Suomessa ajaa kesäkuussa vielä lähes 120 000 henkilö- tai pakettiautoa talvirenkailla – näistä jopa 25 prosenttia eli n. 30 000 nastarenkailla. Luvut on saatu Michelinin vuotuisesta kuluttajakyselystä suhteuttamalla vastausten prosentuaalinen osuus liikenteessä olevien henkilö- ja pakettiautojen kokonaismäärään, joka vuoden 2017 lopussa oli hivenen vajaa 3 miljoonaa.

Turvalliset kesärenkaat alle viimeistään juhannuksen liikenteeseen

Michelin Nordic toteutti kesäkuun ensimmäisellä viikolla jokavuotisen rengaskyselynsä autoilijoille.[1] Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa kysyttiin kustakin maasta tuhannelta autoilijalta, minkälaiset renkaat heidän autossaan on alla.

Kyselyssä esitettyihin vaihtoehtoihin suomalaisten autoilijoiden vastaukset jakaantuivat seuraavasti:

Kesärenkaat                               94%
Ympärivuotiset renkaat                 2%
Nastattomat talvirenkaat               3%
Nastarenkaat                               1%
Ei tiedä                                        –

Ruotsissa ja Norjassa oli kesärenkaisiin vaihtanut 93 prosenttia autoilijoista, kun taas Tanskassa vain 80 prosenttia oli näin tehnyt. Suomi on ainoa neljästä maasta, jossa oli jätetty nastarenkaat alle kesäksikin. Ympärivuotisten renkaiden osuus on Suomessa ja Norjassa kaksi prosenttia, Ruotsissa neljä prosenttia, mutta Tanskassa 12 prosenttia.

Mielenkiintoinen ero maiden välillä verrattaessa vuoteen 2014, jolloin kyselytutkimus vertailukelpoisena tehtiin ensimmäisen kerran, on se, että Suomessa kesärenkaiden osuus on pysynyt 93–94 prosentin tasolla koko tämän ajan, kun Ruotsissa kesärenkaiden osuus on kasvanut 85:stä 93 prosenttiin ja Norjassa 82:sta samoin 93 prosenttiin vain viidessä vuodessa.

– Liikenneturvallisuuden kannalta on kuitenkin huolestuttavaa, että niinkin moni autoilija luottaa kesäkeleillä talvirenkaisiin, jotka on kehitetty kylmälle ja talviselle kelille, sanoo Toni Rämet, Michelinin tekninen asiantuntija. – Olipa kyseessä nastarengas tai nastaton talvirengas (”kitkarengas”), sen kesärengasta pehmeämmän kumilaadun ominaisuudet eivät kesäisillä teillä riitä turvaamaan vakavilta tieltä suistumisilta ääritilanteissa. Riski on suurin sadekelillä. Kesärenkaat ovat auton ainoa oikea rengastus kesällä, sillä niiden ominaisuudet on suunniteltu toimimaan turvallisesti niin kuivilla kuin märillä kesäsäillä.

Oikea rengaspaine ja renkaiden hyvä kunto olennaisia turvallisuustekijöitä
Rengaspaineen vaikutus renkaan käyttäytymiseen sekä turvallisuuden että ajomukavuuden kannalta on tärkeä pitää mielessä. Se vaikuttaa myös renkaan kulumisnopeuteen ja polttoaineen kulutukseen. Oikeat rengaspaineet ilmoitetaan auton käsikirjassa, auton kuljettajanpuoleisen oven sivussa tai polttoainetankin kannessa.

Esimerkkinä vajaapaineisen renkaan vaikutuksista ajoturvallisuuteen mainittakoon, että:

–       0,5 barin vaikeuttaa auton hallinta kaarteissa ja märällä tienpinnalla, sillä renkaan kosketusalan muoto tien pintaan muuttuu epätasaiseksi. Autohan kulkee tiellä pelkästään renkaiden noin kämmenenkokoisen kosketusalan kannattamana;

–       1 barin vajaapaine pidentää jarrutusmatkaa märällä tiellä keskimäärin 11 metriä – eli kahden autonmitan verran.

Rengaspaine tulee myös sovittaa auton kuorman mukaiseksi. Kun kyydissä on koko perhe matkatavaroineen, renkaiden ilmanpainetta on nostettava 10-15 prosenttia normaalipaineeseen nähden. Käyttötilanteeseen sovitetut rengaspaineet vähentävät merkittävästi vaaraa joutua auton ohjautumisvirheistä johtuvaan luisuun.

– Aika moni tarkistaa rengaspaineen vain renkaiden vaihtamisen yhteydessä. Se ei riitä. Michelin suosittelee rengaspaineen tarkistamista kerran kuukaudessa sekä aina pitkille ajomatkoille täydellä kuormalla lähdettäessä. Samalla on helppo tutkia, ettei renkaan kulutuspinnassa tai sivuissa ole pistoja tai viiltovaurioita, jotka voisivat laajentua ajossa. Vaivan palkaksi voi lohduttautua sillä tosiasialla, että oikea rengaspaine myös vähentää polttoaineen kulutusta ja pidentää renkaan käyttöikää, huomauttaa Toni Rämet.

Michelinin viesti juhannus- ja kesälomaliikenteeseen lähtijöille on: varmista, että autossasi on hyväkuntoiset kesärenkaat ja että rengaspaineet ovat kohdallaan. Näin teet pienen teon, jolla on oman, kanssamatkustajiesi ja kaikkien tiellä liikkujien turvallisuuden kannalta suuri merkitys.


Lähde : Autoalan tiedotuskeskus, Liikennekäytössä olevan autokannan kehitys, 29.1.2018
Tutkimuksen suoritti SIFO tutkimuslaitos verkkokyselynä 4.-8.6.2018