Citroën, Peugeot ja DS Automobiles tarjoavat kevytautot heti lain vahvistuttua.

Eduskunnan Liikenne- ja viestintävaliokunta julkaisi 11.12.2018 hallitukselle mietinnön hallituksen aiemmin eduskunnalle tekemästä esityksestä liittyen ajoneuvolain, ajokorttilain sekä eräiden näihin liittyvien lakien muuttamiseen.

Valiokunnan mietinnössä ehdotettiin hyväksyttäväksi hallituksen aiemmin tekemä esitys muutamin nopeusrajoitettuihin henkilöautoihin liittyvin muutoksin.

Hallitukselle tehtyä mietintöä mukaillen, sen viesti oli: ”Mietintö esittää otettavaksi käyttöön uuden kansallisen T-ajoneuvoluokkaan asettuvan ajoneuvoryhmän nimeltä kevytauto. Tähän kuuluisivat tietyt mittakriteerit täyttävät, henkilöautosta muunnetut ja nopeudeltaan enintään 60 kilometriin tunnissa rajoitetut ajoneuvot. Kevytauton kuljettaminen edellyttäisi mopoautojen tavoin AM-luokan ajo-oikeutta.” Lain esitetään tulevan voimaan 1.11.2019 ja voimaan tulleessaan se mahdollistaisi 15-17 vuotiaiden sekä muiden AM-luokan ajokortin suorittaneiden tiellä liikkumisen mopoautoa merkittävästi turvallisemmalla ajoneuvolla.

Valiokunta on mietinnössään painottanut liikenteen ja liikenteessä liikkumisen turvallisuutta ja esittää useiden modernien turvavarusteiden säätämistä kevytautoihin pakolliseksi. Lisäksi valiokunta kehottaa autoalaa tarjoamaan kevytautokäyttöön sellaisia ajoneuvoja, joissa nuoria ja kokemattomia kuljettajia avustava turvallisuusvarustelu on mahdollisimman kattava.  Hallituksen esityksen mukaan muun muassa ajonvakautusjärjestelmä, ABS-jarrut ja jarruassistentti olisivat kevytautossa pakollisia. Näiden lisäksi erilaiset kuljettajaa avustavat turvallisuusvarusteet, kuten automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä, kaistavahti ja erilaiset varoitus- ja tunnistusjärjestelmät yleistyvät myös pienemmän kokoluokan autoissa kaiken aikaa.

Citroën, Peugeot ja DS –mallistojen useissa kevytautoiksi soveltuvissa pienikokoisemmissa malleissa, kuten Peugeot 208 Signature –mallissa, löytyy jo nyt vakiovarusteena mietinnössä mainitut edistyneemmät turvavarusteet. Lisävaihtoehtoja kevytautoiksi muutettavissa olevaan mallivalikoimaan tuovat edulliset turvavarustepaketit, kuten Citroën C3 –malliin saatava Safety pack –varustepaketti.

Nuoria kuljettajia kiinnostavat myös kevytautoista henkilöautojen tavoin löytyvät mobiilit liitettävyyspalvelut, kuten Apple Car Play, bluetoothin kautta toimivat äänikomennot, puhelu- tai eri musiikintoistovaihtoehdot. Vaihtoehtona löytyy myös automaattivaihteisto.

Mopoautoon verrattuna kevytauto on turvallinen ratkaisu niin kuljettajalle itselleen kuin muulle liikenteelle. Uusien autojen turvavarusteet sekä nykyaikaiset korirakenteet lisäävät turvallisuutta ja suojaa vahingon sattuessa. Erityisesti henkilöön kohdistuvat vahingot tulevat vähenemään kuljettajien siirtyessä mopoautoista turvallisempiin nopeusrajoitettuihin henkilöautoihin.

Lisäetua kevytauton hankintaan saadaan, jos kevytauto halutaan myöhemmin muuttaa takaisin henkilöautoksi ja kuljettajan hankkiessa normaalin ajokortin, voi hän jatkaa ajoa tutulla ja turvallisella ajoneuvolla ja ajoneuvon arvo säilyy mopoautoja paremmin.

Kevytauton takaisin henkilöautoksi palauttava toimenpide vaatii yksinkertaisen rajoittimen poiskytkennän ja muutoskatsastuksen henkilöautoksi. Toisaalta turvallisuussyistä rajoitinta ei kuka tahansa voi itse kytkeä pois ilman lyhyttä käyntiä valtuutetussa huoltoliikkeessä.

Nopeusrajoitettuja autoja koskeva laki tulee nykymuodossaan koskemaan omamassaltaan alle 1.500 kg painoisia henkilöautoja tai sähköautoissa alle 1.800 kg painoisia henkilöajoneuvoja.  Esitettyjen rajojen alle Citroënin mallistosta löytyvät suositut mallit C1, C3 ja C4 Cactus. Peugeot vastaavasti tarjoaa vaihtoehtoja malleissa Peugeot 108, 208 sekä 308.

Myös uusi premium-merkki DS tarjoaa houkuttelevia vaihtoehtoja kevytautoluokkaan. Pian markkinoille tuleva DS3 Crossback täyttää kaikki kriteerit ja sisältää ainutlaatuisen määrän teknologiaa ja turvavarusteita. Vaihtoehtoja tulee myös sähköautoihin, sillä Peugeot 208 ja DS3 Crossback tuovat vuoden 2019 aikana markkinoille täyssähköversiot.

Citroën, Peugeot ja DS Automobiles kannustavat turvallisuuden lisäämistä liikenteessä ja kannustavat kuluttajia turvallisen vaihtoehdon valintaan tarjoamalla nopeusrajoittimen kaikkine muutostöineen ilman lisähintaa kaikkiin lain ehdot täyttäviin malleihin. Etu koskee kaikkia uusia kevytautotilauksia, jotka tehdään ennen lain säätämistä eduskunnassa. Mikäli laki ei astu voimaan, voi asiakas peruuttaa tilauksen ilman kustannuksia.