vaihdella runsaasti vuorokaudenajankin mukaan. Kuskin on huolehdittava siitä, että autossa on kelin edellyttämät renkaat”, muistuttaa Elovaara.
Talvirenkaita on nykylain* mukaan käytettävä joulukuusta helmikuun loppuun. Nastattomia talvirenkaita saa käyttää kuitenkin ympäri vuoden. Nastallisia talvirenkaita saa käyttää 1.11. – 31.3. tai toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin – myöhemmän ajankohdan ollessa määräävä. Nastarenkaita saa siis kuitenkin käyttää muunakin aikana, jos keli sitä edellyttää.
Joka seitsemäs tarkistaa renkaiden kunnon vain vaihdon yhteydessä
Renkaiden kunto – siis esimerkiksi riittävät urasyvyydet – kannattaa tarkistaa vähintäänkin niiden vaihdon yhteydessä. Myös rengaspaineet kannattaa katsoa sekä vaihtaessa että säännöllisesti myös talven aikana. Huonokuntoiset tai vajaapaineiset renkaat ovat iso turvallisuusriski.
”Koko ajoneuvon hallinta riippuu renkaiden pitävyydestä. Jos niiden kunto tai itse vaihto-operaatio epäilyttää, kannattaa vaihto antaa ammattilaisten käsiin. Rengasliike voi samalla tarkistaa kumien kunnon ja muut oleelliset asiat”, vinkkaa Elovaara.
Liikenneturva kysyi** suomalaisilta joulukuussa 2018, miten he seuraavat autonsa renkaiden kuntoa. Yli puolet (58 %) raportoi seuraavansa kuntoa sekä renkaanvaihdon yhteydessä että muutenkin. Noin joka seitsemäs (15 %) kuitenkin ilmoitti tarkastavansa kunnon vain renkaanvaihdon yhteydessä. Vain neljä prosenttia vastaajista tunnusti, ettei juurikaan seuraa renkaiden kuntoa.
”Tien päällä kannattaa kuitenkin muistaa, että hyväkuntoisetkaan renkaat eivät auta, jos kuljettajan oma toiminta ei ole kunnossa. Oikea ajonopeus, riittävät turvavälit ja muu ennakointi tekevät matkanteosta turvallista”, muistuttaa Elovaara.
Katso myös:
*Uuden, 1.6.2020 voimaantulevan tieliikennelain myötä talvirenkaiden käyttöaikaa koskevat säännöt muuttuvat. Talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana. Kuitenkin myös kesärenkaita saa tuona aikana käyttää, jos alueella vallitsee ”kesäkeli”. Säällä tai kelillä, jolloin talvirenkaiden käyttöä edellytetään, tarkoitetaan tieolosuhteita, joissa alueen tieverkolla, myös pienemmät tiet huomioon ottaen, on tarve käyttää talvirenkaita olemassa olevan tai mahdollisen liukkauden vuoksi. Yksittäistapauksessa liikenteenvalvoja määrittelee, onko olosuhde sellainen, että talvirenkaita on käytettävä. Toisin sanoen uuden lain myötä esimerkiksi syksyllä talvirenkaita ei tarvitse vaihtaa pelkästään kalenterin perusteella. Auton käyttäjän tulee silti huolehtia ennakoiden, että talvi ei pääse yllättämään, ja alla on lain edellyttämät renkaat.
**Liikenneturva selvitti suomalaisten renkaiden kunnon seuraamista kyselytutkimuksella joulukuussa 2018. Tutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 1009 henkilöä, joista autoilevia oli 795.