Autoteollisuus on mullistunut vuosikymmenien saatossa. Auto on aikojen saatossa toiminut niin statussymbolina, kätevänä liikkumisen tapana kuin ehdottoman tärkeänä hyödykkeenä monelle teollisuuden alalle. Menneiden vuosikymmenien valtavan suuret bensasyöpöt autot ovat kuitenkin vähitellen väistymässä. Nykypäivän rikkaimmat autonomistajat ostavat usein joko kalliin erikoisvarustellun urheiluauton tai ekologisemman ja huipputeknologiaa sisältävän menopelin, joka kulkee vaihtoehtoisilla polttoaineilla. Tämän päivän autoteollisuus luottaakin erilaiseen teknologiaan paljon. Mitä tavallisimmissakin autoissa on nykyään ajoa helpottavaa teknologiaa, joka antaa kuskille mahdollisuuden tarkkailla omaa ajoaan paremmin kuin koskaan aiemmin. Myöskään turvallisuudesta ei haluta nykyisin tinkiä.

Älyteknologia autoissa

Tämän hetken trendit autoteollisuudessa

Tämän vuoden kohokohdat autoteollisuudessa keskittyvät nimenomaan älyteknologian ja sen tuomien etujen pariin. Meistä jokainen on kuullut utopisia tarinoita itseohjautuvista autoista, jotka ennakoivat muun liikenteen kulun paremmin kuin ihmiskuski. Kaikki tämä ei enää ole silkkaa utopiaa, sillä erityisesti Pohjois-Amerikassa on tehty lukuisia onnistuneita testauksia itseohjautuvien autojen kanssa. Esimerkiksi Über-taksipalvelu on ollut mukana kokeilussa, jossa takseja ohjaa tekoälyllä varustettu ohjausjärjestelmä. Monet testeistä ovat onnistuneet hyvin, mutta menestystä varjostaa itseohjautuvien autojen projekti, jonka seurauksena yksi takseista osui liikenteessä jalankulkijaan kohtalokkain seurauksin. Onnettomuuden jälkeen kokeilu keskeytettiin ainakin hetkellisesti.

Itseohjautuvien autojen käyttöönottoa vastustavat vetoavat usein liikenneturvallisuuteen. Kulkuvälineen ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla täysin itseohjautuva, vaan siinä voi olla vain autonomisen ohjaamisen elementtejä, jotka tukevat ja helpottavat ihmiskuskin ajamista. Vaikka tämä parantaa turvallisuutta verrattuna täysin itseohjaavaan autoon, pelkona on se, että kuski ei keskity ajamiseen samalla tavalla olettaessaan auton tekevän tärkeimmät työt oman tarkkaavaisuutensa sijaan. Usein apuvälineet, kuten keskinopeuden säätimet ja peruutuskamerat, ovat kuitenkin koettu hyödyllisiksi ominaisuuksiksi, jotka lisäävät ajomukavuutta ja -turvallisuutta huomattavasti.

Tällä hetkellä kaikista futuristisimpia älyominaisuuksia sisältävät autot ovat tosin hyvin kalliita ja harvinaisia, mutta näiden kulkuvälineiden siirtyminen valtavirran kuluttajamyyntiin tuntuu olevan lähempänä kuin koskaan.

Ekologisempi liikenne

Tämän hetken trendit autoteollisuudessa

Nykypäivän kuluttajat ovat alkaneet ajatella maapallomme luonnonvaroja katoavina ja suojeltavina kohteina. Tästä kertovat useimmat valtavirran uutislähteet. Ekologisuus on yhtä lailla yksi kaikista tärkeimmistä ohjenuorista, joita autoalan huiputkin nykyisin noudattavat. Bensaa hurjat määrät nielevät turbomoottorit, jotka eivät lisää mitään etua käyttömukavuuteen tai taloudellisiin kustannuksiin, ovat mennyttä päivää. Toki tämän tyyppisiä autoja valmistetaan edelleen, mutta lähinnä satunnaisena kuriositeettina säännöllisen kuluttajamyynnin sijaan.

Myös erilaiset vaihtoehdot perinteiselle polttoaineelle kiinnostavat öljyn epävakaan hinnan vaihdellessa jatkuvasti. Esimerkiksi aurinkoenergialla ja sähköllä toimivat autot ovat jo tuttu näky myös suomalaisten teiden varrella, ja autoille on enemmän latauspisteitä kuin koskaan aiemmin. Esimerkiksi Toyota Prius on yksi suosituimmista ekologisuuteen panostavista automalleista. Tämä hybridiauto on suunniteltu kuluttajien helposti saatavaksi ja sitä on myyty miljoonittain ensimmäisen Prius-mallin ilmestyttyä markkinoille vuonna 2016.

Muiden valmistajien automallit panostavat ekologisuuteen seuraamalla kuljettajan ajotyyliä ja huomauttamalla, mikäli ajotapa on erityisen kuluttavaa. Luontoystävällisyyden lisäksi tämä on erittäin edullista myös kuljettajan kukkarolle etenkin pitkän aikavälin vertailussa, sillä omaa ajotyyliään tarkkailemalla voi säästää jopa tuhansia euroja joka vuosi. Yksiöiden ohella jopa maat seuraavat autokantansa vuosittaisia päästöjä, ja etenkin Euroopan Unioni on julkaissut lukuisia säädöksiä, jotka rajoittavat autojen tuottamia ilmansaasteita ja pyrkivät suojelemaan ympäröivää luontoa ja ihmisiä.

Uniikki muotoilu ja kustomointimahdollisuus

Auton muotoiluun kiinnitetään tänä päivänä yhä enemmän huomiota, ja vuosi 2019 on tuonut mukanaan uskomattoman tyylin omaavia kulkuvälineitä. Autot eivät enää nykyään saa muistuttaa laatikkomaista peltikasaa, vaan muotoilun ja estetiikan tulee olla huipussaan ja kaikki yksityiskohdat tarkkaan mietittyjä. Autovalmistajilla onkin hankala tehtävä käsissään: kuinka tehdä autosta mahdollisimman kestävä ja turvallinen, mutta samalla kaunis ja helppo ajettava?

Auton ei kuulu nykyisin olla pelkkää tusinatavaraa. Monet haluavat valita parhaat ominaisuudet, jotka ovat tärkeitä juuri omaa käyttöä varten. Kustomoitu autojen suunnittelu ja varustelu ovatkin avainasemassa huippuautoja valmistettaessa. Esimerkiksi erilaisten digitaalisten alustojen hyödyntäminen auton persoonallisessa suunnittelussa takaa sen, että kuluttaja voi muovata autosta itselleen juuri sopivan nopeasti ja helposti. Varaosat tuodaan parhaimmillaan omalle kotipihalle ja asennetaan heti paikoilleen, sillä tämän päivän kuluttaja haluaa oman näköisensä kulkuvälineen ilman turhia odotteluita.