Iitissä rakenteilla oleva Kymi Ring on hyvää vauhtia nostamassa Suomea moottoriurheilun kartalle aivan uudesta näkökulmasta. Siinä missä suomalaiset kuljettajat on jo vuosikymmenien ajan niittäneet mainetta maailmalla kylmäpäisinä kilpa-ajajina, on Suomesta puuttunut kansainvälisen tason moottoriurheilurata. Asiaan on pian tulossa muutos, sillä Kymi Ringin rakentamisessa aletaan olla jo loppusuoralla.
Suomella mahdollisuudet F1-osakilpailujen isäntämaaksi
Suomalaiselle moottoriurheilulle ja moottoriurheilun ystäville Kymi Ringin rakentaminen on odotettu ja tervetullut uutinen. Ensimmäistä kertaa koko formulahistorian aikana Suomella on myös mahdollisuus saada Formula 1 osakilpailut kotimaan kamaralle. Kilpa-ajajille avautuvat myös aivan uudenlaiset mahdollisuudet harjoitteluun, ja tämä tietää tietenkin lajin avautumista niille lajin harrastajille, joilla ei muutoin olisi mahdollisuuksia.
Kymi Ring on suunniteltu ja rakennettu tarjoamaan puitteet sekä MotoGP:lle että F1-ajoille. Radalle kaavaillaan ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruuskilpailuja. Päätös kilpailujen tuomisesta Iittiin on jo tehty, ja ensimmäisiä osakilpailuja on suunniteltu järjestettäväksi kesällä 2020. Mikäli aikataulut pitävät, rata valmistunee myöhemmin kuluvana vuonna 2019.
Kymi Ringin talousvaikutukset mittavia
Suomalaiselle moottoriurheilulle Kymi Ringin kaltaiset hankkeet tuovat mittavia vaikutuksia. Kansainvälisen näkyvyyden ja vaikutuksen edistämisen lisäksi Kymi Ringin talousvaikutuksten on arvioitu olevan mittavia niin paikallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla. Autourheilun Kansallisen Keskusliiton eli AKK:n puheenjohtaja Tatu Lehmuskallio vertaa Kymi Ringin talousvaikutuksia Jyväskylän MM-ralliin, jonka vaikutuksia mitataan joka toinen vuosi. Viime vuonna tehdyn mittauksen mukaan rallin vaikutus Jyväskylän alueella on noin 15 miljoonaa euroa, kun taas hieman laajemmalla alueella vaikutukset ovat noin 20 miljoonaa euroa.
Formula 1 kaltaisten kansainvälisten huippu-urheilutapahtumien osalta voidaan puhua vieläkin suuremmista lukemista. Lehmuskallio povaa Kymi Ringin taloudellisia vaikutuksia Iitille ja ympäröivälle alueelle kymmenkertaisiksi Jyväskylän MM-ralleihin verrattuna. Taloudellisten vaikutusten lisäksi Formula 1 kilpailut toisivat mukanaan tietysti myös paljon näkyvyyttä kansainvälisessä mediassa, sekä muita kilpailuihin liittyviä tapahtumia.
Lehmuskallion mukaan itse kilpailujen järjestäminen ei ole iso asia. Vastaavan kaltaisista tapahtumista on meillä jo kokemusta esimerkiksi juuri Jyväskylän rallin järjestämisen osalta. Kymi Ringin valmistuttua rakentamiseen ei juurikaan tarvitse käyttää resursseja, vaan hankkeen tarkoitus on nimenomaan luoda kestävät puitteet lajin harrastajille ja erilaisille kilpailuille.
Suomalaiset formulakuskit ovat kansainvälisesti tunnettuja ja meiltä on vuosien saatossa noussut useita F1 voittajia. Voidaankin siis sanoa, että on korkea aika, että suomalaisen moottoriurheilun saralla tapahtuu jotain konkreettista, joka omalta osaltaan osoittaa tunnustusta maailmalla paljon mainetta niittäneille formulakuskeille.
Moottoriurheilu suomalaisten suosiossa
Suomalaiset ovat tunnetusti urheilukansaa, ja myös moottoriurheilu on pitkään ollut suomalaisten suosiossa. Kymi Ringin kaltaiset hankkeet ovat vain merkki siitä, että moottoriurheilun harrastajia Suomessa riittää. Kilpa-autoilu ja moottoripyöräily ovat etenkin nuorten miesten suosiossa. Monille paikkakunnille onkin muodostunut useita yhdistyksiä ja seuroja, jotka järjestävät paikallisia ja alueellisia kilpailuja niin kilpa-autoilun kuin moottoripyöräilynkin eri muodoissa.
Jännitystä ja vauhtia moottoriurheilun parissa riittää, mutta suomalaisessa kulttuurissa rahapelaaminen on myös ollut suosittu viihteen muoto. Perhosia vatsanpohjaan haetaan esimerkiksi uhkapelaamisen ja vedonlyönnin avulla. Etenkin urheiluvedonlyönti on suosittua suomalaisten rahapelaajien keskuudessa, ja moottoriurheilu on viime vuosina nostanut suosiotaan myös vedonlyöntikohteena.
Kansainvälinen koulutuslinja moottoriurheilumekaanikkona
Kymi Ring ei ole ainoastaan F1-urasta haaveilevien nuorukaisten ponnahduslauta, vaan hankkeesta hyötyvät useat eri moottoriurheilusta kiinnostuneet tahot. Kouvolassa on esimerkiksi varauduttu tulevaisuuden autourheilubuumiin perustamalla erityinen motorsportmekaanikon koulutus. Kouvolan aikuiskoulutuskeskuksen järjestämä koulutus keskittyy kansainvälisyyteen autourheilun ja ammattiosaamisen lisäksi. Moottoriurheilumekaanikon perusopintojen lisäksi koulutukseen kuuluu muun muassa englannin ja saksan kielen opiskelua.